Κυπριακό

Μαυρογιάννης:«Προ των πυλών ενός νέου αδιεξόδου - Παράθυρο τον Σεπτέμβρη» (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην Εκπομπή του Σίγμα φιλοξενήθηκε ο πρώην διαπραγματευτής για το Κυπριακό Ανδρέας Μαυρογιάννης προκειμένου να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις και το διαφαινόμενο αδιέξοδο των συνομιλιών με ανοικτό πλέον το ενδεχόμενο μη ανανέωσης των όρων εντολής της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μαρίας Άνχελας Ολκίν.

«Δυστυχώς βρισκόμαστε προ των πυλών ενός νέου αδιεξόδου αλλά ελπίζω θα έχουμε τώρα μια μικρή π[παράταση για λίγους μήνες μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη που θα είναι βδομάδα υψηλού επιπέδου στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Θα είναι εκεί ο Πρόεδρος και μετά θα πάει και ο Τατάρ και αυτό που γίνεται τώρα είναι να υπάρξει μια τριμερής συνάντηση ούτως ώστε να γίνει μια συζήτηση για το τι δέον γενέσθαι. Δεν είναι κάτι σοβαρό επί της ουσίας, αλλά τουλάχιστο δεν θα κηρυχθεί τώρα αδιέξοδο», είπε.

«Η δήλωση του Προέδρου του Σ.Α αυτή την βδομάδα κάνει μια αναφορά με ένα τρόπο παράξενο. Εγώ δεν έχω διαπιστώσει σκλήρυνση θέσεων από πλευράς μας αλλά βλέπω το αντίθετο. Ενώ πέρυσι είχαμε παλινωδίες της πλευράς μας, τώρα σιγά σιγά η δική μας δείχνει την προσήλωσή της στο κεκτημένο της διαδικασίας και στην συνέχιση της προσπάθειας από εκεί που έμεινε. Η Τουρκική πλευρά και ο κ. Τατάρ μιλά για 2 κράτη κυριαρχική ισότητα κτλπ. Αυτό που μας λέει το τελευταίο καιρό για απευθείας επαφές, απευθείας , πτήσεις και απευθείας εμπόριο είναι κατά κάπποιο τρόπο λίγο λιγότερο μακριά από την επανάληψη των διαπραγματεύσεων από τα 2 κράτη. Πιστεύω ότι η κα. Ολγκίν αυτό που θα πει στον ΓΓ είναι πως υπάρχει απόσταση μεταξύ των μερών αφού δεν υπάρχει κοινό έδαφος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και δεν υπάρχουν προϋποθέσεις να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι. Ταυτόχρονα η κα. Ολγκίν απ’ ότι καταλαβαίνω προτίθεται να πει ότι είναι κρίμα γιατί δεν είναι τόσο δύσκολο να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι υπό την έννοια ότι αν επανέλθουμε στο σημείο που μείναμε στο Κραν Μονταντά και με κάποιες κινήσεις και ελαστικότητα από Ε/κ είναι εφικτό να γίνει. Το αν είναι ρεαλιστικά να γίνουν αυτά που ζητά ο Τατάρ είναι μια άλλη συζήτηση και είναι άκρως επικίνδυνα ειδικά αν τίθενται ως προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα».

Αναφορικά με τις διαφωνία Κυβέρνησης και Στιούαρτ σε σχέση με το ζήτημα της Νεκράς Ζώνης, ο κ. Μαυρογιάννης «Είναι ατυχές αλλά δεν είναι κάτι κακό να έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις και εκτιμήσεις με εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών. Πάντα υπάρχουν συζητήσεις και θέματα που διαφοροποιούμαστε. Αυτό που έχει σημασία είναι σε καμία περίπτωση να μην μετατρέπουμε αυτές τις συζητήσεις σε προβλήματα ανάμεσα σε εμάς και τα Ηνωμένα Έθνη. Ο ΠτΔ έχει δίκαιο ότι δεν μπορεί να μας βάζουν στο ίδιο πανέρι επειδή βάζουμε κάποιες κάμερες και ότι αυτό είναι το ίδιο με τις ενέργειες που κάνει ο τουρκικός στρατός, για να μην θυμίσω αυτά που έγιναν πέρυσι στην Πράσινη Γραμμή. Δεν είναι σωστό να μας εξισώνουν αλλά από την άλλη χρειάζεται μια αίσθηση του μέτρου. Δεν πρέπει να υπάρξει ρήγμα στις σχέσεις μας με τα Ηνωμένα Έθνη στα οποία έχουμε εκχωρήσει κάποιες αρμοδιότητες στην Νεκρή ζώνη και σε αυτή δεν περιλαμβάνεται το μεταναστευτικό και δεν είναι δουλειά του Στιούαρτ να στείλει τους παράτυπος μετανάστες στη Τουρκία . Το κράτος έχει ευθύνη στην νεκρά ζώνη και δεν είναι λύση να τους κρατούμε εκεί.»