Πολιτισμός

Φεστιβάλ Τεχνών FANEROMENI24 στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου

Θεατρική Παράσταση - Πέμπτη 5/9/24 – 20:30
«PS Cyprus»
Μια αλλιώτικη ιστορία της Κύπρου μέσα από τα μάτια των «άλλων»

Η ομάδα Θεάτρου Βαλίτσα Intra Portas δημιουργεί μια παράσταση επινοημένου θεάτρου για να αναδείξει το αφήγημα της ιστορίας της Κύπρου. Τρεις ηθοποιοί και ένας μουσικός, στη λογική ενός σύγχρονου λαϊκού μπουλουκιού, στήνουν ένα γλέντι ξυπνώντας μνήμες του παρελθόντος.

Έχουμε μάθει να ζούμε με την εξιδανίκευση του χτες. Πώς βλέπουν όμως οι «άλλοι», οι «ξένοι» τον δικό μας τόπο; Μέσα από επιστολές και μαρτυρίες των ξένων επισκεπτών δημιουργείται μια δραματουργία που χαρτογραφεί την εικόνα της Κύπρου από τον 16ο μέχρι τον 20ο αιώνα.

Τέσσερεις αιώνες Κύπρος κατά τους οποίους οι νότες και οι γεύσεις της Ευρώπης έρχονται να αντικαταστήσουν αυτές της Ανατολής. Ένα ψηφιδωτό πολιτισμών που διαμόρφωσε μια καινούρια ταυτότητα.

«Καλώς εν που βρεθήκαμε ατε τζαι εις υγείαν

μαζί εννά ξεθάψουμε τούτην την ιστορία

που Δύση ως Ανατολή τζαι που Βορρά ως Νότο

που Πάφο ως την Μεσαρκά τον κόσμο προσκαλώ τον»

Συντελεστές:

Δραματουργία/Σκηνοθεσία: Ελένη Αναστασίου

Σύνθεση και μουσικός επί σκηνής: Σάββας Χρυσοστόμου

Κοστούμια: Σοφία Μαυρομιχάλη

Κίνηση: Ήβη Χατζηβασιλείου

Κατασκευή μάσκας: Στέφανος Νεάρχου

Παίζουν: Σαββίνα Γεωργίου, Άρης Κυπριανού, Μάριαν Κυπριανού

Διάρκεια: 45 λεπτά

Ημερομηνία: Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2024

Ώρα: 20:30

Χώρος: Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, Φανερωμένης 86-90, 1011 Λευκωσία

Είσοδος ελεύθερη

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την υγεία και ασφάλεια των επισκεπτών και του προσωπικού και είναι προσβάσιμες σε εμποδιζόμενες ομάδες.

Μάθε περισσότερα στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος www.boccf.org και στις επίσημες σελίδες του Ιδρύματος στο Facebook & στο Instagram (@boccf) και στο τηλέφωνο 22128175.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα ληφθούν φωτογραφίες ή και βίντεο. Η εικόνα όσων παρευρεθούν για την παρακολούθησή τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς προώθησης ή και να δοθεί στα ΜΜΕ ή να ανέβει στο διαδίκτυο. Με την παρουσία στις εκδηλώσεις, το κοινό δίνει αυτόματα στους διοργανωτές το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τις φωτογραφίες/βίντεο που θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης ή βιντεογράφησης.

28.8. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ 2.JPG