Τα έξυπνα κινητά δεν κάνουν πιο... έξυπνα παιδιά

Θα το πω όσο πιο απλοϊκά μπορώ: «Κινητό τηλέφωνο, ακίνητος εγκέφαλος»! Διότι αυτό ακριβώς γίνεται, στην πραγματικότητα, από τη συνεχή χρήση κινητών τηλεφώνων, ειδικότερα από τα παιδιά. Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, για απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, πιστεύω πως είναι ορθή και προς το πραγματικό συμφέρον των παιδιών.
Η λογική απορία είναι τι θα πάθουν και τι θα χάσουν οι μαθητές αν δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα κινητά τις ώρες που θα βρίσκονται στο σχολείο και ποιο ακριβώς πρακτικό σκοπό έχει η χρήση τους στον σχολικό χώρο. Τη στιγμή που όλες τις υπόλοιπες ώρες τα παιδιά βρίσκονται συνεχώς με το κινητό στο χέρι, ακόμη και την ώρα που τρώνε;
Τα έξυπνα κινητά, τα έξυπνα ρολόγια, οι έξυπνες ταμπλέτες και όλα αυτά τα μαραφέτια, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν κάνουν... πιο έξυπνα τα παιδιά μας. Το αντίθετο. Επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι η υπερβολική χρήση του κινητού συνδέεται με μειωμένες μαθητικές επιδόσεις και έχει αρνητικές επιπτώσεις στη συναισθηματική σταθερότητα, αλλά και την υγεία, των παιδιών.
Αλήθεια, πιστεύει κανένας ειλικρινά ότι με τη χρήση κινητών στα σχολεία βοηθούνται τα παιδιά να αναπτύσσουν κριτική σκέψη; Μήπως η απόσπαση της προσοχής ενός μαθητή, που ασχολείται με ένα κινητό στην τάξη, συμβάλλει στη βελτίωση της απόδοσής του;
Θα ρωτά ο καθηγητής των Μαθηματικών τον μαθητή:
-Πες μου, παιδί μου, τι είναι η «μέθοδος των τριών»;
Και θα απαντά ο μαθητής:
-TikTok, YouTube και Instagram, κύριε!
Και δεν είναι μόνο ο κίνδυνος να μείνουν οι μαθητές τούβλα, μη επιτρέποντας στο μυαλό τους να δουλέψει και να ασκηθεί χωρίς κινητό. Υφίσταται και ο πραγματικός κίνδυνος σχολικού εκφοβισμού και διαδικτυακής παρενόχλησης, μέσω των κινητών, ενώ κάποιοι μαθητές στήνουν και καβγάδες στην αυλή για να τους βιντεογραφήσουν και να αναρτήσουν το βίντεο στο διαδίκτυο.
Ναι, να απαγορευθεί η χρήση κινητών στα σχολεία. Άλλωστε το έχουν ήδη κάνει πολλές άλλες χώρες, πολύ πιο προηγμένες και πολύ πιο... έξυπνες από εμάς!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ