Η Κυπριακή Δημοκρατία στη δίνη των εντάσεων της περιοχής

Η χώρα μας βρίσκεται μέσα σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή. Τώρα, τρεις διαφορετικές περιπτώσεις μυρίζουν μπαρούτι. Η διαμάχη μεταξύ Παλαιστινίων (Χαμάς) και Ισραηλινών, το ουκρανικό ζήτημα και βεβαίως οι γνωστές φιλοδοξίες της Τουρκίας στο Αιγαίο και γενικά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτήν τη φορά, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ απείλησε την Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) ότι η οργάνωσή του θα αντιδράσει εναντίον της καθότι διευκολύνει τους Ισραηλινούς στη μεταξύ τους διαμάχη. Ουδέν ανακριβέστερον. Όχι μόνο δεν έχει αναμειχθεί η ΚΔ στη διαμάχη εναντίον τους, αλλά ήταν από τους ηγήτορες να προσφερθεί βοήθεια στη Γάζα με το σχέδιο «Αμάλθεια», το οποίο συνεχίζεται.

Η ΚΔ είναι μια αδύναμη στρατιωτικά χώρα, που δεν διακρίνεται για τους εξοπλισμούς της, ούτε για τις στρατιωτικές της επιδόσεις. Φαντασθείτε τι θα συμβεί αν υπάρξει επίθεση σε μια τέτοια αδύναμη χώρα. Επιπλέον, είναι φυσικόν ότι η χώρα μας πρέπει να φροντίσει για την άμυνά της, σε περίπτωση που θα χρειασθεί να αμυνθεί.

Όσον αφορά τα ΜΜΕ, αυτά πρέπει να καλύπτουν τέτοιου είδους θέματα πολύ προσεκτικά και ν’ αποφεύγουν να κάνουν ερωτήσεις, η απάντηση των οποίων μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο εθνικό συμφέρον και ασφάλεια της συγκεκριμένης χώρας. Υπάρχει βεβαίως πάντοτε η ελευθερία του Τύπου αλλά αυτό μέσα στα πλαίσια.

Γιατί ο ερωτών και ο απαντών πρέπει πάντα να λαμβάνουν υπ’ όψιν ότι έχουν ένα κοινό καθήκον: το καθήκον προς τη χώρα τους.

*Διεθνολόγος και πολιτικός αναλυτής