Αναλύσεις

Με φιλάθλους μέχρι την πρώτη «στραβή»

Η λεπτή γραμμή ανάμεσα σε γεμάτες κερκίδες και αγώνες κεκλεισμένων θυρών

Με αγώνες με φιλάθλους, τουλάχιστον μέχρι… νεωτέρας, θα διεξαχθεί το φετινό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Εδώ και δύο μέρες έχουν επαναρχίσει τα παιχνίδια και, μέχρι την ώρα που γράφεται το κείμενο, όλα βαίνουν καλώς. Στις κερκίδες των σταδίων φιλοξενούνται οπαδοί και των δύο ομάδων, μέχρις ότου συμβεί κάτι που θα φέρει νέες αποφάσεις, μπέρδεμα και εκνευρισμό στις τάξεις των υγιών φιλάθλων.

Μετά από πολλές διαφωνίες, ανησυχίες και ανταλλαγές επιστολών, η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) έκανε την υστάτη ένα βήμα πίσω, αλλάζοντας τους κανονισμούς, ελπίζοντας ότι έτσι θα «εξαγοράσει» τις ανησυχίες της Κυβέρνησης.

Η επιθυμία της Κυβέρνησης και του Υπουργού Δικαιοσύνης ήταν να παραμείνει το μέτρο απαγόρευσης στις μετακινήσεις φιλοξενούμενων φιλάθλων τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο, οπότε και αναμένεται να ψηφιστούν τα νομοσχέδια, μια άποψη που ήταν εντελώς αντίθεση με τις θέσεις της ΚΟΠ και των Σωματείων. Έτσι η αρχική απόφαση της Ομοσπονδίας ήταν να επιτρέψει στους φιλοξενούμενους οπαδούς να παρακολουθούν την ομάδας τους από κοντά και αυτό κατοχυρώθηκε μέσα από την πρώτη προκήρυξη του πρωταθλήματος.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας έριξε το μπαλάκι στην Αστυνομία, η οποία τη δεδομένη στιγμή είναι επιφορτισμένη με πρόσθετα καθήκοντα λόγω της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με την αυξημένη επιτήρηση σε αεροδρόμια και λιμάνια και τη συνεχή προστασία και παρακολούθηση πρεσβειών και σημείων ισραηλινών συμφερόντων.

Η επιστροφή στο 2008

Έτσι, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θυμήθηκε ότι πρέπει να εφαρμόσει κατά γράμμα τη νομοθεσία του 2008, που αφορά την πρόληψη και την καταστολή της βίας στους αθλητικούς χώρους, κάτι το οποίο θα έπρεπε να γίνεται έτσι κι αλλιώς. Όπως φαίνεται οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ έδειχναν υπέρμετρη ευαισθησία στο ζήτημα του χουλιγκανισμού και της βίας στα γήπεδα, την ίδια ώρα έκαναν τα «στραβά μάτια» προς την εφαρμογή της ίδιας της νομοθεσίας.

Οι οδηγίες του Υπουργού Δικαιοσύνης Μάριου Χαρτσιώτη προς την Αστυνομία αφορούν την πλήρη εφαρμογή των προνοιών της νομοθεσίας, χωρίς εκπτώσεις, τόσο στην αδειοδότηση των γηπέδων όσο και στα μέτρα ασφάλειας, τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Πλέον η Αστυνομία θα αρνείται την αστυνόμευση αγώνα όταν δεν δίνεται έγκαιρα το πιστοποιητικό ασφαλείας του γηπέδου. Όσον αφορά τους επιτηρητές, η Αστυνομία, με επιστολή της προς την ΚΟΠ, ζήτησε όπως οι υπεύθυνοι των σταδίων φροντίσουν να έχουν τον απαιτούμενο αριθμό επιτηρητών, ανάλογα με την επικινδυνότητα του αγώνα. Σε αντίθεση περίπτωση, η Αστυνομία δεν θα δίνει τη συγκατάθεσή της για την έναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα. Αυτό συνέβη και στην επεισοδιακή φιλική αναμέτρηση μεταξύ της Ομόνοιας 29Μ με την Ανόρθωση, στις 7 Αυγούστου. Η Αστυνομία αποφάσισε να μην αστυνομεύσει τον φιλικό αγώνα, γιατί εκείνη τη χρονική περίοδο το Στάδιο «Κατωκοπιά-Επιστροφή-Γλαύκος Κληρίδης» δεν ήταν αδειοδοτημένο. Έτσι, αρχικά το παιχνίδι ακυρώθηκε, όμως στη συνέχεια βρέθηκε η λύση και το φιλικό διεξήχθη στο προπονητικό κέντρο της Ανόρθωσης, χωρίς την παρουσία φιλάθλων. Στη συνέχεια, στις 20 Αυγούστου υπήρξε προσωρινή διακοπή προπώλησης των εισιτηρίων για τον αγώνα Ομόνοια Αραδίππου - Ανόρθωση μετά από παρέμβαση της Αστυνομίας.

Οι 10 «επικίνδυνοι» και τα 800 εισιτήρια

Η σκληρή στάση που ακολούθησε η Αστυνομία, πριν καν αρχίσει το πρωτάθλημα, οδήγησε την ΚΟΠ στην τροποποίηση της προκήρυξης. Ειδικότερα, η Ομοσπονδία, κατόπιν εισήγησης του προέδρου της, προχώρησε στον διαχωρισμό των αγώνων υψηλού κινδύνου, λαμβάνοντας σχετικές αποφάσεις και μέτρα.

Συγκεκριμένα, καθορίστηκε ανώτατο όριο στη μετακίνηση φιλάθλων μεταξύ των ομάδων που οι αγώνες τους θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Στον κατάλογο με τις δέκα ομάδες συμπεριλαμβάνονται ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια Λευκωσίας, ΑΕΛ, Απόλλων, Άρης, Ανόρθωση, ΑΕΚ, Πάφος FC, Ομόνοια 29Μ και Νέα Σαλαμίνα. Γι’ αυτούς τους αγώνες, η φιλοξενούμενη ομάδα θα μπορεί να μεταφέρει στο στάδιο μέχρι 800 φιλάθλους, εκτός εάν ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος του 10% της χωρητικότητας του σταδίου και σε τέτοια περίπτωση θα εφαρμόζεται το 10%.

Με βάση αυτήν την απόφαση, είναι δεδομένο ότι στα στάδια Αντώνης Παπαδόπουλος, ΓΣΠ, Αλφαμέγα Αρένα και στο Στάδιο «Στέλιος Κυριακίδης», οι φιλοξενούμενοι οπαδοί θα είναι μέχρι 800 άτομα. Όσον αφορά τα άλλα στάδια ομάδων που εμπίπτουν στον κατάλογο υψηλού κινδύνου, όπως το ΑΕΚ Αρένα, το Αμμόχωστος - Επιστροφή και το Στάδιο Κατωκοπιά-Επιστροφή-Γλαύκος Κληρίδης, θα ισχύει το μέτρο του 10% και έτσι οι φιλοξενούμενοι φίλαθλοι θα είναι πολύ λιγότεροι από τους 800.

Οι μόνες ομάδες οι οποίες είναι απαλλαγμένες από τον περιορισμό του 10% είναι η ΕΝΠ, ο Εθνικός Άχνας, η Ομόνοια Αραδίππου και η Καρμιώτισσα, οι οποίες έχουν την ευχέρεια να δίνουν όσα εισιτήρια επιθυμούν στους φιλοξενούμενους οπαδούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στην πρώτη αγωνιστική η γηπεδούχος Ομόνοια Αραδίππου έδωσε στη φιλοξενούμενη Ανόρθωση τρεις κερκίδες για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των φιλάθλων της ομάδας.

Σε πρώτο πλάνο η απαγόρευση

Πλέον γίνεται αντιληπτό ότι χρειάζεται καλή πίστη, υπομονή και προσοχή για να μπορέσουν έστω και οι 800 φιλοξενούμενοι να παρευρεθούν στις κερκίδες. Είναι δεδομένο ότι, με τα πρώτα επεισόδια, η Κυβέρνηση θα επιβάλει ξανά την απαγόρευση στις μετακινήσεις, κάτι το οποίο έπραξε ήδη μια φορά.

Τονίζεται ότι ήδη πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος σημειώθηκαν τα πρώτα παρατράγουδα. Το πιο πρόσφατο σημειώθηκε στις 13 Αυγούστου, όταν άγνωστοι παραβίασαν την πόρτα του Συνδέσμου Φίλαθλων της ΑΕΚ Λάρνακας και τον έκαψαν. Στις 11 Αυγούστου συνελήφθη 48χρονος, ο οποίος στον φιλικό αγώνα Άρης Λεμεσού - Ολυμπιακός Πειραιώς έδωσε σε ανήλικο 68 καπνογόνα και πυροτεχνήματα για να τα περάσει εντός γηπέδου. Στις 29 Ιουλίου οπαδοί ομάδας της Λεμεσού, ενώ πήγαιναν στην πρώτη προπόνηση της ομάδας τους, έβαψαν με σπρέι τις κάμερες του συστήματος φωτοεπισήμανσης που είναι εγκαταστημένες στη διασταύρωση των λεωφόρων Φραγκλίνου Ρούσβελτ και Ομονοίας. Στις 11 Ιουλίου άγνωστοι μπήκαν στο προπονητικό κέντρο της ΑΕΛ και έβαλαν φωτιά στον χλοοτάπητα του γηπέδου. Στις 9 Ιουνίου, στην ανοικτή προπόνηση της Ομόνοιας 29ης Μαΐου, 800 οπαδοί άναβαν πυρσούς και έριχναν πυροτεχνήματα, γεγονός που προκάλεσε πυρκαγιά σε ξερά χόρτα έξω από το στάδιο. Στο γήπεδο πωλούνταν οινοπνευματώδη ποτά, ενώ κατά την αποχώρηση των οπαδών εντοπίστηκαν ζημιές στους εξωτερικούς τοίχους του σταδίου.

Τέρμα στις μετακινήσεις φιλοξενουμένων θα τίθεται και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Υπάρχει συνεννόηση μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της ΚΟΠ, που προνοεί ότι, σε περιπτώσεις γενίκευσης του πολέμου στην περιοχή, τότε θα επιβληθεί άμεσα η απαγόρευση στις μετακινήσεις. Όλα αυτά -και με δεδομένη την ετοιμότητα της Κυβέρνησης να εφαρμόσει το αναποτελεσματικό και αναχρονιστικό μέτρο της απαγόρευσης στις μετακινήσεις οπαδών- συντελούν στο γεγονός ότι με την πρώτη «στραβή» θα βλέπουμε ποδόσφαιρο από τις οθόνες μας.