Διεθνή

Μπλίνκεν: Η εκεχειρία ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για απελευθέρωση ομήρων

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι τώρα είναι «πιθανώς η καλύτερη, ίσως η τελευταία ευκαιρία» για να εξασφαλιστεί μια εκεχειρία και μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων στη Γάζα.

Ο κ. Μπλίνκεν έκανε τα σχόλιά του κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον ισραηλινό πρόεδρο Isaac Herzog τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια του ένατου ταξιδιού του στην περιοχή από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν αισιοδοξία για μια συμφωνία από την επανέναρξη των συνομιλιών στη Ντόχα την περασμένη εβδομάδα, αλλά η Χαμάς λέει ότι οι προτάσεις για πρόοδο είναι μια «ψευδαίσθηση».

Ο κ. Μπλίνκεν αναμένεται να συνεχίσει να πιέζει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu όταν συναντηθούν αργότερα τη Δευτέρα.

«Εργαζόμαστε για να βεβαιωθούμε ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση, ότι δεν υπάρχουν προκλήσεις, ότι δεν υπάρχουν ενέργειες που με οποιονδήποτε τρόπο θα μπορούσαν να μας απομακρύνουν από το να ξεπεράσουμε αυτή τη συμφωνία ή, εν προκειμένω, να κλιμακώσουμε τη σύγκρουση σε άλλα μέρη και σε μεγαλύτερη ένταση», είπε ο κ. Blinken κατά τη συνάντησή του με τον κ. Herzog.

«Αυτή είναι η ένατη επίσκεψή μου από τις 7 Οκτωβρίου, στο Ισραήλ, στη Μέση Ανατολή, και αυτή είναι μια αποφασιστική στιγμή, ίσως η καλύτερη, ίσως η τελευταία ευκαιρία να πάρω τους ομήρους στο σπίτι, να επιτύχω εκεχειρία και να βάλω τους πάντες σε μια καλύτερη κατάσταση. μονοπάτι για διαρκή ειρήνη και ασφάλεια».

Οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις βασίζονται σε μια τροποποιημένη πρόταση που παρουσίασαν οι ΗΠΑ, με στόχο τη γεφύρωση των μακροχρόνιων χασμάτων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Οι Αμερικανοί ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να φτάσουν τη συμφωνία πάνω από τη γραμμή του τερματισμού ίσως το συντομότερο αυτή τη φορά την επόμενη εβδομάδα. Αλλά αυτό το επίπεδο αισιοδοξίας δεν συμμερίζεται η ισραηλινή ηγεσία ή η Χαμάς.

Ο καθένας κατηγορεί τον άλλον για επίμονο κυνισμό και μπλοκάρισμα μιας συμφωνίας.

Σε ανακοίνωσή της την Κυριακή, η Χαμάς κατηγόρησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι θέτει «εμπόδια» στον δρόμο μιας συμφωνίας και «θέτει νέους όρους και απαιτήσεις» με στόχο «την παράταση του πολέμου».

Πρόσθεσε ότι τον θεωρεί «πλήρη υπεύθυνο» για την ματαίωση των προσπαθειών των μεσολαβητών και την «παρεμπόδιση μιας συμφωνίας».

Πηγή της Χαμάς είπε νωρίτερα στα ΜΜΕ της Σαουδικής Αραβίας ότι οι προτάσεις περιλαμβάνουν τη διατήρηση μειωμένης παρουσίας του Ισραηλινού Στρατού κατά μήκος του Διαδρόμου Φιλαδέλφε, μιας στενής λωρίδας γης κατά μήκος των νότιων συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο.

Ωστόσο, ισραηλινές πηγές είπαν στους Times of Israel ότι άλλες διαδικασίες κατά μήκος των συνόρων θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν την αποχώρηση του Ισραήλ από την περιοχή στην πρώτη φάση της συμφωνίας.

Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε εκστρατεία στη Γάζα για να καταστρέψει τη Χαμάς ως απάντηση σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι και 251 ελήφθησαν όμηροι.

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε τον Νοέμβριο οδήγησε τη Χαμάς να απελευθερώσει 105 από τους ομήρους σε αντάλλαγμα για μια εβδομάδα κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση περίπου 240 Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές. Το Ισραήλ λέει ότι 111 όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται, 39 από τους οποίους θεωρούνται νεκροί.