Διεθνή

Γαλλία: Τι είναι ο αριστερός συνασπισμός του ΝΛΚ- Ο πιθανός νέος πρωθυπουργός

Πριν από έναν μήνα, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (ΝΛΜ) δεν υπήρχε. Τώρα, έχει κερδίσει τις περισσότερες έδρες στο γαλλικό κοινοβούλιο και θα μπορούσε να αναδείξει τον επόμενο Γάλλο πρωθυπουργό.

Ο αριστερός συνασπισμός επέλεξε το όνομά του σε μια προσπάθεια να αναβιώσει το αρχικό Λαϊκό Μέτωπο που απέκλεισε την άκρα δεξιά από την εξουσία το 1936. Τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν νωρίς τη Δευτέρα δείχνουν ότι το ΝΛΜ το έκανε ξανά — κερδίζοντας 182 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, καθιστώντας το μεγαλύτερο πολιτικό συνασπισμό αλλά χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με το γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο συνασπισμός που συγκροτήθηκε σχετικά βιαστικά αποτελείται από διάφορα πολιτικά κόμματα που δεν έχουν πάντα καλή συνεργασία. Το γεγονός ότι έκανε εκστρατεία με μια πλατφόρμα υψηλών δημόσιων δαπανών έχει φοβίσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα μπορούσε να οδηγήσει τη Γαλλία σε οικονομικό χάος.

Λοιπόν, τι είναι το ΝΛΜ, τι αντιπροσωπεύει και ποιοι είναι οι βασικοί του παίκτες;

Ακολουθούν στοιχεία από ρεπορτάζ του CNN

Ποιο είναι το ΝΛΜ;

Το ΝΛΜ αποτελείται από διάφορα κόμματα: το ακροαριστερό κόμμα Η Ανυπότακτη Γαλλία· το πιο μετριοπαθές Σοσιαλιστικό Κόμμα· το πράσινο κόμμα των Οικολόγων· το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα· το κεντροαριστερό Place Publique και άλλα μικρά κόμματα.

Σχηματίστηκε μόλις λίγες μέρες αφότου ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σε έκτακτες βουλευτικές εκλογές, μετά την ταπεινωτική ήττα του κεντρώου κόμματός του από το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση (ΕΣ) της Μαρίν Λε Πεν στις ευρωεκλογές του περασμένου μήνα.

«Μετά την ήττα της πλευράς του στις ευρωπαϊκές εκλογές, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει επιλέξει να ρισκάρει σε μια περίοδο που η άκρα δεξιά είναι ανεβασμένητης, διακινδυνεύοντας να τη δει να έρχεται στην εξουσία για πρώτη φορά από την εποχή του Βισύ», είπε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Ολιβιέ Φορ τον περασμένο μήνα, αναφερόμενος στην γαλλική κυβέρνηση που συνεργάστηκε με τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Μόνο μια ενωμένη αριστερά μπορεί να της σταθεί εμπόδιο», είπε.

Ποιος είναι επικεφαλής του ΝΛΜ;

Είναι δύσκολο να ειπωθεί ποιος είναι ο αρχηγός. Κάθε κόμμα γιόρτασε τα αποτελέσματα στα δικά του γραφεία και σε ξεχωριστές εκδηλώσεις. Πηγαίνοντας στον δεύτερο γύρο, δεν ήταν σαφές ποιον θα υποδείξει ο συνασπισμός για πρωθυπουργό.

Η πιο εξέχουσα – και διχαστική – προσωπικότητά του είναι ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ένας 72χρονος λαϊκιστής και μακροχρόνιος ηγέτης του κόμματος «Η Ανυπότακτη Γαλλία».

Η Ανυπότακτη Γαλλία είναι το μεγαλύτερο μεμονωμένο κόμμα του συνασπισμού, κερδίζοντας 74 έδρες στις εκλογές της Κυριακής, μπροστά από τους Σοσιαλιστές με 59 έδρες.

Με τη Γαλλία να αντιμετωπίζει πλέον ένα μετέωρο κοινοβούλιο, παραμένει ασαφές ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Στελέχη του κόμματος Ensemble του Μακρόν έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι θα αρνηθούν να συνεργαστούν με την Ανυπότακτη Γαλλία, λέγοντας ότι είναι εξίσου ακραία – και επομένως ακατάλληλη για να κυβερνήσει – όσο και η ΕΣ.

Ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να παραιτηθεί τη Δευτέρα ως πρωθυπουργός, ο Γκαμπριέλ Αττάλ είπε, σε μια εμφανή αιχμή προς την Ανυπότακτη Γαλλία: «Καμία απόλυτη πλειοψηφία δεν μπορεί να ηγηθεί από τα άκρα. Το οφείλουμε στο γαλλικό πνεύμα, τόσο βαθιά προσκολλημένο στη Δημοκρατία και τις αξίες της».

Οι τρεις προεδρικές εκστρατείες του Μελανσόν έχουν περιπλέξει κατηγορίες για αντισημιτισμό. Σε πρόσφατη έρευνα του Ifop για τους Γάλλους Εβραίους ψηφοφόρους, το 57% δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει τη Γαλλία εάν το κόμμα του Μελανσόν αναλάβει τη διακυβέρνηση.

Μια πιο αποδεκτή μορφή του συνασπισμού θα μπορούσε να είναι ο Σοσιαλιστής Φορ, ή ο Ραφαέλ Γκλουξμάν, ο μετριοπαθής ηγέτης του Place Publique και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ποιες είναι οι πολιτικές του ΝΛΜ;

Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, το ΝΛΜ έχει δεσμευτεί να «αναγνωρίσει αμέσως» ένα παλαιστινιακό κράτος και θα πιέσει για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα.

Το ΝΛΜ έκανε εκστρατεία με μια εκτεταμένη οικονομική πλατφόρμα, υποσχόμενο να αυξήσει τον κατώτατο μηνιαίο μισθό στα 1.600 ευρώ (περισσότερα από 1.700 δολάρια) και να θέσει ανώτατο όριο στην τιμή των βασικών τροφίμων, του ηλεκτρισμού, των καυσίμων και του αερίου.

Δεσμεύτηκε επίσης να καταργήσει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μακρόν, μια βαθιά αντιδημοφιλής πολιτική που αύξησε την ηλικία συνταξιοδότησης στη Γαλλία – μία από τις χαμηλότερες στον δυτικό κόσμο – από τα 62 στα 64 έτη.

Ενώ αυτές οι υποσχέσεις έχουν αποδειχθεί δημοφιλείς, έχουν γίνει σε μια περίοδο που η Γαλλία θα μπορούσε να οδηγηθεί σε μια περίοδο λιτότητας.

Η Γαλλία έχει ένα από τα υψηλότερα ελλείμματα στην Ευρωζώνη και τώρα κινδυνεύει να παραβιάσει τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι ανεστάλησαν για να βοηθήσουν τις χώρες να ανακάμψουν από την πανδημία του Covid-19 και την ενεργειακή κρίση.

Από τότε που ο Μακρόν προκήρυξε τις εκλογές, οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν ανησυχήσει - πρώτα στην προοπτική μιας ακραίας κυβέρνησης, και μετά στις οικονομικές πολιτικές της σκληρής αριστεράς και της δεξιάς, με την ΕΣ να υπόσχεται επίσης ένα εκτεταμένο δημοσιονομικό πρόγραμμα.

Επειδή το ΝΛΜ δεν κέρδισε αρκετές έδρες για να σχηματίσει απόλυτη πλειοψηφία, θα πρέπει να μπει σε άλλο συνασπισμό – πιθανότατα με το Ensemble, που μπορεί να προσπαθήσει να περιορίσει ορισμένες από τις πιο ριζοσπαστικές πολιτικές δαπανών του – προκειμένου να περάσει νόμους. Αυτή η διαδικασία πιθανότατα θα είναι απογοητευτική, καθώς αρκετά κόμματα – που έχουν τεράστιες ιδεολογικές διαφορές – προσπαθούν να βρουν κοινό έδαφος.