Αναλύσεις

«Δείχνουν» Κύπρο οι Financial Times ως επιλογή βαθύπλουτων λόγω.. μαζικής φυγής

Για μαζική μετακίνηση εκατομμυριούχων προς «νέους φορολογικούς παραδείσους» κάνει λόγο δημοσίευμα των Financial Times - Η Κύπρος, αλλά και η Ελλάδα βρίσκονται μέσα στις επιλογές τους

Σε ένα πρωτοφανές κύμα μετανάστευσης βαθύπλουτων ανά τον κόσμο, με στόχο τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσής τους, αναφέρονται σε ρεπορτάζ τους οιω Financial Times, τονίζοντας ότι η Κύπρος, μαζί με άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, βρίσκονται μέσα στις επιλογές τους.

Η νέα κυβέρνηση του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο θα καταργήσει το ευνοϊκό καθεστώς που πρόσφερε στους κατόχους μεγάλου πλούτου, το οποίο έχει ζωή 200 ετών, από την εποχή της αποικιοκρατίας, οδηγώντας σε μαζική έξοδο διάφορους μεγιστάνες του πλούτου, ενώ και η πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία, όπου το αριστερό - κεντροαριστερό μπλοκ έγινε η μεγαλύτερη παράταξη στην Εθνοσυνέλευση, δημιουργία ανησυχία για πιθανές φορολογικές επιβαρύνσεις στους κατόχους μεγάλου πλούτου.

Οι νέοι φόροι της τελευταίας διετίας στον μεγάλο πλούτο και στις αποδόσεις κεφαλαίου στη Νορβηγία έχει οδηγήσει, εξάλλου, σε μαζική φυγή εκατομμυριούχων προς την Ελβετία. Για την προσέλκυση των εκατομμυριούχων ανταγωνίζονται παραδοσιακοί φορολογικοί παράδεισοι, όπως η Ελβετία και το Μονακό, με πιο σύγχρονους, όπως το Ντουμπάι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και η Σιγκαπούρη. Συνολικά, όπως τονίζουν οι FT, φέτος αναμένεται να αλλάξουν φορολογική έδρα τουλάχιστον 128.000 εκατομμυριούχοι παγκοσμίως.

Με πληροφορίες από capital.gr