Τουρισμός

SOS από καταναλωτές: 8 στα 10 παράπονα ημερησίως αφορούν ταξίδια

Το φετινό καλοκαίρι εισέρχεται και επισήμως στην κορύφωσή του, αφού πλέον διανύουμε το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου και, εκτός από τα ταξίδια, την τιμητική τους έχουν και τα.. παράπονα.

Όπως όλα δείχνουν, δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες μας που αντί να οδεύουν ξέγνοιαστοι προς τις θερινές διακοπές τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με διάφορες προκλήσεις που σχετίζονται είτε με τις προγραμματισμένες πτήσεις τους ή με την οργάνωση γενικότερα των διακοπών τους, γεγονός που αποδεικνύεται και από τις καταγγελίες που φθάνουν καθημερινά στον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών.

Μιλώντας στο Economy Today η Νομική Σύμβουλος του Συνδέσμου, Βιργινία Χρίστου, ανέφερε πως η συντριπτική πλειοψηφία των παραπόνων που λαμβάνονται σε καθημερινή βάση αυτή την περίοδο αφορά τα ταξίδια. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, 8 στις 10 περιπτώσεις σχετίζονται με ακυρώσεις ή καθυστερήσεις πτήσεων και οργανωμένα ταξίδια διακοπών, τονίζοντας μάλιστα, πως οι καταγγελίες μέρα με τη μέρα αυξάνονται.

Η κ. Χρίστου περιέγραψε παράλληλα, πως δεν αποτελεί «καλοκαιρινό φαινόμενο» και κάλεσε τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διεκδικούν αποζημιώσεις. Ειδικότερα, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών είχε πρόσφατα προχωρήσει στη δημοσιοποίηση έκθεσης, στην οποία καταγράφονταν οι βασικές κατηγορίες των παραπόνων (γραπτών και τηλεφωνικών) που έλαβε την περίοδο 1η Ιανουαρίου – 30η Ιουνίου 2024.

«Πρωταθλητής» ήταν και πάλι ο τομέας των ταξιδιών, αφού κατά το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, είχαν υποβληθεί στον Σύνδεσμο 151 παράπονα που αφορούσαν τα δικαιώματα των επιβατών και τα οργανωμένα ταξίδια, σημειώνοντας σημαντική αύξηση της τάξεως του 75,58% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, όταν καταγράφηκαν 86 παράπονα. «Η διαφορά ήταν ιδιαίτερα αισθητή», επεσήμανε η κ. Χρίστου, προσθέτοντας πως αυτή η αυξητική τάση εξακολουθεί δυστυχώς να παρατηρείται.

Στις πλείστες των περιπτώσεων η ευθύνη βάραινε ξεκάθαρα την αεροπορική εταιρεία ή τον ταξιδιωτικό πράκτορα, ανέφερε η κ. Χρίστου, εξηγώντας πως το 2023 τα θέματα που προέκυψαν ήταν κυρίως, απόρροια των απεργιών που πραγματοποιούνταν σε Γαλλία και Γερμανία, ενώ το 2023 σε μεγάλο βαθμό αφορούσαν τεχνικά προβλήματα στα αεροσκάφη.

Πάντοτε γραπτώς

Ανάμεσα στις συχνότερες καταγγελίες συγκαταλέγονται, πέρα από τις ακυρώσεις και τις καθυστερήσεις πτήσεων, η άρνηση για επιβίβαση, οι υπερπλήρεις πτήσεις (overbooking), οι υπερχρεώσεις κατά τη διάρκεια του check-in, ο εσφαλμένος χειρισμός αποσκευών, ή ακόμη και οι μονομερείς τροποποιήσεις δρομολογίων από πλευράς αεροπορικών εταιρειών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές να τίθενται σε κίνδυνο ολόκληρα πακέτα διακοπών.

Κάλεσε τους καταναλωτές όταν βρίσκονται ενώπιον μίας τέτοιας κατάστασης, να αποστέλλουν γραπτώς, ηλεκτρονικό μήνυμα ή ενημέρωση στην εμπλεκόμενη αεροπορική εταιρεία ή τον ταξιδιωτικό πράκτορα, ενημερώνοντας ταυτόχρονα και τον Σύνδεσμο Καταναλωτών, ο οποίος μπορεί να τους παράσχει καθοδήγηση ως προς τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν.

«Οι επιβάτες θα πρέπει να υποβάλλουν γραπτώς το παράπονό τους, αξιώνοντας, ανάλογα με την περίπτωση, όλες τις αποζημιώσεις που προνοούνται και καθορίζονται από τον σχετικό ευρωπαϊκό κανονισμό», τονίζοντας πως οι προφορικές δεσμεύσεις δεν έχουν καμία νομική βάση. Ανέφερε ακόμη πως, παρά το ότι διαπιστώνεται συμμόρφωση από πλευράς εταιρειών ως προς την καταβολή αποζημιώσεων, παρατηρούνται σοβαρές καθυστερήσεις, ενώ έκανε λόγο για περιπτώσεις εταιρειών που δεν έχουν ακόμη επιστρέψει χρήματα σε επιβάτες από την περίοδο της πανδημίας του Covid-19.

Επιπρόσθετα, επέστησε την προσοχή ειδικότερα στις περιπτώσεις των οργανωμένων ταξιδιών, οι καταναλωτές να απευθύνονται στους ταξιδιωτικούς πράκτορες και όχι μεμονωμένα στις αεροπορικές εταιρείες, αφού κάτι τέτοιο αποτελεί ευθύνη των πρακτόρων. Μάλιστα, τυχόν παρότρυνση από πλευράς των ίδιων των ταξιδιωτικών πρακτόρων προς τους καταναλωτές να επικοινωνούν απευθείας με τις αεροπορικές εταιρείες, δεν συνιστά ορθή πρακτική.

Η κ. Χρίστου επεσήμανε ακόμη, πως ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών αποστέλλει τα παράπονα που λαμβάνει, που αφορούν τόσο αεροπορικές εταιρείες, όσο και ταξιδιωτικούς πράκτορες, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τα Δικαιώματα του Καταναλωτή, ο οποίος έχει την έδρα του στις Βρυξέλλες.

Ο ρόλος της Πολιτικής Αεροπορίας

Αναφερόμενη στον ρόλο της Πολιτικής Αεροπορίας, η κ. Χρίστου είπε πως είναι εξίσου σημαντικό στις περιπτώσεις που αφορούν καθυστερήσεις ή ακυρώσεις πτήσεων, εκτός από τις αεροπορικές εταιρείες να ενημερώνεται και το εκάστοτε αρμόδιο τμήμα του κράτους στο οποίο συνέβη το περιστατικό. Μάλιστα, η Πολιτική Αεροπορία έχει τη δυνατότητα να επιβάλει στις αεροπορικές εταιρείες να επιστρέψουν τα χρήματα στον παραπονούμενο, εάν δεν το πράξουν σε εύλογο χρονικό διάστημα.