Ενέργεια

Λύση με 100 εκατ. ευρώ μέσω Βρυξελλών για την ηλεκτρική διασύνδεση

Διεργασίες για την εξεύρεση του ποσού των 100-120 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκή πηγή χρηματοδότησης ώστε και η Nexans να συνεχίσει την κατασκευή του καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου αλλά και να μην επιβαρυνθούν οι Κύπριοι καταναλωτές πριν την εμπορική λειτουργία του έργου, είναι σε πλήρη εξέλιξη με στόχο να ολοκληρωθούν τις επόμενες ώρες έτσι ώστε το σημαντικό αυτό έργο να παραμείνει σε τροχιά υλοποίησης.

Όπως πληροφορείται το energymag, αυτό είναι το σχέδιο που επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή τα συναρμόδια υπουργεία Ενέργειας των δύο χωρών σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για το σχέδιο έχει βολιδοσκοπηθεί και είναι θετική η Nexans, γι’ αυτό άλλωστε και στην επιστολή της προς τον ΑΔΜΗΕ δηλώνει ότι συμφωνεί να συνεχίσει την κατασκευή του καλωδίου ακόμη κι αν δεν λάβει την τελική δέσμευση για την ανάληψη του συνολικού κόστους του 1,4 δισ. ευρώ (full notice to proceed), αρκεί «να υπάρξει επίσημη ενημέρωση ότι τα ρυθμιστικά εμπόδια που υπάρχουν έχουν επιλυθεί».

Ταυτόχρονα, με αυτόν τον τρόπο απομακρύνεται το ένα από τα δύο μεγαλύτερα εμπόδια για το έργο, που αποτέλεσε και βασικό σημείο τριβής μεταξύ ΑΔΜΗΕ και ΡΑΕΚ: οι Κύπριοι καταναλωτές δεν θα επιβαρυνθούν πριν την εμπορική λειτουργία του έργου στα τέλη του 2029-αρχές 2030, αλλά δεν θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό αφού τα 100-120 εκατ. ευρώ θα εξασφαλισθούν από άλλη πηγή.

Κάνοντας αυτό το βήμα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δείξει, παράλληλα, ότι κάνει και μια έμπρακτη κίνηση στην κατεύθυνση ανάληψης και μέρους του γεωπολιτικού κινδύνου του έργου, θέμα το οποίο χειρίζονται πλέον τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης έθεσε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη χθεσινή συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο ομόλογό του, κ. Χακάν Φιντάν το ζήτημα που προέκυψε με την παρουσία Τούρκικων πολεμικών πλοίων στην περιοχή νότια της Κάσου όταν προ ημερών το Ιταλικό πλοίο «Ievoli Relume» διεξήγαγε έρευνες βυθού προκειμένου να χαραχθεί η διαδρομή για την πόντιση του καλωδίου. Ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε την ανάγκη ύπαρξης καλού κλίματος, αποφυγής εντάσεων και σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Η θέση του Υπουργείου Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας, διότι παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα αρκετές παράμετροι, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, σημειώνοντας ότι η θέση του Υπουργείου για το θέμα θα εξαρτηθεί από τις επιπτώσεις του έργου στην οικονομία και τον τομέα της ενέργειας.

Σημείωσε ότι αυτές οι παράμετροι αφορούν ρυθμιστικές αποφάσεις, τη συμφωνία χρηματοδότησης του έργου, τη μετοχική δομή του οργανισμού, το επιχειρηματικό πλάνο, πράγματα τα οποία δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη.

«Υπάρχει αυτή η άγνωστη παράμετρος, η οποία δεν μας επιτρέπει να ολοκληρώσουμε εμείς την αξιολόγηση, διότι είναι σημαντικό να έχουμε αυτά ενώπιον μας για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε ποια είναι η επίπτωση του έργου στην οικονομία και συγκεκριμένα στον τομέα ενέργειας», είπε, αναφερόμενος στο πώς θα επηρεάσει το έργο τον συμβατικό τρόπο παραγωγής ενέργειας, την ανάπτυξη ΑΠΕ στην χώρα και τις τιμές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε, είτε παρθεί η απόφαση για να συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector είτε όχι, η αξιολόγηση για τις επιπτώσεις στην οικονομία θα πρέπει να γίνει. «Η θέση του Υπουργείου Οικονομικών αφορά στην ουσία την υλοποίηση του έργου και θα εξαρτηθεί από τις επιπτώσεις που θα διαπιστώσουμε ότι θα έχει το έργο στην οικονομία και στον τομέα ενέργειας», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν τα παραπάνω και κληθείς να σχολιάσει αν έπρεπε να είχαν ήδη γίνει, δεδομένου του σταδίου στο οποίο βρίσκεται το έργο, ο κ. Παντελή ανέφερε ότι «θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει. Παρακολουθούμε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που δείχνουν ότι είναι σε προχωρημένο στάδιο το έργο. Αλλά θεωρώ ότι έπρεπε να υπήρχαν οι συμφωνίες χρηματοδότησης ή η συμφωνία με τη Nexans και τη Siemens για την υλοποίηση των υποσταθμών και την κατασκευή του καλωδίου. Όλα αυτά δεν έχουν έρθει ενώπιον μας για να μπορέσουμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με την αξιολόγηση».

Σε ερώτηση αν η θέση του Υπουργείου Οικονομικών είναι να μπει μια άνω τελεία στο έργο, με βάση τα όσα έχουν λεχθεί, ο κ. Παντελή επανέλαβε ότι «θα πρέπει να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για να μπορούμε να τοποθετηθούμε τεχνοκρατικά και αντικειμενικά για το έργο».

Σε σχέση με την απόφαση της ΡΑΕΚ για να μην επωμιστούν οι καταναλωτές το κόστος για το έργο πριν την υλοποίησή του, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών είπε ότι συμφωνεί με αυτή. «Αν υπήρχε αντίθετη απόφαση, αντιλαμβάνεστε ότι στην ουσία αναλαμβάνουμε ως χώρα, ως οικονομία, το γεωπολιτικό ρίσκο, που συνοδεύει το εν λόγω έργο». Ερωτηθείς για το ποιος πρέπει να αναλάβει το γεωπολιτικό ρίσκο, απάντησε «θεωρώ ο επενδυτής. Ο επενδυτής αναλαμβάνει διάφορα ρίσκα, είτε λέγεται κατασκευαστικό ρίσκο, είτε τεχνικό ρίσκο, είτε λέγεται γεωπολιτικό ρίσκο ή ρίσκο χρηματοδότησης. Όλα αυτά, τα αναλαμβάνει ο φορέας υλοποίησης».

Κληθείς να απαντήσει αν η ανάληψη ρίσκου εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετίζεται με το πιθανό όφελος που θα έχει από την υλοποίηση του έργου, είπε ότι για να μπορέσουμε να πούμε ότι υπάρχει όφελος για τη Δημοκρατία ή την κυπριακή οικονομία πρέπει να δούμε τις μελέτες. Αφ’ ης στιγμής δεν έχουμε τίποτα ενώπιον μας, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι θα υπάρξει οποιοδήποτε όφελος»

Πηγή: energymag