ART AERI: Ολυμπιακοί Αγώνες
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι αθλητική διοργάνωση πολλών αγωνισμάτων, που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια. Η καταγωγή των αγώνων είναι η Αρχαία Ελλάδα, και έχουν αναβιωθεί από τον Γάλλο βαρόνο Πιέρ ντε Κουμπερτέν και τον Δημήτριο Βικέλα στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι Αγώνες της Ολυμπιάδας, γνωστοί και ως Θερινοί Ολυμπιακοί, τελούνται κάθε τέσσερα χρόνια από το 1896 και μετά, με εξαίρεση τις χρονιές κατά τη διάρκεια των Παγκόσμιων Πολέμων.
Ο πρώτος καταγεγραμμένος εορτασμός των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα ήταν στην Ολυμπία, το 776 π.Χ. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι αυτή δεν ήταν και η πρώτη φορά που γίνονταν οι Αγώνες. Τότε οι Αγώνες ήταν μόνο τοπικοί και διεξαγόταν μόνο ένα αγώνισμα, η κούρσα του σταδίου.
Από το 776 π.Χ. και μετά οι Αγώνες, σιγά-σιγά, έγιναν πιο σημαντικοί σε ολόκληρη την αρχαία Ελλάδα φτάνοντας στο απόγειό τους κατά τον πέμπτο και έκτο αιώνα π.Χ. Οι Ολυμπιακοί είχαν επίσης θρησκευτική σημασία, αφού γίνονταν προς τιμήν του θεού Δία, του οποίου το τεράστιο άγαλμα στεκόταν στην Ολυμπία. Ο αριθμός των αγωνισμάτων έγινε είκοσι και ο εορτασμός γινόταν στη διάρκεια μερικών ημερών. Οι νικητές των Αγώνων θαυμάζονταν και γίνονταν αθάνατοι μέσα από ποιήματα και αγάλματα. Το έπαθλο για τους νικητές στην αρχαιότητα ήταν ένα στεφάνι από κλαδιά ελιάς. Ολυμπιονίκες υπήρξαν και βασιλείς όπως ο Φίλιππος Β της Μακεδονίας στην αρματοδρομία και ο Κωνσταντίνος Β στην ιστιοπλοΐα. Οι Μακεδόνες, για να τιμήσουν την νίκη του βασιλιά τους, έκοψαν χρυσά νομίσματα με τη μία όψη να παρουσιάζει τον Φίλιππο Β πάνω σε άρμα.
Σε ένα συνέδριο στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι, που έγινε από τις 16 μέχρι τις 23 Ιουνίου, το 1894, ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν παρουσίασε τις ιδέες του σε ένα διεθνές ακροατήριο. Την τελευταία μέρα του συνεδρίου αποφασίστηκε να διεξαχθούν οι πρώτοι μοντέρνοι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896 στην Αθήνα, την πόλη και τη χώρα που τους γέννησε. Τα γραμματόσημα των πρώτων αυτών Ολυμπιακών Αγώνων αποτελούν σήμερα συλλεκτική σπανιότητα και είναι περιζήτητα.
Μετά, όμως, από την αρχική επιτυχία, οι Ολυμπιακοί είχαν σοβαρά προβλήματα. Στους εορτασμούς στο Παρίσι (1900) και στο Σεντ Λούις (1904) οι Αγώνες επισκιάστηκαν από τις διεθνείς εκθέσεις στις οποίες είχαν περιληφθεί. Το 1904 το 80% των συμμετοχών ήταν Αμερικάνοι αθλητές και σηματοδοτούν την αρχή της ανάπτυξης των Αγώνων σε δημοσιότητα και μέγεθος. Οι Αγώνες στην Αθήνα του 1906 (Μεσολυμπιάδα) όμως ξανά προσέλκυσαν έναν μεγάλο αριθμό από παγκόσμιες συμμετοχές. Εκτός των γραμματοσήμων του 1906 εκδόθηκε και αναμνηστική σειρά 10 καρτών, τις οποίες φιλοτέχνησε ο Ελβετός καλλιτέχνης, κάτοικος Αθηνών, Emile Gillieron, ο οποίος είχε σχεδιάσει και τα γραμματόσημα του 1896. Αυτές οι 10 κάρτες είναι σήμερα σπανιότατες και αν κάποιες από αυτές παρουσιάζονται σε δημοπρασίες κατά καιρούς αποφέρουν πολύ υψηλές τιμές.
Σε αντίθεση με το τι πίστευε ο Κουμπερτέν, οι Ολυμπιακοί δεν απέτρεψαν τους πολέμους και έτσι διακόπηκε η διεξαγωγή τους κατά τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολιτικά ζητήματα επηρέασαν επίσης αρκετές Ολυμπιάδες το 1936, 1976, 1980 και 1984. Παρόλα αυτά, θεωρούνται οι σπουδαιότεροι και σημαντικότεροι αγώνες παγκοσμίως.
Οι Ιδιαίτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι οι Παραολυμπιακοί Αγώνες για τα άτομα με αναπηρία, οι οποίοι έλαβαν χώρα το έτος 2004 στην Αθήνα.
Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.
Μακαρίου 71, Λ/σία