Έτοιμο να ξεριζωθεί το καρνάγιο Λεμεσού
Υπουργείο Εσωτερικών και Τοπική Αυτοδιοίκηση δηλώνουν την προθυμία τους να λάβουν αποφάσεις και δράσεις, οι οποίες εκκρεμούν εδώ και 10 χρόνια
Έτοιμη να ξεριζώσει το «καρκίνωμα» στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού και την Ακταία Οδό, που ακούει στο όνομα «καρνάγιο», εμφανίζεται τόσο η Κεντρική Κυβέρνηση με το Υπουργείο Εσωτερικών, όσο και οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Επί της ουσίας, στην περιοχή δυόμισι χιλιομέτρων, που εκτείνεται από τη μαρίνα Λεμεσού μέχρι και το νέο λιμάνι, βρίσκονται εγκατεστημένα παλαιά βιομηχανικά κτήρια, εγκαταστάσεις και αποθήκες που βρέθηκαν στην ακμή τους στα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Το καρνάγιο είναι ένα από εκείνα που μέχρι και σήμερα διατηρούν τη δραστηριότητά τους, έστω και ασθμαίνουσα, προκαλώντας οχληρία και μπαίνοντας σφήνα στους όποιους σχεδιασμούς για ανάπλαση, αναβάθμιση και νέα οικονομική και εμπορική δραστηριότητα.
Παράλληλα, τα παράπονα των κατοίκων και των επιχειρηματιών της περιοχής είναι πολλά, καθώς οι όποιες ιδέες έχουν πέσει στο κενό, με την εκκρεμότητα για αποφάσεις και δράσεις να κρατεί σχεδόν 10 χρόνια, την ώρα που η περιοχή ανατολικά του Παλαιού Λιμανιού έχει γνωρίσει πρωτοφανή ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα.
«Δεν προχωράει η ανάπτυξη»
Το λεγόμενο «μελανό στίγμα» του δυτικού παραλιακού μετώπου της πόλης έχει τεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο συζητήσεων, αλλά και στο στόχαστρο των Αρχών, προκειμένου να μεταφέρει τις εγκαταστάσεις και τις εργασίες του σε άλλο σημείο της επαρχίας. Αρχής γενομένης το 2015, οπότε ξεκίνησε η σχετική συζήτηση, το Τμήμα Πολεοδομίας είχε ορίσει μελετητές για το θέμα, συγκεντρώνοντας απόψεις στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης. Το 2019, η διαβούλευση κατέληξε, οι μελετητές κατέθεσαν τις εισηγήσεις τους, οι οποίες εγκρίθηκαν από το Τμήμα Πολεοδομίας, ενώ εδώ και ένα χρόνο έχει δημοσιοποιηθεί το Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ, Ανδρέας Τσουλόφτας, ανέφερε πως «πρόκειται για ένα σχέδιο ειδικού χαρακτήρα με ψηλά κτήρια, αραιά τοποθετημένα με αρκετό πράσινο. Εκείνο το οποίο έχει μεγάλη σημασία είναι ο παραλιακός δρόμος, η Ακταία Οδός, η οποία θα αλλάξει άρδην το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού».
Τόνισε, ωστόσο, ότι η δημιουργία πεζόδρομου, το πλακόστρωτο, ο ποδηλατόδρομος, η δενδροφύτευση και το πράσινο, καθώς και η απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα, που προνοούν τα σχέδια, ανακόπτονται από την παρουσία και τη δραστηριότητα του εν λόγω καρνάγιου. «Τίποτα δεν μπορεί να χτιστεί, εάν δεν υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο στην παραλία», σημειώνει.
«Δεύτερος Μόλος»
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Λεμεσού, Γιάννης Αρμεύτης, ο οποίος ως γενική αρχή πιστεύει στον ποιοτικό δημόσιο χώρο. «Πλέον οι δημόσιοι χώροι στη Λεμεσό, οι πλατείες και οι χώροι πρασίνου είναι πολύ περιορισμένοι σε σχέση με τις μεγάλες ανάγκες της πόλης, δεν μπορούν να τις καλύψουν. Η Ακταία Οδός έχει αυτό το πλεονέκτημα, καθώς η περιοχή θα μετατραπεί σε έναν δεύτερο Μόλο, όπου ο καθένας θα μπορεί ακόμα και να κολυμπά στα νερά. Η μετακίνηση του καρνάγιου είναι απαραίτητη προϋπόθεση», δήλωσε.
«Όλα αυτά τα χρόνια είχαμε μιαν αδιαφορία, όχι μόνο των τοπικών Αρχών, αλλά και του κεντρικού κράτους. Πρέπει να βρεθεί επιτέλους χώρος να μεταφερθεί εκεί το καρνάγιο. Εξάλλου, οι εργαζόμενοι εκεί δεν πρέπει να χάσουν τις δουλειές τους. Πολύ περισσότερο, θα θέλαμε η συγκεκριμένη δραστηριότητα να αναπτυχθεί, καθώς η Κύπρος είναι νησί με αρκετά σκάφη, τα οποία πρέπει να εξυπηρετηθούν», είπε και πρόσθεσε ότι όλο αυτό αποτελεί για τη νέα Δημοτική Αρχή ένα νέο στοίχημα, επισημαίνοντας εμφατικά ότι δεν σκοπεύει ν’ αποκόψει τη θάλασσα από την πόλη με ένα νέο «τείχος» δόμησης.
Η πρωτοβουλία του ΥΠΕΣ
Ανακινώντας το ζήτημα, το ΣΙΓΜΑ κάλεσε το Υπουργείο Εσωτερικών να τοποθετηθεί επί του ζητήματος, ζητώντας απαντήσεις για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να λάβει. Απαντώντας σχετικά, ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Εσωτερικών, Λοΐζος Χατζηβασιλείου, προανήγγειλε άμεσες εξελίξεις.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, έχει ήδη αναληφθεί νέα πρωτοβουλία για το επόμενο διάστημα, ώστε να μελετηθούν οι συμβάσεις που αφορούν αναπτύξεις όπως αυτή της Ακταίας Οδού. «Υπήρχαν αυτές οι επιχειρήσεις που βρίσκονταν στον χώρο και ήταν υπό μετακίνηση, χωρίς να έχουν μόνιμο καθεστώς παραμονής. Τα στοιχεία από τον Δήμο, δυστυχώς, λόγω των εκλογών, δεν ήταν εύκολο να εξασφαλιστούν, έτσι ενεπλάκη η Επαρχιακή Διοίκηση και τα έχουμε τώρα ενώπιόν μας.
Ξέρουμε ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες, με τι ασχολείται ο καθένας, επομένως θα γίνει μια νέα προσπάθεια να εξευρεθεί κατάλληλος χώρος, να δούμε με ποιες διαδικασίες, να δούμε τα νομικά ζητήματα και να καταλήξουμε σε μια πρόταση, η οποία ενδεχομένως θα περιλάβει πρόσθετα κίνητρα για τους ανθρώπους αυτούς για να εξευρεθεί μια λύση», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τον ορίζοντα υλοποίησης, ο κος Χατζηβασιλείου ανέφερε πως η διαδικασία άρχισε τον προηγούμενο Οκτώβριο, ωστόσο προέκυψε πρόβλημα με την εξασφάλιση των στοιχείων των ιδιοκτητών, αλλά πλέον η αρμοδιότητα αδειοδότησης περνά στον Επαρχιακό Οργανισμό. «Με αυτά τα δεδομένα θεωρούμε θα έχουμε μια γρηγορότερη κατάληξη», είπε. Πρόσθεσε δε ότι αναζητούνται λύσεις για το σύνολο της περιοχής, η οποία έχει συγκεντρωμένες αρκετές τουρκοκυπριακές περιουσίες, κάτι που εκ των πραγμάτων όλα αυτά τα χρόνια έβαζε επιπρόσθετα εμπόδια.