Αναλύσεις

Ολική αποτυχία ή σωτηρία η εγκατάλειψη της κοινής ανάπτυξης στη Λάρνακα;

Τι λένε Υπουργός Μεταφορών και Δήμαρχος Λάρνακας για λιμάνι και μαρίνα – Η στρατηγική για αναβάθμιση της μαρίνας και το έργο-ορόσημο για την πόλη – Τι θα γίνει με το λιμάνι

Νέα εποχή αναπτύξεων για τη Λάρνακα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να εγκαταλείψει το ενιαίο σχέδιο ανάπτυξης για το λιμάνι και τη μαρίνα της πόλης. Η εξέλιξη αυτή γεννά ερωτήματα σχετικά με το αν η κατάρρευση του αρχικού σχεδίου ήταν αποτέλεσμα συνεχόμενων λαθών και κακών εκτιμήσεων ή αν τελικά πρόκειται για σωτηρία για την πόλη, αφού μια τόσο μεγάλη ανάπτυξη δεν ήταν, τελικά, βιώσιμη και δεν θα ωφελούσε κανέναν.

Διαχωρίζεται το λιμάνι από τη μαρίνα

Να υπενθυμίσουμε ότι χθες, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την επίσημη εγκατάλειψη του ενιαίου σχεδίου ανάπτυξης για το λιμάνι και τη μαρίνα της Λάρνακας, επιλέγοντας να προχωρήσει με δύο ξεχωριστά έργα και να βάλει πλώρη για έργα αναβάθμισης της μαρίνας και του περιβάλλοντα χώρου και ανέγερση κτιρίου του Ναυτικού Ομίλου, εκτιμώμενης αξίας μέχρι €30 εκατ. πλέον ΦΠΑ, εισακούοντας έτσι και τις εισηγήσεις των παραγόντων της πόλης.

Οι αποφάσεις αυτές λήφθηκαν μετά τον τερματισμό της σύμβασης της κοινής ανάπτυξης αξίας €1,2 δισ. από την κοινοπραξία Kition Ocean Holdings στις 27 Μαΐου, σηματοδοτώντας την τρίτη αποτυχία της όλης προσπάθειας μετά το 2010 και το 2015.

Η στρατηγική για αναβάθμιση της μαρίνας και το έργο-ορόσημο για την πόλη

Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Υπουργός Μεταφορών σημείωσε ότι η αναβάθμιση της μαρίνας θα πραγματοποιηθεί με γρήγορες διαδικασίες, ώστε να υπάρχει άμεσος θετικός αντίκτυπος στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης. «Η μαρίνα είναι ένα έργο το οποίο μπορούμε με κάποια λεφτά γρήγορα να έχουμε αποτελέσματα, γρήγορα να αναβαθμιστεί και να επανέλθει σε μια λειτουργική κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαφεάδης.

Το κτίριο του Ναυτικού Ομίλου, για το οποίο θα προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, θα περιλαμβάνει γραφεία, κρατικές υπηρεσίες και χώρους ψυχαγωγίας του κοινού. Ο Υπουργός τόνισε τη σημασία του εν λόγω έργου: «Επιθυμία μας είναι αυτός ο Ναυτικός Όμιλος να αποτελέσει και ένα ορόσημο για τη Λάρνακα, γι’ αυτό και θέλουμε να πάμε σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που να αναδείξει ένα σπουδαίο κτίριο το οποίο θα είναι και σημάδι αναφοράς για τη Λάρνακα».

Μελέτη για το λιμάνι και μακροχρόνια ανάπτυξη

Όσο για το λιμάνι, η Κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε μια εκτενή μελέτη που θα καθορίσει τις απαιτούμενες επενδύσεις και τις προοπτικές ανάπτυξής του. Ο Υπουργός ανέφερε ότι το λιμάνι, το οποίο εξυπηρετεί σήμερα και εμπορικά και τουριστικά πλοία, θα εξεταστεί ως προς την ικανότητά του να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Κύπρου για τα επόμενα 50 χρόνια. Η μελέτη αυτή θα αξιολογήσει την ανάγκη για ιδιωτική συμμετοχή στις επενδύσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του έργου.

Μήπως ήταν ευτύχημα το ναυάγιο της ενιαίας ανάπτυξης;

Η απόφαση για την εγκατάλειψη της ενιαίας ανάπτυξης έχει δημιουργήσει αμφιβολίες σχετικά με την ορθότητα της στρατηγικής. Ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι η αποτυχία του αρχικού σχεδίου έχει προκαλέσει προβλήματα, αλλά τόνισε την ανάγκη να μετατραπεί αυτή η πρόκληση σε ευκαιρία. «Σκοπός μας είναι να μετατρέψουμε το πρόβλημα σε πλεονέκτημα», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος της πόλης, κ. Ανδρέας Βύρας, επίσης σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, ανέφερε ότι η νέα στρατηγική παρέχει τη δυνατότητα για διορθωτικές κινήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια καλύτερη και βιώσιμη ανάπτυξη. Ερωτηθείς αν είναι μεγάλη ζημιά για την πόλη το γεγονός ότι δεν έγινε η ενιαία ανάπτυξη ή είναι καλύτερα, ο κ. Βύρας απάντησε ότι «δεν μπορείς ούτε καλύτερα να πεις, ούτε χειρότερα». Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα είναι να προσπαθήσεις «να μην ξαναέχεις το ίδιο αποτέλεσμα και από τη στιγμή που σου δίνεται η δυνατότητα να διορθώσεις κάποια πράγματα, να τα διορθώσεις».