Κυπριακό

Ερντογάν: «Στα μάτια μας η ΤΔΒΚ είναι πλήρες μέλος των τουρκικών κρατών»

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μεταβαίνει στις ΗΠΑ για τη Σύνοδο των Ηγετών του ΝΑΤΟ και σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Esenboga πριν από τη σύνοδο κορυφής δήλωσε τα ακόλουθα για την Κύπρο:

«Θα πραγματοποιήσουμε διαβουλεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής για την ενίσχυση της αμυντικής δομής του ΝΑΤΟ. Η Σύνοδος μας έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω της 75ης επετείου από την ίδρυση του ΝΑΤΟ.

Στα μάτια μας, η ΤΔΒΚ (όπως αποκαλεί το ψευδοκράτος) είναι πλήρες μέλος των τουρκικών κρατών. Η προσέγγισή τους, ειδικά του Αζερμπαϊτζάν, έχει φτάσει στην ίδια θέση με τη δική μας. Η ΤΔΒΚ ήταν επίσης παρούσα στην τελευταία σύνοδο κορυφής στη Susha. Από τώρα και στο εξής, προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς να οδηγήσουμε την ΤΔΒΚ στο σημείο της πλήρους ιδιότητας μέλους. Αυτό το αναπτύσσουμε και με τα τουρκικά κράτη».

Μέχρι στιγμής τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δεν κάνουν καμία αναφορά για πιθανή συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη. Η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» υπό τον τίτλο «Καυτή ατζέντα με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ γράφει ότι στην ατζέντα του Ταγίπ Ερντογάν συμπεριλαμβάνονται οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, η ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Η ατζέντα του Τούρκου Προέδρου περιλαμβάνει επίσης θέματα όπως οι συνεισφορές της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, η υπεράσπιση της νότιας πλευράς της Συμμαχίας, οι περιορισμοί της αμυντικής βιομηχανίας των συμμάχων στην Τουρκία και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν θα παραστεί αύριο στη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στην οποία συγκεντρώνονται οι ηγέτες 32 χωρών-μελών. Σε αυτή τη σύνοδο, θα συζητηθεί η μελλοντική στρατηγική του ΝΑΤΟ και τα τρέχοντα προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη της συμμαχίας.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο Τούρκος Πρόεδρος και άλλοι ηγέτες θα παραστούν σε ειδικό δείπνο που θα παρατεθεί στον Λευκό Οίκο, με οικοδεσπότη τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Στο δείπνο ο Ερντογάν αναμένεται να έχει συνομιλίες με τους ηγέτες των χωρών-μελών της συμμαχίας. Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 Ιουλίου, ο Ταγίπ Ερντογάν και άλλοι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα αξιολογήσουν την ασφάλεια της Ουκρανίας και τη θέση της συμμαχίας σε αυτό το θέμα. Η συνάντηση αυτή ξεχωρίζει ως αξιολόγηση όπου θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις όσον αφορά τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, σύμφωνα με τη Χουριέτ.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, οι αποφάσεις που θα ληφθούν μετά τη σύνοδο κορυφής αναμένεται να επηρεάσουν τον μελλοντικό στρατηγικό προσανατολισμό του ΝΑΤΟ. Ο Ταγίπ Ερντογάν θα εξηγήσει τη θέση της Τουρκίας μέσω συνεντεύξεων Τύπου και συναντήσεων με τα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής. Αυτές οι δηλώσεις θα είναι αποτελεσματικές στον καθορισμό των στόχων εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας και του ρόλου της στη διεθνή σκηνή, αναφέρει η Χουριέτ.