Ειδήσεις

Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την τουρκική πρεσβεία στο Ηνωμένο Βασίλειο

Από τον Σύνδεσμο Αμμοχώστου Ηνωμένου Βασιλείου

Ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου ΗΒ οργάνωσε χθες εκδήλωση διαμαρτυρίας εναντίων της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής του 37% του Κυπριακού εδάφους.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας είχε μεγάλη επιτυχία στο ότι παρέστησαν πολλά μέλη του Συνδέσμου Αμμοχώστου ΗΒ αλλά και αρκετοί αντιπρόσωποι από κυπριακούς συνδέσμους και οργανώσεις.

Οι παρευρισκόμενοι βροντοφώναξαν στον Τούρκο εισβολέα ότι η Κύπρος ανήκει στους Κύπριους και όχι στους Τούρκους. Ότι τα Τουρκικά στρατεύματα και έποικοι να φύγουν από την Κύπρο. Και ότι οι πρόσφυγες αγωνίζονται για την Ελευθερία τους και την Επιστροφή!

Απέναντι από την τουρκική πρεσβεία, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αμμοχώστου, Δρ Βασίλης Μαύρου, μίλησε στους παρευρισκόμενους, καταγγέλλοντας την Τουρκία για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή της Αμμοχώστου αλλά και των υπολοίπων κατεχομένων πόλεων και χωριών μας. Ότι η Τουρκία αντί να εισακούσει στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να τερματίσει την κατοχή του 37% του Κυπριακού εδάφους πιέζει για εξεύρεση λύσης δύο κρατών.

Επίσης , σε αντίθεση με το διεθνή δίκαιο, η Τουρκία αλλάζει τη δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού των κατεχομένων με την εισαγωγή στην Κύπρο Τούρκων εποίκων. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι εξάλειψαν και κάθε ίχνος ελληνικότητας της περιοχής, εκδιώκοντας και τους λιγοστούς εγκλωβισμένους. Πετυχαίνοντας έτσι το εθνικό ξεκαθάρισμα. Καταστρέφοντας και λεηλατώντας, την ίδια στιγμή, βωμούς, ναούς, πολιτιστικά, ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία ακόμη και αυτά τα νεκροταφεία μας.

Ταυτόχρονα, συνέχισε, ότι είναι με αισθήματα αγανάκτησης που βλέπουμε τα Τουρκικά σχέδια για Ισλαμοποίηση όχι μόνο των κατεχομένων αλλά και για τις παράνομες τους ενέργειες και στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου με το να εισαγάγουν μουσουλμάνους παράνομους αιτητές ασύλου που θα εξυπηρετήσουν τα μελλοντικά τους σχέδια για υφαρπαγή ολόκληρης της Κύπρου.

Ο Δρ Βασίλης Μαύρου είπε ότι οι Αμμοχωστιανοί πρόσφυγες του ΗΒ διαμαρτύρονται με τον πιο έντονο τρόπο για τα τετελεσμένα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο αλλά και τις υπόλοιπες επαίσχυντες πράξεις της Τουρκίας στην Καρπασία και σε άλλες κατεχόμενες περιοχές.

Συνεχίζοντας ο Δρ Μαύρου ανέφερε ότι ο ίδιος ο Ερτογάν χωρίς ίχνος ντροπής έχει έρθει και πάλι παράνομα στο νησί για να γιορτάσει την κατάληψη της πόλης που έγινε στις 14 Αυγούστου του 1974, και να βεβηλώσει με την παρουσία του τα ιερά χώματα της Αμμοχώστου.

Και ότι οι πρόσφυγες Αμμοχωστιανοί με αυτά τα αισθήματα απέχθειας και αποτροπιασμού, ενώνουν την φωνή διαμαρτυρίας μαζί με τον υπόλοιπο Ελληνισμό της Κύπρου ενάντια στο παράνομο άνοιγμα της κλειστής περιοχής Αμμοχώστου, τον εκφοβισμό των προσφύγων για να ξεπουλήσουν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα, το κτίσιμο χιλιάδων παράνομων κατοικιών στην κατεχόμενη Καρπασία και Αμμόχωστο και πρόσφατα την παράνομη απόφαση για ανέγερση 1250 κατοικιών στην νεκρή ζώνη και γύρω από την περιοχή κάτω Δερύνειας μέχρι και τον Άγιο Μέμνωνα. Περισφίγγοντας έτσι τον κλοιό της κατεχόμενης Αμμοχώστου με σκοπό να δημιουργήσει νέα τεταμένη κατάσταση.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αμμοχώστου κάλεσε την κυβέρνηση της Τουρκίας για την άμεση επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της κάτω από την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης και την άμεση αποχώρηση του στρατού κατοχής της Τουρκίας.

Ανέφερε δε ότι ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου ΗΒ διαβεβαιώνει τους Αμμοχωστιανούς ότι δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει να αγωνίζεται! Ότι ποτέ μα ποτέ δεν θα υποστείλει την σημαία του αγώνα! Για μια Αμμόχωστο ελεύθερη! Για μια Κύπρο Ελεύθερη! Χωρίς στρατούς κατοχής! Χωρίς πρόσφυγες!

Κλείνοντας τόνισε ότι ο αγώνας αυτός θα συνεχίσει μέχρι ο ήλιος της λευτεριάς και της δικαιοσύνης θα ανατείλει στην πόλη του Ευαγόρα και σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη μας.