Αναλύσεις

Συνένοχοι στον νέο βιασμό…

Έφτασαν και τα σπουδαία! Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι του τηλεφώνησε ο ΓΓ του ΟΗΕ, για επανέναρξη των συνομιλιών τον Σεπτέμβριο. Και τι του απάντησε σε πλήρη συνεννόηση με την Τουρκία; Ότι αυτό θα συμβεί, μόνον όταν γίνει δεκτή η ισότιμη κυριαρχία και τα δύο κράτη.

Έπεσε, λοιπόν, ο ΟΗΕ πάνω στον Ερσίν Τατάρ για να πάει σε συνομιλίες, αλλά, έχοντας ως στήριγμα τους ώμους της Τουρκίας, άντεξε την όποια «πίεση» και επιμένει στο αυτονόητο: Χωρίς την ισότιμη κυριαρχία, που οδηγεί σε δύο κράτη, συνομιλίες γιοκ. Και πώς θα ήταν δυνατό να στρωθεί ο δρόμος αυτός; Όπως ο ίδιος εξηγεί, μέσω των ΜΟΕ, δηλαδή με το άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, που σημαίνει άρση του λεγόμενου εμπάργκο, χωριστό FIR και εναέριο χώρο, καθώς και διεθνή εκπροσώπηση. Και τι άλλο πρόσθεσε για να σβήσει τις ψευδαισθήσεις; Ότι για ό,τι πράττει και λέει είναι σε συνεννόηση με την τουρκική ηγεσία, το Υπουργείο Εξωτερικών και τους τεχνοκράτες του.

Τι θα πρέπει να υποθέσουμε, εάν ακούσουμε ότι θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες; Ότι, προφανώς, έχουν γίνει δεκτές οι τουρκικές αξιώσεις! Και ότι θα γίνει ο τετραγωνισμός του κύκλου. Με άλλα λόγια, θα αλλάξει η βάση των συνομιλιών. Και, από τη μια, θα είναι τα δύο συνιστώντα κράτη με πολιτική ισότητα και, από την άλλη, η ισότιμη κυριαρχία των δύο κρατών. Θα κινηθούμε, δηλαδή, από τη μια τουρκική θέση στην άλλη. Και στη νομιμοποίηση των διχοτομικών τετελεσμένων της εισβολής, που δεν είναι τίποτε άλλο από τον πληθυσμιακό, διοικητικό και γεωγραφικό διαχωρισμό της Κύπρου εντός ενός πολιτειακού μοντέλου, που ακόμη και αν ονομαστεί ομοσπονδία, θα είναι συνομοσπονδία.

Επί σειρά ετών, τι ήταν η ονομασία ομοσπονδία; Ήταν το φύλλο συκής για τη διχοτόμηση και τη συνομοσπονδία. Εφόσον οι Τούρκοι κέρδισαν στο Κραν Μοντανά την ομοσπονδία, τώρα θέλουν να αφαιρέσουν και το τελευταίο φύλλο συκής. Και ν’ αφήσουν τα πάντα γυμνά. Για να βιάσουν την Κυπριακή Δημοκρατία και την αξιοπρέπειά μας, για άλλη μια φορά, 50 χρόνια μετά το 1974. Για να μας εξευτελίσουν. Μπροστά στα μάτια των πάντων. Και του ΟΗΕ και της ΕΕ, που γίνονται, όπως και ο Πρόεδρος, καθώς και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, συνένοχοι σε αυτόν τον βιασμό. Πώς το επιτρέπουν; Πώς μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι τα βράδια; Δεν τους ενδιαφέρει πώς θα μείνει το όνομά τους στην Ιστορία; Μάλλον πρόκειται για υψηλά νοήματα…