Επιχειρείν

Συνεχιζόμενη εκπαίδευση και κατάρτιση στο λογιστικό επάγγελμα: Ανάγκη ή υποχρέωση;

Πλέον, νέοι κανονισμοί και πρότυπα εμφανίζονται όλο και πιο τακτικά

Κατά το παρελθόν οι αλλαγές στα φορολογικά, λογιστικά και άλλα πρότυπα δεν υπήρξαν πολύ συχνές και αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η τεχνική κατάρτιση να βασίζεται κυρίως στην εμπειρία, πάρα στην τεχνική γνώση. Πλέον, νέοι κανονισμοί και πρότυπα εμφανίζονται όλο και πιο τακτικά. Με τη ραγδαία εξέλιξη του οικονομικού περιβάλλοντος, της τεχνολογίας και της εξειδίκευσης προσόντων, το λογιστικό επάγγελμα ακολουθεί και αυτό με τη σειρά του αυτήν την εξελικτική διαδικασία.

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι, για τον επαγγελματία Λογιστή, οι επαγγελματικές εκπαιδευτικές πιστοποιήσεις είναι πλέον υποχρεωτικές και απαιτούν την ετήσια επικύρωσή τους με πιστωτικές εκπαιδευτικές μονάδες, που αντιστοιχούν σε ανάλογες εκπαιδευτικές ώρες.

Είναι λοιπόν ανάγκη ή υποχρέωση η συνεχιζόμενη εκπαίδευση και κατάρτιση του επαγγελματία Λογιστή;

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό, όχι μόνο από τους ίδιους του επαγγελματίες του κλάδου, αλλά και από την ευρύτερη επιχειρηματική κοινότητα, είναι ότι το περιβάλλον της λογιστικής βρίσκεται σε μια αδιάκοπη κίνηση. Πολυάριθμα επιχειρηματικά σκάνδαλα που έχουν λάβει χώραν στο παρελθόν έχουν πλήξει οργανισμούς και οικονομίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Επομένως, η αλλαγή των φορολoγικών νόμων, νομικών πλαισίων και προτύπων χρηματοοικονομικής αναφοράς αποτελεί το δίχτυ προστασίας των κοινωνιών από τέτοια σκάνδαλα, βελτιώνοντας και συνάμα αναδιαμορφώνοντας τη λογιστική επιστήμη. Πλέον η λογιστική δεν είναι μια απλή εφαρμογή της «χρέωσης/πίστωσης» ή τεχνική καταχώρισης λογαριασμών, αλλά ένα χρηματοοικονομικό εργαλείο, το οποίο συνεχώς εξελίσσεται παράλληλα με τη βοήθεια και ανάπτυξη της πληροφορικής, της στατιστικής και των μαθηματικών.

Επομένως, αυτό το δυναμικό περιβάλλον απαιτεί από τους επαγγελματίες Λογιστές να παραμένουν ενημερωμένοι με τις τελευταίες εξελίξεις και η συνεχιζόμενη εκπαίδευση και κατάρτιση παρέχει το μέσο για να το πράξουν.

Πλεονεκτήματα

Παρακάτω αναφέρονται τα κυριότερα οφέλη από τη συνεχιζόμενη λογιστική εκπαίδευση:

  • • Βελτίωση των δεξιοτήτων

Το μεγαλύτερο απ’ όλα τα οφέλη που απορρέουν από την εκπαιδευτική διαδικασία είναι η απόκτηση νέων ή η βελτίωση υφιστάμενων δεξιοτήτων. Οι Λογιστές που συμμετέχουν στη διαδικασία της συνεχιζόμενης μάθησης έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς είναι άμεσα ενήμεροι και καταρτισμένοι, αναφορικά με τους φορολογικούς και λογιστικούς κανονισμούς, γεγονός που τους επιτρέπει να καθοδηγούν τους οργανισμούς που υπηρετούν, βελτιώνοντας συνάμα το εκπαιδευτικό και το λογιστικό τους υπόβαθρο.

  • • Διορατικότητα και αποτελεσματικότητα

Τα διάφορα πλαίσια που επηρεάζουν τη λογιστική, όπως είναι οι νόμοι, η έμμεση και άμεση φορολογία, τα χρηματοοικονομικά και άλλα, μεταβάλλονται συνεχώς. Η συνεχιζόμενη λογιστική εκπαίδευση εξοπλίζει τους επαγγελματίες λογιστές με τις κατάλληλες γνώσεις και τα εργαλεία για να μπορούν να δανείζονται τεχνικές από τις άλλες επιστήμες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η απόκτηση προηγμένων δεξιοτήτων να καθιστά την εργασία τους πιο αποτελεσματική και διορατική, καθώς επιτυγχάνεται η διασφάλιση της συμμόρφωσης και η αποφυγή κινδύνων και προστίμων που μπορεί να επηρεάσουν την οικονομική μονάδα.

  • • Μικρότερο κόστος

Η εκπαιδευτική ενδυνάμωση ενός Λογιστή αποτελεί επένδυση στη γνώση και, όπως είναι γνωστό, η γνώση είναι δύναμη. Η λανθασμένη εντύπωση που επικρατεί συχνά ότι «θα μας τα πούνε οι ελεγκτές» είναι πλέον παρωχημένη και οδηγεί στη συνεχή εξάρτηση του επαγγελματία Λογιστή από υπηρεσίες τρίτων, για την απόκτηση γνώσης, και αυτό έχει ως φυσικό επακόλουθο την αύξηση του κόστους για την ίδια οικονομική μονάδα.

  • • Ευκαιρίες σταδιοδρομίας και δικτύωση

Η συνεχιζόμενη εκπαίδευση ανοίγει ορίζοντες σε ευκαιρίες σταδιοδρομίας. Οι Λογιστές που είναι αφοσιωμένοι στην εκπαιδευτική εξέλιξη χαίρουν εκτίμησης από τους εργοδότες, καθώς είναι πιο ελκυστικοί υποψήφιοι για προαγωγές, ηγετικούς ρόλους και υψηλότερα αμειβόμενες θέσεις.

Επίσης, η συνεχιζόμενη εκπαίδευση περιλαμβάνει συμμετοχές σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως σεμινάρια, εργαστήρια και συνέδρια, όπου παρέχονται εξαιρετικές ευκαιρίες δικτύωσης που οδηγούν σε συνεργασίες, ενισχύοντας τη θέση και την εικόνα του κάθε επαγγελματία στην ευρύτερη λογιστική κοινότητα.

  • • Καλύτερη σχέση με τους πελάτες

Οι σημερινές κορυφαίες Διοικήσεις εκτιμούν περισσότερο την παροχή εξειδικευμένης τεχνικής γνώσης από έναν επαγγελματία Λογιστή και είναι διατεθειμένες να επενδύσουν σε αυτούς που θα τους διασφαλίσουν υψηλότερη ποιότητα, συμμόρφωση σε νόμους και κανόνες και συνεχή διατήρηση αυτών στα υψηλότερα επίπεδα.

  • • Βελτίωση της εταιρικής αφοσίωσης

Οι περισσότερες εταιρείες παγκοσμίως κατανοούν την ανάγκη εκπαίδευσης και συνεχούς επιμόρφωσης του προσωπικού τους, παρέχοντας και επενδύοντας συνεχείς ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης. Η προώθηση μιας κουλτούρας μάθησης βρίσκει σχεδόν πάντα πρόθυμο το προσωπικό μιας επιχείρησης, καθώς όχι μόνο τους παρέχεται η ευελιξία παράλληλης μάθησης με την εργασία αλλά ενισχύει το αίσθημα μαθησιακής φροντίδας από την εταιρεία προς αυτούς. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται η εταιρική αφοσίωση και εμπιστοσύνη, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μαγνήτη για προσέλκυση νέων ταλέντων που επιλέγουν εργοδότες που δίνουν έμφαση στην εκπαίδευση.

Πρόκληση και ευκαιρία

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η συνεχιζόμενη εκπαίδευση για τους Λογιστές επιτυγχάνει στο να βελτιώσει την ποιότητα των τεχνικών γνώσεων και προσόντων αλλά και το γενικότερο επαγγελματικό επίπεδο. Η διαδικασία της λογιστικής εκπαίδευσης δεν τελειώνει με το πτυχίο ή την υποχρέωση πιστοποίησης πιστωτικών μονάδων. Επομένως, η διά βίου εκπαίδευση είναι μια συνεχής διαδικασία, η οποία αποτελεί όχι μόνο πρόκληση αλλά και ευκαιρία, καθώς με αυτόν τον τρόπο επωφελούνται όχι μόνο οι επαγγελματίες αλλά και οι οργανισμοί σε μια ολοένα και πιο ανταγωνιστική αγορά εργασίας.

*BSc, MBA, CPA (GR), FCCA, Principal, KPMG Κύπρου