Ειδήσεις

Έτοιμοι για την πρώτη εξόρμηση 17 χιλιάδες κυνηγοί

Τα κύρια θηράματα είναι οι φάσσες, τα τρυγόνια, τα ορτύκια, οι τραχήλες και τα κορακοειδή

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου για το κυνήγι της φάσσας, την οποία ανέμεναν χιλιάδες Κύπριοι για να εξορμήσουν στην ύπαιθρο για το αγαπημένο τους χόμπι.

Κάθε κυνηγετική περίοδος χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες ημερομηνίες, είδη θηραμάτων και περιοχές όπου επιτρέπεται το κυνήγι με στόχο τη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος και την προστασία της άγριας ζωής.

Η κυνηγετική νομοθεσία στην Κύπρο είναι αυστηρή, με στόχο την προστασία των ειδών και του περιβάλλοντος. Οι κυνηγοί είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν έγκυρη άδεια κυνηγίου, η οποία εκδίδεται από την Υπηρεσία Θήρας. Οι περιοχές όπου επιτρέπεται το κυνήγι καθορίζονται αυστηρά, με ορισμένες ζώνες να είναι εντελώς απαγορευμένες για να προστατευθεί η πανίδα.

Ένας από τους κύριους στόχους της νομοθεσίας είναι να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των θηραμάτων. Τα όρια στις ποσότητες θηρευμένων ζώων και οι απαγορευμένες περιοχές συμβάλλουν στην προστασία των πληθυσμών των ειδών και στην αποφυγή υπερεκμετάλλευσης. Επιπλέον, η Υπηρεσία Θήρας πραγματοποιεί τακτικούς ελέγχους και παρακολουθεί την κατάσταση των ειδών, προσαρμόζοντας τις κανονιστικές διατάξεις όταν χρειάζεται.

Την ίδια ώρα το Τμήμα Δασών ενόψει της έναρξης της κυνηγετικής περιόδου απηύθυνε έκκληση προς τους κυνηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις εξορμήσεις τους στις αγροτικές και δασικές περιοχές, αποφεύγοντας πλήρως ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανόν να προκαλέσουν πυρκαγιά. Συγκεκριμένα, το Τμήμα Δασών καλεί τους κυνηγούς να αποφεύγουν παντελώς το άναμμα φωτιάς για οποιονδήποτε λόγο, καθώς και τη ρίψη αναμμένων αποτσίγαρων και σπίρτων, αφού οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την έκρηξη και επέκταση των πυρκαγιών. Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η απόρριψη στο περιβάλλον των κενών φυσιγγίων αποτελεί σοβαρή ρύπανση και καλούν τους κυνηγούς όπως μαζεύουν τα κενά φυσίγγια.

€100 πρόστιμο στους παραβάτες

Να τηρούν όλους τους γραπτούς και άγραφους νόμους του κυνηγίου καλεί η Υπηρεσία Θήρας όλους τους κυνηγούς, όπως επίσης και να δείξουν τον απαραίτητο σεβασμό στους συναδέλφους τους και στις ξένες περιουσίες.

Όπως ανέφερε στη «Σημερινή» ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας Θήρας, Πέτρος Αναγιωτός, η κυνηγετική περίοδος ξεκινά σήμερα, 25 Αυγούστου, και θα επιτρέπεται κάθε Κυριακή μέχρι τις 15 του Σεπτέμβρη και τις Τετάρτες 4, 11 και 18 Σεπτεμβρίου. Διευκρίνισε ότι υπάρχουν κάποιες περιοχές όπου το κυνήγι επιτρέπεται καθημερινά, εξηγώντας πως όλα είναι αναρτημένα στην εφαρμογή της Υπηρεσίας. Σημείωσε ότι το κυνήγι του τρυγονιού θα επιτρέπεται από την 1/9/2024 μέχρι και τις 22/9/2024.

Ερωτηθείς πόσοι κυνηγοί θα εξορμήσουν, είπε ότι «θα κυνηγήσουν κοντά στις 17-18 χιλιάδες με τα κύρια θηράματα να είναι φάσσες, τρυγόνια, ορτύκια, τραχήλες και κορακοειδή».

Όπως ανέφερε, δεν υπάρχει περιορισμός στα θηράματα, εκτός για το τρυγόνι, που επιτρέπονται για κάθε κυνηγό έξι ανά εξόρμηση και 12 για όλη την περίοδο. Επιπλέον, όπως είπε, υπάρχει και από την Ευρωπαϊκή Ένωση όριο κάρπωσης για όλη την Κύπρο, που είναι κοντά στις 15 χιλιάδες.

Ακόμα επισήμανε ότι η καταγραφή της κάρπωσης, μέσω της εφαρμογής Artemis Cy, είναι υποχρεωτική για όλα τα θηράματα σε όλες τις κυνηγετικές περιόδους. Οι παραβάτες, εξηγεί ο κ. Αναγιώτος, θα κληθούν να πληρώσουν €100 πρόστιμο.

Διευκρίνισε ότι, μέσω της υποχρεωτικής καταγραφής της κάρπωσης, θα δοθεί στην Υπηρεσία η δυνατότητα να συλλέγει πιο σωστά και ακριβή στοιχεία, με σκοπό αυτά να αξιοποιηθούν για την καλύτερη διαχείριση όλων των θηραμάτων. Επιπρόσθετα, η καταγραφή της κάρπωσης για το τρυγόνι είναι πολύ σημαντική, αφού, μέσω αυτής αλλά και των άλλων μέτρων που λαμβάνονται στην Κύπρο, επιτυγχάνεται η διατήρηση του συγκεκριμένου είδους κυνηγίου. Στην περίπτωση που η καταγραφή της κάρπωσης των τρυγονιών δεν γίνεται σωστά ή παραλείπεται, τότε τίθεται σε κίνδυνο το κυνήγι των τρυγονιών τόσο για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο αλλά και για όλες τις επόμενες.

Σχετικά με τη διαδικασία καταγραφής της κάρπωσης, μέσω της εφαρμογής Artemis Cy, η Υπηρεσίας Θήρας διευκρινίζει ότι:

  • Για όλα τα θηράματα (πλην του τρυγονιού και του φοινικοπερίστερου), η καταγραφή της κάρπωσης θα πρέπει να γίνεται από το σημείο της εφαρμογής με ονομασία «Καταγραφή κάρπωσης για όλα τα Θηράματα» (προτελευταία επιλογή στην αρχική οθόνη της εφαρμογής). Η δήλωση της κάρπωσης πρέπει να γίνεται πριν από την επιβίβαση του κυνηγού σε μεταφορικό μέσο είτε για σκοπούς μετακίνησής του σε άλλη κυνηγετική περιοχή είτε λόγω ολοκλήρωσης της κυνηγετικής του εξόρμησης.
  • Η καταγραφή της κάρπωσης των τρυγονιών και των φοινικοπερίστερων θα πρέπει να γίνεται άμεσα, για κάθε ένα πτηνό που θηρεύεται, από το σημείο της εφαρμογής με ονομασία «Καταγραφή κάρπωσης μόνο για τρυγόνια και φοινικοπερίστερα» (τελευταία επιλογή στην αρχική οθόνη της εφαρμογής).

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου η πρόσβαση στην εφαρμογή είναι αδύνατη, για τους οποιουσδήποτε λόγους, τότε ο κυνηγός μπορεί να στέλνει γραπτό μήνυμα (sms), όπου θα αναφέρει τον αριθμό του δελτίου ταυτότητας (ΑΔΤ), το θήραμα, τον αριθμό των θηραμάτων που θήρευσε και αν είναι νεαρά (Ν) ή ενήλικα (Ε).

Παράλληλα η Υπηρεσία Θήρας προτρέπει τους κυνηγούς σε όλες τις εξορμήσεις να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, να ντυθούν με ελαφρύ ρουχισμό, να χρησιμοποιούν καπέλο και γυαλιά που να προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ηλίου, να πίνουν άφθονα υγρά και να αποφεύγουν την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. Επίσης καλούνται να σχεδιάσουν από πριν την πορεία και τον χώρο όπου θα κυνηγήσουν και να δώσουν στον εαυτό τους αρκετό χρόνο για να προσεγγίσουν τον χώρο όπου θα κυνηγήσουν ή να επιστρέψουν πίσω στο αυτοκίνητό τους. Να αποφεύγουν να κυνηγούν μόνοι και πάντοτε, κάποιο άλλο πρόσωπο να γνωρίζει το ακριβές σημείο όπου θα κυνηγήσουν και να σχεδιάζουν από πριν πώς θα ενεργήσουν ή με ποιους θα επικοινωνήσουν σε περίπτωση ενός δυσάρεστου περιστατικού.