Ενέργεια

Κατεχόμενα - Αγοράζουν ρεύμα από ελεύθερες περιοχές λόγω αυξημένης ζήτησης

Τα κατεχόμενα συνεχίζουν την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τις ελεύθερες περιοχές, καθώς η τοπική παραγωγή αδυνατεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών η «Ντιγιαλόγκ» γράφει ότι η παραγωγή της «αρχής ηλεκτρισμού» («ΚΙΒ-ΤΕΚ») και της τουρκικής εταιρείας AKSA, που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα, δεν επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης.

Η «ΚΙΒ-ΤΕΚ» αγοράζει καθημερινά από την ΑΗΚ 10 έως 30 μεγαβάτ, κυρίως τις βραδινές ώρες, πληρώνοντας 15 τουρκικές λίρες (ΤΛ) ανά kWh. Η τιμή αυτή θεωρείται υψηλή, καθώς το κόστος παραγωγής για την «ΚΙΒ-ΤΕΚ» ανέρχεται σε 9 ΤΛ ανά κιλοβατώρα και για την AKSA σε 10 ΤΛ. Συνεπώς, η αγορά από τις ελεύθερες περιοχές είναι κατά 50% ακριβότερη.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η εξέλιξη αυτή καθιστά αναπόφευκτη την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στα κατεχόμενα. Παρόλο που η «ΚΙΒ-ΤΕΚ» καλύπτει ζημιές ύψους 100 εκατομμυρίων ΤΛ με τις τρέχουσες τιμές, το ποσό αυτό δεν θεωρείται επαρκές. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αυξήσεις της τάξης του 12% με 15%.

Αξιωματούχοι της «ΚΙΒ-ΤΕΚ» αποδίδουν την κατάσταση στην αυξημένη ζήτηση, η οποία εκτινάχθηκε κατά 45% το διάστημα Ιούνιος 2023 - Ιούνιος 2024.

Πηγή: ΚΥΠΕ