Διεθνή

Human Rights Watch - Υεμένη: Το χτύπημα του Ισραήλ στη Χοντέιντα πιθανόν είναι έγκλημα πολέμου

Πραγματοποιήθηκε σε απάντηση χτυπήματος των Χούτι στο Τελ Αβίβ, το οποίο, κατά την οργάνωση, μπορεί και αυτό να συνιστά έγκλημα πολέμου

Τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στο λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης τον Ιούλιο φαίνεται πως ήταν μια δυσανάλογη επίθεση αδιακρίτως εναντίον αμάχων η οποία μπορεί να ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου, δήλωσε τη Δευτέρα η οργάνωση Human Rights Watch.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε στις 20 Ιουλίου πως πολεμικά αεροσκάφη του έπληξαν στρατιωτικούς στόχους των Χούθι κοντά στη Χοντέιντα.

Η επίθεση είχε στόχο πετρελαίου και μια μονάδα παραγωγής ενέργειας. Οι τοπικές αρχές και η HRW ανέφεραν πως τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 80 τραυματίστηκαν.

Το πλήγμα της ισραηλινής αεροπορίας πραγματοποιήθηκε την επομένη ενός χτυπήματος των Χούτι με drone στο Τελ Αβίβ, το οικονομικό κέντρο του Ισραήλ, το οποίο σύμφωνα με το Παρατηρητήριο μπορεί επίσης να συνιστά έγκλημα πολέμου.

Τα ανταποδοτικά αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ στη Χοντέιντα χτύπησαν τουλάχιστον 24 δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου και δύο γερανούς στο λιμάνι, καθώς και μονάδα παραγωγής ενέργειας στον τομέα Σαλίφ της περιφέρειας, ανέφερε η HRW.

«Οι επιθέσεις φαίνεται πως προκάλεσαν δυσανάλογη βλάβη σε αμάχους και μη στρατιωτικούς στόχους. Σοβαρές παραβιάσεις των νόμων του πολέμου που διαπράχθηκαν συνειδητά, δηλαδή εκ προθέσεως ή αψήφιστα, είναι εγκλήματα πολέμου», αναφέρει η οργάνωση.

Από την ανάλυση δορυφορικών φωτογραφιών προέκυψε πως οι δεξαμενές πετρελαίου έκαιγαν για τουλάχιστον τρεις ημέρες, προκαλώντας ανησυχίες για το περιβάλλον, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Χοντέιντα, που τελεί υπό τον έλεγχο των Χούτι από το 2021, είναι κρίσιμης σημασίας για τη διανομή τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών στον πληθυσμό της Υεμένης, που εξαρτάται από τις εισαγωγές. Περίπου το 70% των εμπορικών εισαγωγών της Υεμένης και το 80% της ανθρωπιστικής βοήθειας διέρχεται από το λιμάνι.

Οι Χούτι εξαπολύουν πυραύλους και drones εναντίον του Ισραήλ και διαταράσσουν το παγκόσμιο εμπόριο μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, σε απάντηση για την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, αποσταθεροποιώντας περαιτέρω τη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ λέει πως οι Χούτι έχουν εξαπολύει 200 επιθέσεις εναντίον του αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα, πολλές από τις οποίες αναχαιτίστηκαν ενώ οι περισσότερες από αυτές δεν ήταν φονικές.

Όμως μια επίθεση των Χούτι με drone στις 19 Ιουλίου που έπληξε το Τελ Αβίβ έκανε το Ισραήλ να ανακοινώσει τα πρώτα πλήγματά του εναντίον της οργάνωσης την επομένη ημέρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ