Υγεία

Προβληματισμός στην Ινδία: Νεκρά παιδιά από εγκεφαλοφάγα αμοιβάδα - Τι είναι η Naegleria fowleri και ποια τα συμπτώματα

Πώς εισέρχεται στον εγκέφαλο η επικίνδυνη αμοιβάδα

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ινδία καθώς τρία παιδιά προσβλήθηκαν και πέθαναν σε μικρό διάστημα, από την εγκεφαλοφάγα αμοιβάδα Naegleria fowleri.

Η τελευταία περίπτωση είναι ένα 14χρονο αγόρι από την Κεράλα που πέθανε από την σπάνια εγκεφαλική λοίμωξη. Το αγόρι, προσβλήθηκε από Naegleria fowleri μετά από κολύμπι σε μια μολυσμένη λίμνη. Στα βρώμικα νερά υπήρχε αμοιβάδα η οποία εισήλθε στον οργανισμό του και παρά τη θεραπεία, το παιδί δεν τα κατάφερε.

Στις 21 Μαΐου, επίσης στην Κεράλα πέθανε ένα 5χρονο κορίτσι ενώ ακόμη ένα 13χρονο κορίτσι έχασε με τον ίδιο τρόπο τη ζωή του στις 25 Ιουνίου.

Τι είναι η Naegleria fowleri;

Σύμφωνα με το NDTV, η αμοιβάδα Naegleria fowleri είναι ένας μικροσκοπικός οργανισμός που βρίσκεται σε ζεστά γλυκά νερά, όπως λίμνες, ποτάμια και θερμές πηγές, καθώς και στο έδαφος και στο ανεπεξέργαστο νερό.

Το κολύμπι ή η κατάδυση σε μολυσμένο νερό μπορεί να επιτρέψει στην αμοιβάδα να εισέλθει από τη μύτη και να ταξιδέψει στον εγκέφαλο. Αυτό προκαλεί μια σοβαρή και συχνά θανατηφόρα λοίμωξη που ονομάζεται πρωτοπαθής αμεβική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα (PAM). Εξαπλώνεται γρήγορα και απαιτεί άμεση θεραπεία.

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ακόμη γνωστές αποτελεσματικές θεραπείες για την λοίμωξη αυτή. Οι γιατροί χρησιμοποιούν σήμερα ένα μείγμα φαρμάκων όπως η αμφοτερικίνη Β, η αζιθρομυκίνη, η φλουκοναζόλη, η ριφαμπίνη, η μιλτεφοσίνη και η δεξαμεθαζόνη για τη διαχείριση της νόσου.

Τα σοβαρά συμπτώματα

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πυρετό, ναυτία, εμετό και αλλαγές στη διανοητική κατάσταση. Το CDC αναφέρει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί, πεθαίνουν μέσα σε μία έως 18 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί πέφτουν συνήθως σε κώμα και πεθαίνουν περίπου πέντε ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ