Τώρα που έχασε, ο Αβέρωφ μάς δίνει συμβουλές κατόπιν εορτής
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά την παταγώδη αποτυχία του στις προεδρικές εκλογές και μετά το «μεγαλειώδες» επίτευγμά του να βρεθεί για πρώτη φορά ΔΗΣΥ χωρίς δικό του υποψήφιο στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, επιμένει να παρουσιάζεται ως ειδήμονας και ως σημαντικός παράγων στην πολιτική ζωή του τόπου που επιμένει φορτικά με τα άρθρα του να κάνει παρεμβάσεις και να δίνει στην Κυβέρνηση και το λαό συμβουλές για το εθνικό μας πρόβλημα και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος.
Αφορμή για το άρθρο αυτό παίρνω από την τελευταία παρέμβαση του κ. Νεοφύτου στην οποία προειδοποιεί τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ότι «μπορεί να είναι ο Πρόεδρος της καταραμένης διχοτόμησης, αν δεν επιδείξει ηγετικότητα και πολιτικό θάρρος».
Όπως τονίζει: «Ο Νίκος Χριστοδουλίδης οφείλει να διαλύσει τις οποιεσδήποτε σκιές ότι, δήθεν, η ελληνοκυπριακή πλευρά αμφισβητεί την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και να εγκαταλείψει τις γνωστές αμφιταλαντεύσεις του για το πλαίσιο Γκουτέρες».
Θυμίζω ότι κατά καιρούς ο Αβέρωφ Νεοφύτου αρέσκεται να μας προειδοποιεί για δυσμενείς εξελίξεις στο κυπριακό και για «επερχόμενο εθνικό τσουνάμι», αλλά ποτέ, ως αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος, δεν πίεσε πραγματικά την κυβέρνηση να αλλάξει την πορεία που ακολουθούσε (και που ο ίδιος θεωρούσε λανθασμένη) για να αποτραπούν οι αρνητικές εξελίξεις που ο ίδιος θεωρούσε καταστροφικές για τον τόπο. Μπορούσε να το πράξει, αλλά δεν το έκανε.
Μάλλον οι προειδοποιήσεις του απέβλεπαν στο να έχει ένα άλλοθι για να ισχυριστεί, αν έρχονταν πράγματι οι δυσμενείς εξελίξεις, λέγοντας «εγώ προειδοποιούσα, αλλά δεν με άκουγαν».
Θυμίζω επίσης την περίφημη δήλωσή του "Και φτάνει πια με τα ταμπού: Η Κύπρος με τη λύση του Κυπριακού να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για ασφαλή, ενωμένη και ευρωπαϊκή Κύπρο". Έκαμε αυτή τη μεγαλόστομη δήλωση ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι η Τουρκία και η Βρετανία μπορούν χωρίς καμιά δυσκολία να μπλοκάρουν τυχόν αίτηση ένταξης της Κύπρου στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Είναι καλά γνωστό ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου πάντα θέλει να είναι αρεστός στους Αμερικάνους και θεωρεί ότι η Κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να εμπλακεί ενεργά στη λύση του Κυπριακού. Προβάλλει συνεχώς τη θέση ότι η Κύπρος πρέπει να αξιοποιήσει τη δυσαρέσκεια που προκαλεί η στάση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν εναντίον της Δύσης και των Αμερικανών και να αναδείξει ότι είναι προς το συμφέρον τους να μας υποστηρίξουν και να συνταχθούν μαζί μας για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.
Παρ’ όλο που παρουσίαζε πάντα τον εαυτό του ως καλό καραβοκύρη σε κρίσιμες στιγμές που έπρεπε να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, στην πραγματικότητα φρόντιζε επιμελώς να απουσιάζει από την Κύπρο για να μην υποχρεωθεί να πάρει θέση. Θυμίζουμε επίσης τη σιγή ιχθύος που τήρησε όταν ο Ταγίπ Ερντογάν άνοιγε το Βαρώσι και κάποιες διφορούμενες δηλώσεις του για συμφωνία διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων και της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας.
Όταν υπήρχαν έντονες επικρίσεις για κάποιους χειρισμούς της Κυβέρνησης, ο Αβέρωφ έβγαζε την ουρά του έξω, αποποιείτο τις ευθύνες του και έλεγε ότι η Κυβέρνηση δεν ήταν του ΔΗΣΥ αλλά Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, προσπερνώντας το γεγονός ότι χωρίς τις ψήφους του ΔΗΣΥ, η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν μπορούσε να περάσει τίποτα από τη Βουλή.
Ο Αβέρωφ κατάφερε να συσπειρώσει γύρω του τα οικονομικά συμφέροντα του τόπου, που τα υποστήριζε και τον υποστήριζαν με τη σειρά τους, όμως ποτέ δεν ήταν πολύ δημοφιλής ανάμεσα στον λαό ακόμα και μεταξύ των οπαδών του ΔΗΣΥ, πράγμα που φάνηκε σε πολλές δημοσκοπήσεις.
Παρά τη χαμηλή δημοτικότητά του (τρεις εσωκομματικές μετρήσεις του έδιναν μονοψήφιο ποσοστό) με σκοπό να εμποδίσει κάποιο άλλο δελφίνο να αναδειχθεί υποψήφιος του κόμματός του για τις προεδρικές εκλογές, ξεκίνησε πρόωρα την σχετική διαδικασία στον ΔΗΣΥ ώστε να μην έχουν οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του χρόνο να κινηθούν και να εξασφαλίσουν υποστήριξη για την υποψηφιότητά τους. Βασικά ήταν αυτός που ξεκίνησε πολλούς μήνες νωρίτερα από ό,τι συνήθως την πιο μακρά προεκλογική περίοδο στην ιστορία μας η οποία ταλαιπώρησε τον λαό μας και αύξησε την αποχή.
Στο τέλος ο λαός τον απαξίωσε και στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ήρθε τρίτος και καταϊδρωμένος πίσω από τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Αντρέα Μαυρογιάννη, με αποτέλεσμα, για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο ΔΗΣΥ να μην διεκδικήσει τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με δικό του υποψήφιο.
Στα 10 χρόνια της προεδρίας του, ο Αβέρωφ μείωσε τα ποσοστά του κόμματος από 34% στο 27%, και η μείωση των ποσοστών αυτών οφειλόταν εν μέρει και στο ότι ο Αβέρωφ έβλεπε τους οπαδούς του ΔΗΣΥ αφ’ υψηλού και δεν είχε τις πόρτες του γραφείου του ανοικτές για τα απλά μέλη του κόμματος. Αντίθετα όταν υπήρχε κοντά τηλεοπτικός φακός υποδυόταν το παιδί του λαού και κατά καιρούς τον είδαμε να ασχολείται (σίγουρα για κάποια λεπτά) με γεωργικές εργασίες.
Φαίνεται ότι ο τέως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ακολουθεί το παράδειγμα του τέως Πρόεδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ - δεν παραδέχεται ποτέ ότι ηττήθηκε. Εκδίδει ανακοινώσεις για διάφορα θέματα, χωρίς την έγκριση του κόμματος, και προβάλλει τις δικές του θέσεις που είναι διαφορετικές από τις επίσημες θέσεις του ΔΗΣΥ. Αυτό προκαλεί σύγχυση στα απλά μέλη του κόμματος που δεν παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα.
Τονίζω ότι γράφω τα πιο πάνω χωρίς να έχω τίποτα προσωπικά με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, όμως διαφωνώ κάθετα με τον τρόπο που πολιτεύτηκε τα τελευταία χρόνια και με τις σημερινές ενέργειές του οι οποίες πιστεύω ότι υποσκάπτουν τη σημερινή ηγεσία του κόμματος και μπορεί να οδηγήσουν σε συρρίκνωση του ΔΗΣΥ κατά τις επερχόμενες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση και την Ευρωβουλή.
Καλώ την Πρόεδρο το κόμματος Αννίτα Δημητρίου, να διαφυλάξει την ενότητα του ΔΗΣΥ, να αποτρέψει τη συρρίκνωσή του και να εξετάσει τη διαγραφή του Αβέρωφ Νεοφύτου από το κόμμα, γιατί νομίζω ότι ο κ. Νεοφύτου- χωρίς να το ομολογεί - θέλει μια αποτυχία του κόμματος και της νέας ηγεσίας του, ώστε να μπορέσει να επανέλθει στο προσκήνιο και να αναλάβει και πάλι τα ινία.
Υ.Γ.:
- Το πιο πάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στις 04.12.2023. Θεωρήσαμε ότι είναι επίκαιρο και το αναδημοσιεύουμε.
- Πάλι φρόντισε ο Αβέρωφ Νεοφύτου να δώσει το στίγμα της πολιτικής του φιλοσοφίας και προσέγγισης στο Κυπριακό. Το θέμα δεν είναι τα μέτρα κατά της Τουρκίας, αλλά η επανέναρξη των συνομιλιών δήλωσε ο κ. Νεοφύτου. Δηλαδή κύριε Νεοφύτου, να ξεχάσουμε τις προκλήσεις των Τούρκων, να αγνοήσουμε την ιταμή συμπεριφορά τους και να σπεύσουμε ικέτες να παρακαλούμε να προσέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών; Αυτά συμβουλεύεις τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κι αυτά διαβουλεύεσαι με κάποιους της οποιαδήποτε λύσης; Μα κύριε Νεοφύτου, το πιο εύκολο πράγμα και για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, αλλά και για τον κυπριακό λαό είναι να αγνοήσουμε συλλήβδην τα πεπραγμένα σε βάρος μας από τους Τούρκους και να επαναρχίσουμε τις συνομιλίες προσαρμοζόμενοι στις απαιτήσεις τους. Μα αν αυτή είναι η πολιτική μας, ποια αξιοπιστία μας απομένει και ποια ερείσματα ξέμειναν για να θέλουμε από τους τρίτους να ασκήσουν την οποιαδήποτε επιρροή στην Τουρκία να υποχωρήσει στο Κυπριακό;
- Ο μάγος της πολιτικής, Αβέρωφ Νεοφύτου σε γραπτή ανακοίνωση του κατηγόρησε τον Νίκο Χριστοδουλίδη για επικοινωνιακά τεχνάσματα και δημιουργεί διαρκώς φαντασιώσεις σχετικά με το Κυπριακό.
Ποιος μίλησε; Να μην τρελαθούμε. Δεν κάνω τον συνήγορο του διαβόλου υπερασπίζοντας τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Όμως δεν υπάρχει άλλος στα επικοινωνιακά τεχνάσματα, παιχνίδια και εντυπώσεων εκτός από τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τα προεκλογικά του τεχνάσματα, το ταξίδι του σε Αφρικανικές χώρες για να πείσει τους Αφρικανούς ηγέτες για να σταματήσουν την ροή Αφρικανών λαθρομεταναστών προς την Κύπρο;
Ή τη μεταμόρφωσή του σε γεωργό πατατάρη, παττιχάρη και το σιόου του οδηγώντας γεωργικά τρακτέρ; Ή τη μεταμόρφωσή του σε βοσκό προσέχοντας πρόβατα και κατσίκες στις μάντρες της Αργάκας όπου γεννήθηκε κατά το αφήγημά του;
Εκείνο που έχει μείνει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη μου ήταν η προεκλογική του δήλωση ότι ήρθε στη Λευκωσία από την Αργάκα ξυπόλυτος. Η δήλωσή του αυτή με έχει συγκλονίσει και λέω "Θεέ μου να μην τύχει σε άλλον το μαρτύριο που πέρασε αυτό το φτωχό παιδί από την Αργάκα".
Αλήθεια ποιος θα διερευνήσει τα πόθεν έσχες του Αβέρωφ;