Φοιτητική στέγη: Εστίες ούτε για δείγμα, ενοίκια από χρυσάφι
Το κόστος ενοικίου «πνίγει» την εκπαίδευση… Εκπρόσωποι Φοιτητικών Ενώσεων μιλούν στη «Σημερινή» και σκιαγραφούν το τοπίο
Ενοίκια από χρυσάφι καλούνται να πληρώσουν οι φοιτητές, την ώρα που οι φοιτητικές εστίες προσφέρονται με το σταγονόμετρο. Οι διαθέσιμες φοιτητικές εστίες είναι ελάχιστες σε σχέση με τη ζήτηση, αναγκάζοντας τους φοιτητές να στραφούν στην ελεύθερη αγορά, όπου τα ενοίκια έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία πέντε χρόνια. Η πραγματικότητα αυτή όχι μόνο επιβαρύνει το ήδη βαρύ οικονομικό φορτίο των οικογενειών, αλλά αναδεικνύει και την επιτακτική ανάγκη για περισσότερες και οικονομικά προσιτές φοιτητικές κατοικίες.
Εκπρόσωποι Φοιτητικών Ενώσεων των δημόσιων και των μεγαλύτερων ιδιωτικών πανεπιστημίων της Κύπρου παραθέτουν στη «Σημερινή» στοιχεία για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές σχετικά με την ανεύρεση στέγης. Μεταξύ άλλων, προειδοποιούν για τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης με τα ακριβά ενοίκια και, παράλληλα, αναφέρονται στη μείωση του κονδυλίου της φοιτητικής μέριμνας και στα αυστηρότερα κριτήρια για τη φοιτητική χορηγία, με αποτέλεσμα άτομα που έχουν πραγματικά ανάγκη να παραμένουν εκτός. Υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις όπου φοιτητές διέκοψαν τις σπουδές τους, καθώς δεν μπορούσαν ν’ αντεπεξέλθουν οικονομικά στην εξίσωση των υψηλών ενοικίων και της ακρίβειας.
Φοιτητικά στούντιο με κοινόχρηστους χώρους, στο κέντρο της Λεμεσού, ακουμπούν τα 850 ευρώ
«Το κονδύλι της φοιτητικής μέριμνας μειώθηκε. Μαζί με το κύμα ακρίβειας, που διανύουμε, είναι μεγάλο πλήγμα»
«Τα τελευταία χρόνια δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο οι φοιτητές, καθώς γίνονται θύματα της αισχροκέρδειας των υψηλών ενοικίων»
Πανεπιστήμιο Κύπρου
Ο πρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Εφραίμ Χρίστου, μιλώντας στην εφημερίδα «Σημερινή», επισημαίνει ότι οι διαθέσιμες εστίες είναι μόλις 208, τη στιγμή που στο πανεπιστήμιο φοιτούν πέραν των 7.000 φοιτητών.
«Είναι ελάχιστες. Λόγω της χαμηλής προσφοράς, τα κριτήρια είναι πολύ αυστηρά για να δεχτούν έναν φοιτητή εκεί, με αποτέλεσμα φοιτητές που έχουν πραγματικά ανάγκη να μένουν εκτός, καθώς δεν αρκούν για όλους», υπογραμμίζει.
Η Φοιτητική Ένωση του Πανεπιστημίου Κύπρου προχώρησε σε μια σειρά από δράσεις, για επίλυση του ζητήματος. Ανάμεσα στις δράσεις, όπως ανέφερε ο Εφραίμ Χρίστου, ήταν και οι συναντήσεις με Υπουργεία, ώστε να ξεκινήσει η δεύτερη φάση εστιών και ν’ ανεγερθούν περισσότερες εστίες (σ.σ. υπήρχε πλάνο στο παρελθόν για ανέγερση εστιών, το οποίο ναυάγησε).
«Υπάρχει σχέδιο από το Πανεπιστήμιο τώρα που αφορά την ανέγερση 900 κλινών, το οποίο στάλθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών. Είχαμε συνάντηση τόσο με το Υπουργείο Οικονομικών όσο και με το Υπουργείο Παιδείας. Αν εγκριθεί το σχέδιο, τότε στην καλύτερη περίπτωση θα έχουμε τις εστίες σε δύο χρόνια. Μία άλλη πρόταση της Φοιτητικής Ένωσης είναι να αξιοποιηθούν κάποιοι κυβερνητικοί χώροι ως εστίες, για να επιλυθεί το πρόβλημα», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι τα διαμερίσματα στην περιοχή της Αγλαντζιάς όπου βρίσκεται το πανεπιστήμιο είναι γενικά πολύ ακριβά, με τα μονάρια να ξεκινούν από 550 και να φτάνουν τα 650 ευρώ. Ως αποτέλεσμα, πολλοί φοιτητές από Λάρνακα και από ορεινή Λευκωσία μένουν στο σπίτι τους και πηγαινοέρχονται καθημερινά.
«Επίσης, το κονδύλι της φοιτητικής μέριμνας μειώθηκε. Μαζί με το κύμα ακρίβειας που διανύουμε, είναι μεγάλο πλήγμα», κατέληξε ο Εφραίμ Χρίστου.
Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ)
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Φοιτητηκής Ένωσης του ΤΕΠΑΚ, Πέτρο Χριστοδούλου, το Πανεπιστήμιο έχει και δικές του εστίες, περίπου 250 σε όλη τη Λεμεσό, με το κόστος να είναι στα 300 ευρώ ανά μήνα, οι οποίες, όμως, δεν καλύπτουν τις ανάγκες.
Όπως είπε, τα μονάρια είναι δυσεύρετα στο κέντρο της πόλης, με τους περισσότερους φοιτητές να ενοικιάζουν στούντιο, των οποίων οι τιμές κυμαίνονται από 650 ευρώ (στην καλύτερη περίπτωση) έως και 850, με μερικά να έχουν κοινόχρηστους χώρους.
«Δυσκολεύονται οι φοιτητές να βρουν στέγη στο κέντρο της πόλης λόγω έλλειψης προσφοράς και μη λογικών τιμών. Πλέον είναι πολύ πιο δύσκολο να βρουν μονάρι ή στούντιο και πιο εύκολο να βρεθεί δυάρι με συγκάτοικο. Σιγά-σιγά ξεκινά η τάση για συγκατοίκηση, επειδή δεν υπάρχει άλλη επιλογή, όμως δεν είναι στις προτιμήσεις των φοιτητών», επισημαίνει.
Αξιοσημείωτο, ότι κτίζονται ακόμα 500 εστίες στα Πολεμίδια. Μερικές από αυτές θα δοθούν το 2026 και ολόκληρο το έργο θα ολοκληρωθεί το 2027, κάτι που αποτελεί σημαντική προσθήκη.
Όσον αφορά τη Σχολή Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας, που βρίσκεται στην Πάφο, ο Πέτρος Χριστοδούλου χαρακτήρισε την κατάσταση εκεί ως καλή, καθώς υπάρχουν περίπου 200 εστίες, με τους φοιτητές να είναι περίπου 600.
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου της Φοιτητικής Ένωσης, Αντρέας Γρηγορίου, το κόστος για διαμονή στην εστία είναι 600-700 ευρώ. Στην τιμή περιλαμβάνεται και το ρεύμα και το νερό.
Όπως και στα άλλα πανεπιστήμια, έτσι και στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, η ζήτηση είναι υψηλότερη από την προσφορά και συνεπώς οι φοιτητές ψάχνουν για εναλλακτικές επιλογές στην περιοχή.
«Υπάρχουν άλλες εστίες με εξωτερικούς ιδιώτες που οι τιμές τους είναι στα 550-650 ευρώ για στούντιο. Οι άλλες επιλογές κοντά στο πανεπιστήμιο είναι τα διαθέσιμα διαμερίσματα στην περιοχή, των οποίων οι τιμές κυμαίνονται από 600-800 ευρώ, με τα πλείστα να είναι πάνω από 700 ευρώ. Ο φοιτητής χρειάζεται περισσότερα από 800 ευρώ για στέγη, αν υπολογίσουμε και το ρεύμα. Υπάρχουν και -ελάχιστες- πιο οικονομικές λύσεις, σε περιοχές πιο μακριά από το πανεπιστήμιο. Αυτό όμως σημαίνει ότι ο φοιτητής θα πηγαινοέρχεται είτε με το αυτοκίνητό του είτε με το λεωφορείο», ανέφερε ο Αντρέας Γρηγορίου.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Φοιτητικής Ένωσης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας επεσήμανε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια οι τιμές στην Έγκωμη έχουν αυξηθεί αρκετά και, ως εκ τούτου, οι φοιτητές δυσκολεύονται να βρουν διαμέρισμα στα οικονομικά τους μέτρα.
Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Η εικόνα στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι παρόμοια με αυτήν του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, καθώς τα δύο ιδιωτικά πανεπιστήμια βρίσκονται στην Έγκωμη.
«Εμείς θεωρούμε ότι έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα από το ΤΕΠΑΚ. Ένεκα του ότι η περιοχή που αφορά το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο είναι πολύ πιο μικρή, άρα είναι πιο μικρή και η ακτίνα όπου μπορεί ένας φοιτητής να ενοικιάσει», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Μιχάλης Κατσούρης.
Όπως εξήγησε, οι φοιτητές προτιμούν να ενοικιάζουν κοντά στο πανεπιστήμιο καθώς δεν έχουν όλοι αυτοκίνητο, πολλοί από αυτούς είναι και από άλλες χώρες, και ταυτόχρονα τα δρομολόγια των λεωφορείων δεν βολεύουν τους φοιτητές, αφού δεν ταιριάζουν με τις ανάγκες του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου.
Επίσης αναφέρει ότι το Πανεπιστήμιο προσελκύει σημαντικό αριθμό φοιτητών από χώρες της βόρειας Ευρώπης, που έχουν μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη, κάτι που συνέβαλε στην αύξηση των τιμών στην περιοχή της Έγκωμης.
Στις εστίες του Πανεπιστημίου το κόστος ανά μήνα ξεκινά από 479 ευρώ για στούντιο. Ωστόσο οι εστίες είναι πάντα πλήρεις και οι φοιτητές ψάχνουν για διαμερίσματα στην περιοχή.
«Φτάσαμε να έχουμε 700-750 ευρώ το μονάρι, στην περιοχή της Έγκωμης μέχρι το Απολλώνειο. Όσο πιο κοντά στο Πανεπιστήμιο τόσο και πιο ακριβό θα είναι. Υπάρχουν και κάποια λίγο πιο φθηνά, ωστόσο είναι πιο παλιά διαμερίσματα. Επίσης η περιοχή είναι από μόνη της ακριβή, υπάρχουν πολλές πρεσβείες των οποίων οι υπάλληλοι μένουν σε αυτή την περιοχή, καθώς και δημόσιες υπηρεσίες», διευκρίνισε.
Πανεπιστήμιο Frederick
Η πρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης του Πανεπιστημίου Frederick, Σωτηρία Αρναούτη, ανέφερε ότι φέτος έχουν δοθεί εστίες στη Λευκωσία, οι οποίες κοστίζουν 600 ευρώ ανά μήνα.
«Οι εστίες αυτές είναι ένας πολύ ευχάριστος χώρος για τους φοιτητές, όμως, δυστυχώς, δεν είναι αρκετές για όλους, με τους πλείστους να είναι στο ενοίκιο. Στην καλύτερη ένα διαμέρισμα στην περιοχή Καϊμακλίου, Παλλουριώτισσας ή Αγλαντζιάς, που είναι κοντά στο Frederick, να είναι 600 ευρώ, και δεν μιλάμε για τις πιο ποιοτικές επιλογές», υπέδειξε.
Όπως είπε, λόγω των υψηλών ενοικίων υπάρχουν περιπτώσεις φοιτητών που μένουν στο σπίτι τους και πηγαινοέρχονται, κυρίως όσοι είναι από Λάρνακα και ορεινή Λευκωσία.
«Υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που δύο άτομα συγκατοικούν ακόμη και σε μονάρι, για να μπορούν ν’ αντεπεξέλθουν», πρόσθεσε.
Την εικόνα για τους φοιτητές του Frederick Λεμεσού έδωσε ο ταμίας της Φοιτητικής Ένωσης, Αντρέας Παναγίδης. Ως θετικό γεγονός ανέφερε τις εστίες της Αρχιεπισκοπής, οι οποίες κτίζονται και θα καλύψουν ανάγκες τόσο για τους φοιτητές του Frederick Λεμεσού όσο και του ΤΕΠΑΚ, ωστόσο οι ανάγκες, όπως υπογράμμισε, είναι μεγαλύτερες.
«Οι επιλογές που έχουν τώρα οι φοιτητές είναι οι ιδιωτικές εστίες και τα διαμερίσματα, των οποίων το κόστος είναι δυσβάστακτο για έναν φοιτητή. Οι τιμές είναι στα ύψη, ξεκινούν από 700 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση και φθάνουν έως και 900 ευρώ. Τα τελευταία χρόνια δυσκολεύονται ακόμη παραπάνω οι φοιτητές, καθώς γίνονται θύματα της αισχροκέρδειας των υψηλών ενοικίων», τόνισε.
Την ίδια ώρα, ο Αντρέας Παναγίδης αναφέρθηκε σε περιπτώσεις φοιτητών τόσο σε Λευκωσία όσο και σε Λεμεσό, οι οποίοι διέκοψαν τις σπουδές τους, είτε προσωρινά είτε με πλήρη διακοπή, αφού δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα με τα δίδακτρα, τα ακριβά ενοίκια και το υψηλό κόστος ζωής.
«Συν τοις άλλοις, τα κριτήρια για να λάβει κάποιος φοιτητική χορηγία έγιναν πιο αυστηρά, με αποτέλεσμα φοιτητές να μένουν αβοήθητοι», είπε.
Τέλος, ο Αντρέας Παναγίδης έστειλε το μήνυμα ότι μόνο η κρατική παρέμβαση θα μπορεί να σώσει την κατάσταση.