Τουρισμός

Η ακτινογραφία του τουρισμού στην Κύπρο - Ανθεκτικός (ξανά) σε δύσκολους καιρούς

Υφυπουργός Τουρισμού και φορείς του τομέα μιλούν στη «Σημερινή»

Την ανθεκτικότητά του απέδειξε γι’ ακόμη μια φορά ο τομέας του τουρισμού στην Κύπρο, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τις πολλαπλές προκλήσεις που παρουσιάστηκαν το τελευταίο διάστημα. Παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις, τον πληθωρισμό, την οικονομική στενότητα των καταναλωτών και τα τεχνικά προβλήματα που επηρεάζουν διάφορες αεροπορικές εταιρείες, ο κυπριακός τουρισμός κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις δεν αφορούν και επηρεάζουν μόνο την Κύπρο, αλλά τον τουριστικό τομέα ευρύτερα. Ωστόσο, ο τουρισμός στη χώρα μας συνεχίζει να κινείται σε επίπεδα παρόμοια με αυτά του 2023, καταγράφοντας ταυτόχρονα άνοδο στις αφίξεις, στην επιβατική κίνηση και στα έσοδα, γεγονός που γεμίζει με αισιοδοξία και ικανοποίηση τους αρμόδιους φορείς.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής, μιλώντας στη «Σημερινή», ανέφερε ότι ο στόχος που τέθηκε γι’ αυτήν τη χρονιά, που αφορά την επανάληψη των περσινών αποδόσεων, πρόκειται να υλοποιηθεί, κάτι για το οποίο δήλωσε ικανοποίηση, καθώς ο τομέας βρίσκεται αντιμέτωπος με αντιξοότητες.

«Είχαμε να αντιμετωπίσουμε ως χώρα και τουριστικός προορισμός αρκετές προκλήσεις. Αρχικά ήταν οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ένα τεράστιο θέμα, που αντανακλάται και στη συμπεριφορά των επισκεπτών, είναι η οικονομική κατάσταση στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης. Φαίνεται ότι η αγοραστική δύναμη των επισκεπτών είναι μειωμένη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Είναι κάτι που το βλέπουμε σε όλες τις αγορές της Μεσογείου, με τη βιομηχανία να προβληματίζεται για το γεγονός ότι οι επισκέπτες δαπανούν λιγότερα. Από την άλλη είναι αυτονόητο, καθώς είναι αποτέλεσμα τού τι συμβαίνει στις μεγάλες οικονομίες», εξήγησε ο Υφυπουργός Τουρισμού.

Η Director of Aviation Development, Marketing and Communication της Hermes Airports, Μαρία Κουρούπη, δήλωσε στη «Σ» ότι το 2024 ξεκίνησε με ενδείξεις για απώλεια θέσεων, συνέπεια κάποιων τεχνικών θεμάτων που εξακολοθούν να επηρεάζουν διάφορες αεροπορικές εταιρείες διεθνώς.

«Παρ’ όλα αυτά, οι προσπάθειές μας για βελτίωση της κατάστασης απέδωσαν, με αποτέλεσμα τα όποια κενά καταγράφονταν αρχικά να έχουν πλέον καλυφθεί, όπως άλλωστε μαρτυρούν οι αριθμοί», πρόσθεσε.

Με τη σειρά του ο γενικός διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) ανέφερε ότι υπάρχει ένα θετικό μομέντουμ αυτήν τη στιγμή.

«Παρόλες τις αρνητικές εξελίξεις, ο τουρισμός στην Κύπρο δεν έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα και κινείται στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Ευελπιστούμε ότι θα κυλήσει έτσι η χρονιά. Βέβαια κρατάμε μικρό καλάθι και συγκρατημένη αισιοδοξία διότι ανά πάσα στιγμή όλα μπορούν να αλλάξουν και να ανατραπούν», είπε συγκεκριμένα, μιλώντας στη «Σ».

Στο ίδιο μήκος κύματος απάντησε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA), Χάρης Παπαχαραλάμπους, κληθείς από τη «Σ» να περιγράψει την παρούσα κατάσταση.

«Ο τουρισμός κινείται όπως τον περιμέναμε, δηλαδή στα επίπεδα τα περσινά. Δεν αναμένεται διαφοροποίηση, εκτός αν έχουμε απρόοπτα όσον αφορά εξωγενείς παράγοντες. Είναι μία χρονιά σταθεροποίησης για τον κυπριακό τουρισμό», είπε, μεταξύ άλλων.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού είπε ακόμη ότι «έχει εδραιωθεί το last-minute-booking και αυτό δεν μας ευνοεί, λαμβάνοντας υπόψη ότι συνεχίζονται οι γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

ΠΙΝΑΚΑΣ 1 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.jpg

ΠΙΝΑΚΑΣ 3 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.jpg

Αφίξεις τουριστών και επιβατική κίνηση

Οι αφίξεις τουριστών το πρώτο εξάμηνο του έτους κατέγραψαν άνοδο, σε σχέση με το 2023, της τάξης του 2,4%.

«Είναι μία απόδοση, που, λαμβάνοντας υπόψη τις περιστάσεις της φετινής περιόδου, μας ικανοποιεί», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής.

Αναλυτικότερα, τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι οι αφίξεις των τουριστών το πρώτο μισό του 2024 έχουν ξεπεράσει το 1,65 εκατ., με τις αφίξεις Ιουνίου, του πρώτου μήνα του καλοκαιριού, να καταγράφουν αύξηση 5,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

«Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο του 2024 ταξίδεψαν 6.6 εκατ. επιβάτες από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί σε αύξηση γύρω στο 4,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό επτάμηνο. Ευελπιστούμε ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές ανατροπές και η χρονιά θα τελειώσει με νέο ορόσημο στις αφίξεις και την επιβατική κίνηση», δήλωσε η Director of Aviation Development, Marketing and Communication της Hermes Airports, Μαρία Κουρούπη, ερωτηθείσα σχετικά με την επιβατική κίνηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Hermes Airports, όσον αφορά συγκεκριμένα τον μήνα Ιούνιο, από και προς τα δύο αεροδρόμια της Κύπρου ταξίδεψαν συνολικά 1,3 εκατ. επιβάτες (αφίξεις και αναχωρήσεις), καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

Ειδικότερα, από και προς τον Αερολιμένα Λάρνακας ταξίδεψαν πέραν των 895 χιλιάδων επιβατών, και πέραν των 404 χιλιάδων από και προς την Πάφο (Ιούνης 2024).

Τον Ιούλιο, από τα δύο αεροδρόμια ταξίδεψαν περίπου 1.5 εκατ. επιβάτες (αφικνούμενοι και αναχωρούντες), αριθμός ο οποίος συνεπάγεται αύξηση της τάξης του 1% συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2023.

Προφίλ τουριστών

Οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξαν η κυριότερη πηγή τουρισμού για τον Ιούνιο 2024, αφού αποτέλεσαν το 35,6% (171.704) των συνολικών αφίξεων (στοιχεία Στατιστικής Υπηρεσίας). Ακολουθούν οι αφίξεις από το Ισραήλ 10,7% (51.814), την Πολωνία 7,5% (36.202), τη Σουηδία το 4,9% (23.639) και από τη Γερμανία 4,5% (21.552).

Όπως σημείωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού, μία σειρά από αγορές καταγράφουν άνοδο, με αξιοσημείωτη αυτήν από το Ηνωμένο Βασίλειο, της τάξης του 3,3%, παρόλο που η οικονομία της χώρας δεν βιώνει την καλύτερη περίοδο.

Επίσης, όπως είπε, τεράστια άνοδο, της τάξης του 21,3%, σημείωσε η Πολωνία. Εκτός από τις χώρες που φαίνονται στον Πίνακα 1, σύμφωνα με τον Υφυπουργό, ικανοποιητικές αποδόσεις καταγράφουν και η Γαλλία, η Ελβετία, η Φνιλανδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καθώς και άλλες αγορές.

Ο σκοπός ταξιδιού τον Ιούνιο 2024 ήταν για ποσοστό 83,4% των τουριστών οι διακοπές, για 10,5% η επίσκεψη σε φίλους ή συγγενείς και για ποσοστό 5,9% επαγγελματικός (Στατιστική Υπηρεσία).

Αυξημένα τα έσοδα από τουρισμό

Σε επίπεδο εσόδων καταγράφεται για το πρώτο πεντάμηνο του έτους (Ιανουάριος – Μάιος 2024) αύξηση της τάξης του 3,1%, κάτι που ο Υφυπουργός Τουρισμού επίσης σχολιάζει ως ικανοποιητικό.

Αναλυτικότερα, με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών της Στατιστικής Υπηρεσίας, για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2024 τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίζονται σε €751,2 εκατ. σε σύγκριση με €728,6 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Όσον αφορά τον μήνα Μάιο (2024), η κατά κεφαλήν δαπάνη τουριστών ανέρχεται σε €736,82 σε σύγκριση με €740,36 τον Μάιο 2023, σημειώνοντας μείωση 0,5%.

Οι Βρετανοί τουρίστες ξόδεψαν κατά μέσο όρο €83,18 ημερησίως, ενώ οι Ισραηλινοί τουρίστες ξόδεψαν κατά μέσο όρο €161,66 και οι τουρίστες από την Πολωνία ξόδεψαν €86,40 ημερησίως (στοιχεία Μαΐου 2024, Στατιστική Υπηρεσία).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ACTA, Χάρη Παπαχαραλάμπους, ο μέσος όρος διαμονής των τουριστών είναι ελαφρώς μειωμένος φέτος, κάτι που έχει να κάνει με τα ποσά που θέλουν να ξοδέψουν, που είναι επίσης μειωμένα λόγω των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρώπη.

Εξάλλου - όπως προαναφέρθηκε - ο Υφυπουργός Τουρισμού υπέδειξε ότι η αγοραστική δύναμη των τουριστών είναι μειωμένη.

Ο κ. Παπαχαραλάμπους ανέφερε ότι η διάρκεια παραμονής των Ισραηλινών είναι μικρότερη σε σχέση με τους τουρίστες από άλλες χώρες, καθώς αρκετοί εξ αυτών έρχονται για να επισκεφτούν συγγενείς και φίλους που διαμένουν στο νησί καθώς και για επαγγελματικούς σκοπούς.

Παράλληλα, ο κ. Ρουσουνίδης σημειώνει ότι καταγράφεται μια μεγαλύτερη διαρροή στα Airbnb αλλά και προς τα κατεχόμενα.

«Λόγω της οικονομικής κρίσης, η διάρκεια των διακοπών έχει μειωθεί. Το γεγονός αυτό, σε συνάρτηση με τη μεγάλη διαρροή στα Airbnb αλλά και προς τα κατεχόμενα, έχει δημιουργήσει σημαντικές προκλήσεις στις τουριστικές επιχειρήσεις και τα καταλύματα», τονίζει ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης.

Προβλέψεις για Αύγουστο

Ο Κώστας Κουμής εκτιμά ότι και ο Αύγουστος θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρσι, με τον Σεπτέμβρη και Οκτώβρη να έχουν επίσης καλά αποτελέσματα.

Γενικότερα, ο Αύγουστος μαζί με τον Ιούλιο αποτελούν διαχρονικά τους μήνες κατά τους οποίους καταγράφονται οι περισσότερες αφίξεις και αναχωρήσεις, τάση η οποία κορυφώνεται στα μέσα Αυγούστου.

Βάσει των δεδομένων που έχει ενώπιόν της η Hermes Airports, τον Αύγουστο η επιβατική κίνηση αναμένεται να ξεπεράσει το 1.5 εκατ. συνολικούς επιβάτες (αφικνούντες και αναχωρούντες), αριθμός ο οποίος κινείται περίπου στα ίδια επίπεδα με τον Αύγουστο του 2023.

Όσον αφορά τη συνδεσιμότητα, τον φετινό Αύγουστο εξυπηρετούν την Κύπρο 55 αερογραμμές, με 156 δρομολόγια, σε 38 χώρες (Hermes Airports).

Τι επιλέγουν οι Κύπριοι

Όσον αφορά τις διακοπές των Κυπρίων, ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης αναφέρει ότι επιλέγουν και κινούνται σε μεγάλο βαθμό στα ξενοδοχεία της Κύπρου, καθώς οι αυξήσεις τιμών στα καταλύματα του εξωτερικού – λόγω των πληθωριστικών πιέσεων -, είναι πολλαπλάσιες.

Σε σχέση με τις προτιμήσεις τους για διακοπές στο εξωτερικό, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο παίρνουν τη μερίδα του λέοντος. Και οι δύο προορισμοί μαζί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ACTA, Χάρη Παπαχαραλάμπους, έχουν ποσοστό περίπου 50%. Ο κ. Παπαχαραλάμπους συμπλήρωσε ότι ο μέσος όρος των διακοπών των Κυπρίων στο εξωτερικό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι έξι μέρες.