Υγεία

Απίστευτο κι όμως... κυπριακό! - Διασωληνώθηκε εντός ΓεΣΥ - Ξύπνησε σε κλινική εκτός ΓεΣΥ και χρωστά €180χιλ

Ασθενής επισκέφθηκε νοσηλευτήριο του ΓεΣΥ, τον διασωλήνωσαν, αφού όπως αναφέρουν σε ιατρική βεβαίωση «εξαντλήθηκαν οι διαθέσιμες επιλογές για άλλα καρδιοχειρουργικά κέντρα» τον έστειλαν σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Όταν ξύπνησε του είπαν ότι χρωστά 180 χιλιάδες ευρώ. Απίστευτο κι όμως... κυπριακό!

Σύμφωνα με τα γεγονότα, ο ασθενής μετά από θέματα υγείας που αντιμετώπιζε τις τελευταίες μέρες επισκέφθηκε νοσηλευτήριο του ΓεΣΥ όπου εκεί, ο επί καθήκοντι ιατρός έκρινε ότι έχρηζε καρδιοχειρουργικής αντιμετώπισης.

Λόγω μη ύπαρξης καρδιοχειρουργικού τμήματος (σ.σ στο νοσηλευτήριο του ΓεΣΥ), έγινε συνεννόηση με ιδιωτικό νοσοκομείο, για άμεση μεταφορά του ασθενούς εκεί για καρδιοχειρουργική αντιμετώπιση.

Σύμφωνα με τη βεβαίωση του γιατρού, ο ασθενής διακομίσθηκε σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο αφού εξαντλήθηκαν οι διαθέσιμες επιλογές για άλλα καρδιοχειρουργικά κέντρα και ενόσω η βαρύτητα της κατάστασης του απαιτούσε επείγουσα μεταφορά του σε καρδιοχειρουργικό κέντρο για άμεση καρδιοχειρουργική αντιμετώπιση.

Μετά το αίτημα του ασθενούς για κάλυψη εξόδων θεραπείας του στον ιδιωτικό τομέα στα πλαίσια του Σχεδίου Παροχής Οικονομικής Αρωγής για Υπηρεσίες Υγείας, το ιατροσυμβούλιο αποφάσισε ότι δεν εξαντλήθηκαν όλες οι διαθέσιμες επιλογές εντός ΓεΣΥ και ο ασθενής καλείται να πληρώσει 180 χιλιάδες ευρώ.

Αυτούσια η απάντηση του Υπουργείου Υγείας

Έχω οδηγίες να αναφερθώ στην ηλεκτρονική επιστολή σας ημερομηνίας 14/6/2024 προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με το πιο πάνω θέμα και να σας πληροφορήσω ότι σύμφωνα με απόφαση της Αρμόδιας Αρχής το αίτημα σας για κάλυψη εξόδων θεραπείας στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι δυνατό να ικανοποιηθεί για τους εξής λόγους:

  1. Το Σχέδιο Παροχής Οικονομικής Αρωγής για Υπηρεσίες Υγείας που δεν προσφέρονται στο Δημόσιο Τομέα μεταξύ άλλων, και συγκεκριμένα το άρθρο 2, προβλέπει ότι:

«Ασθενής αποστέλλεται εκτός κρατικών νοσηλευτηρίων για διάγνωση ή θεραπεία:

- αν η πάθηση του δεν μπορεί να τύχει αποτελεσματικής διάγνωσης ή θεραπείας στα κρατικά νοσηλευτήρια,

- αν η διάγνωση ή θεραπεία δεν μπορεί να παρασχεθεί από τα κρατικά νοσηλευτήρια μέσα στα χρονικά όρια που από ιατρική άποψη επιβάλλει η κατάσταση της υγείας του ασθενούς και η πιθανή εξέλιξη της υγείας του»

  1. Η Επιτροπή Ειδικών Καρδιοχειρουργικής, στην οποία είχε παραπεμφθεί το αίτημα σας για εξέταση, με βάση τα κριτήρια που καθορίζονται στο Άρθρο 2 του Σχεδίου Οικονομικής Αρωγής για υπηρεσίες υγείας που δεν προσφέρονται στο δημόσιο τομέα, κρίνει μη δικαιολογημένο το αίτημα σας επειδή θεωρεί ότι έπρεπε να κληθούν πρώτα οι 5 Καρδιοχειρουργικές Κλινικές του ΓΕΣΥ και εφόσον δεν υπήρχε ανταπόκριση, τότε να διακομισθεί ο ασθενής σε ιδιωτικό κέντρο.

Σημειώνεται ότι η θεραπεία που υποβλήθηκε ο ασθενής στο ιδιωτικό νοσηλευτήριο, διενεργείται εντός ΓΕΣΥ. Η σύσταση της Επιτροπής Ειδικών ως αναφέρεται πιο πάνω υιοθετήθηκε από την Αρμόδια Αρχή.

  1. Συναφώς πληροφορείστε ότι σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 11 του υπό αναφορά Σχεδίου, στην περίπτωση που η απόφαση της Αρμόδιας Αρχής δεν σας ικανοποιεί, δικαιούστε εντός είκοσι μια (21) μέρες από την κοινοποίηση σε σας της παρούσας απόφασης, με γραπτή αίτηση σας στην οποία να εκθέτετε του λόγους της μη ικανοποίησης σας, να ζητήσετε επανεξέταση.

  1. Πληροφοριακά αναφέρεται ότι το υπό αναφορά Σχέδιο βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας ή μπορείτε να το εξασφαλίσετε από το Υπουργείο Υγείας.