Ταμείο Πλεονάζοντος Προσωπικού: Μαλλιά κουβάρια εργοδότες και συνδικάτα για εισφορές
Μείωση εισφορών ζητούν οι εργοδότες, τα συνδικάτα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου - Διακύβευμα η ευρωστία του ταμείου και τα δικαιώματα των εργαζομένων
Το Ταμείο Πλεονάζοντος Προσωπικού, που για χρόνια αποτελεί σωσίβιο για τους εργαζόμενους σε περιόδους κρίσεων, βρίσκεται στο επίκεντρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στους εργοδότες και τα συνδικάτα. Την περασμένη Παρασκευή, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στη διάρκεια συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έθεσε το ζήτημα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών στο Ταμείο από το 1,2% στο 0,6%, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί μέρος παλαιότερης συμφωνίας με το Υπουργείο Εργασίας.
Με την αύξηση της ΑΤΑ, είχαμε συμφωνήσει ότι θα εξετάζονταν κάποια άλλα κίνητρα, για να μετριαστεί το κόστος για τους εργοδότες, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, κ. Μάριος Τσιακκής, στο κρατικό ραδιόφωνο το πρωί της Δευτέρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ταμείο είναι ιδιαίτερα εύρωστο, με αποθεματικό €630 εκατομμυρίων και ετήσιες καθαρές εισροές €80 εκατομμυρίων.
Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματέας της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας, κ. Σωτηρούλα Χαραλάμπους, εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στην εν λόγω πρόταση. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να αποφασίζει μονομερώς για τη μείωση των εισφορών των εργοδοτών σε ένα Κοινωνικό Ταμείο που προστατεύει τους εργαζόμενους, τόνισε. Η κ. Χαραλάμπους προειδοποίησε ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όταν οι απολύσεις και η ανεργία αυξάνονται, το Ταμείο χρειάζεται τα αποθεματικά του για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των απολυμένων εργαζομένων.
Η αντιπαράθεση δεν περιορίζεται μόνο στην ουσία της πρότασης, αλλά και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. «Είμαστε ανοιχτοί να το συζητήσουμε», ανέφερε ο κ. Τσιακκής, «αλλά δεν μπορεί να τίθεται ως προϋπόθεση ότι θα πρέπει να συναινέσουν και οι συντεχνίες για να παρθεί μια απόφαση». Και συνέχισε: «Δεν γίνεται σεβαστή στο τέλος της ημέρας η πλειοψηφία. Αν πειστεί η κυβέρνηση ότι το Ταμείο αντέχει και ότι θα συμφωνήσουμε ότι, αν τα δεδομένα είναι τόσο αρνητικά που χρειάζεται να αυξηθούν οι εισφορές γιατί το ταμείο πρέπει να έχει λεφτά, ναι, να κάτσουμε να το συζητήσουμε. Αλλά όχι η λογική εμείς διαφωνούμε και άρα τίποτα δεν γίνεται».
Η κ. Χαραλάμπους επέμεινε ότι οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να περάσει από τριμερή διαβούλευση. «Αυτή τη στιγμή, το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ότι ήδη η κυβέρνηση έχει προαποφασίσει και ο ΠτΔ έδωσε, με βάση τα δημοσιεύματα, σαφείς οδηγίες μέχρι τον Οκτώβρη να έχουμε κατάληξη σε αυτό το ζήτημα και μείωση στο 0.6%, δεν ήταν να το μελετήσει. Τοποθετήθηκε πάρα πολύ συγκεκριμένα».
Η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί καθώς όπως αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δώσει οδηγίες για την εκπόνηση μελέτης μέχρι το τέλος του έτους, ενώ τα συνδικάτα προγραμματίζουν συλλογικές αντιδράσεις για να προστατεύσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η έκβαση της διαμάχης αυτής θα καθορίσει όχι μόνο τη λειτουργία του Ταμείου Πλεονάζοντος Προσωπικού, αλλά και τις ισορροπίες στην κοινωνική πολιτική της χώρας.