Γεμίζουν με μετανάστες τη «νεκρή ζώνη» με τις ευλογίες των ΗΕ
Οι παράτυποι μετανάστες εντός της Γραμμής Κατάπαυσης του Πυρός έγιναν 95
Με τις ευλογίες των Ηνωμένων Εθνών αυξάνονται οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών από τα κατεχόμενα. Μετά τους 24 μετανάστες που προωθήθηκαν από τα κατεχόμενα προς τη «νεκρή ζώνη» και που εν τέλει μετοίκησαν εκεί, τις τελευταίες μέρες παρατηρούνται αυξημένες ροές παράτυπων μεταναστών με στόχο να περάσουν προς τις ελεύθερες περιοχές.
Συγκεκριμένα, έφτασαν άλλα 44 πρόσωπα στην περιοχή της Αυλώνας, με τους περισσότερους να είναι άντρες. Τα εν λόγω πρόσωπα ανακόπηκαν από την Αστυνομία και περιορίστηκαν εντός της «νεκρής ζώνης». Πρόκειται για 39 Σύρους άντρες και μία γυναίκα, που έφτασαν στον κόλπο της Μόρφου διά θαλάσσης, και από εκεί μεταφέρθηκαν στην περιοχή της Περιστερώνας στη «νεκρή ζώνη». Παράλληλα, έφτασε ακόμα μία οικογένεια Παλαιστινίων με δύο παιδιά, που όπως πληροφορείται η «Σ» ήρθαν ξεχωριστά από τους Σύρους, ωστόσο βρέθηκαν στο ίδιο σημείο στη «νεκρή ζώνη» με τους υπόλοιπους.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι παράτυποι μετανάστες έφτασαν ανενόχλητοι στη «νεκρή ζώνη» χωρίς να ελεγχθούν ή να ανακοπούν από τους άντρες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Την ίδια ώρα η, κατά τα άλλα, ειρηνευτική δύναμη κατηγορεί την Κυπριακή Δημοκρατία για εγκλωβισμό και παραμέληση μεταναστών στη «νεκρή ζώνη», αλλά και για push backs από μέρους των κυπριακών Αρχών.
Όπως φαίνεται, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ξεχνά ότι το μόνο αναγνωρισμένο κράτος που υπάρχει σε αυτό το νησί είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Άρα, συνεπώς δεν ευσταθεί ο όρος push backs από τις ελεύθερες περιοχές προς τη «νεκρή ζώνη» ή προς τα κατεχόμενα, εκτός και αν για τους ίδιους η γραμμή αντιπαράταξης θεωρείται συνοριακός έλεγχος και το ψευδοκράτος κρατική οντότητα.
Ταυτόχρονα, ενώ η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ασκεί ασφυκτικές πιέσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία για να δεχθεί τις μεταναστευτικές ροές που προωθεί η Τουρκία προς τα κατεχόμενα, με στόχο να φτάσουν στις ελεύθερες περιοχές και να λάβουν άσυλο, την ίδια ώρα αφήνει ανενόχλητο τον ενορχηστρωτή της όλης κατάστασης.
Πλέον τίθενται σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο που εν τέλει διαδραματίζουν τα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης. Γιατί δεν ασκούν τον απαιτούμενο έλεγχο και αφήνουν το ψευδοκράτος να στέλνει παράτυπους μετανάστες στις ελεύθερες περιοχές μέσω της «νεκρής ζώνης»; Οι άντρες των Ηνωμένων Εθνών εκτελούν χρέη «διακινητών» εκ μέρους τους ψευδοκράτους; Γιατί δεν επιρρίπτουν ευθύνες σ’ εκείνους που προκαλούν κρίση στη «νεκρή ζώνη» και όλο ζητούν υποχωρήσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία;
Εξάλλου, βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, δείχνει Αργεντίνο άνδρα των Ηνωμένων Εθνών να οδηγεί τους 44 μετανάστες να διέλθουν από τη «νεκρή ζώνη» προς τις ελεύθερες περιοχές. Παράλληλα τους απέτρεπε να επιστρέψουν από το σημείο εισόδου όπου προήλθαν.
«Δεν θα δεχθούμε να καταστεί η ‘‘νεκρή ζώνη’’ πύλη εισόδου παράτυπων μεταναστών»
Η «Σ» ζήτησε τη θέση του Υφυπουργού Μετανάστευσης, Νικόλα Ιωαννίδη, σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στη «νεκρή ζώνη». Επιπλέον, ο Υφυπουργός ρωτήθηκε για τι ανάγκες που έχουν αυτοί οι άνθρωποι και ποιος αναλαμβάνει την τροφοδοσία τους.
Αρχικά ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παρέχει σε καθημερινή βάση μέσω του Ερυθρού Σταυρού προμήθειες, όπως νερό και τροφή, ενώ βρίσκεται πάντοτε σε ετοιμότητα ασθενοφόρο. «Είναι, επίσης, σημαντικό να τονιστεί πως παρέχεται ιατρική βοήθεια για επείγοντα περιστατικά, πράγμα που συνέβη και με τους νεοαφιχθέντες στην Αυλώνα. Για παράδειγμα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) έδωσε λίστα με τις ανάγκες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για άτομα που διαμένουν στα αντίσκηνα εντός της ‘‘νεκρής ζώνης’’».
Σημείωσε ότι χωρίς καμία καθυστέρηση, και σε άψογη συνεργασία με τις υπηρεσίες και τους λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας, παραδόθηκαν όλα όσα ζητήθηκαν. «Γι' αυτές μας τις ενέργειες δεχθήκαμε τις ευχαριστίες της UNHCR, συγκεκριμένα επί τούτου», ανέφερε.
Ο κ. Ιωαννίδης υπογράμμισε ότι «ως Κυπριακή Δημοκρατία προσπαθούμε να βρούμε λύση και βρισκόμαστε σε διάλογο με την UNHCR. Σε αυτό το πλαίσιο, παραμένει σταθερή η πολιτική μας απόφαση πως δεν θα δεχθούμε να καταστεί η Γραμμή Κατάπαυσης του Πυρός πύλη εισόδου παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία και τα κατεχόμενα».
«Νεκρή ζώνη»: 51 παράτυποι μετανάστες σε Ακάκι και Αγλαντζιά
Η «Σ» κατέχει αναλυτικά στοιχεία και αριθμούς για τους παράτυπους μετανάστες που βρίσκονται εντός της «νεκρής ζώνης». Συγκεκριμένα, από τις 15 Μαΐου στην περιοχή Ακάκι βρίσκονται στα προσωρινά αντίσκηνα της UNHCR 24 άτομα. Πρόκειται για 16 άντρες και 8 γυναίκες. Από αυτούς οι 18 είναι ενήλικες και οι 6 ανήλικοι. Όσον αφορά τις εθνικότητές τους, πρόκειται για 10 άτομα από το Αφγανιστάν, 1 άτομο από το Μπανγκλαντές, 2 άτομα από το Κονγκό, 1 άτομο από το Ιράκ, 1 άτομο από τη Σομαλία και 9 άτομα από τη Συρία.
Επίσης, στην περιοχή της Αγλαντζιάς βρίσκονται 27 άτομα. Οι 14 είναι άντρες και οι 13 γυναίκες. Από αυτούς οι 23 είναι ενήλικες και οι 4 ανήλικοι. Όσον αφορά τις εθνικότητές τους πρόκειται για 17 άτομα από το Αφγανιστάν, 1 άτομο από το Καμερούν, 5 άτομα από το Ιράν, 2 άτομα από τη Νιγηρία και 2 άτομα από το Σουδάν.
Σημειώνεται πως σε όλες τις περιπτώσεις οι παράτυποι μετανάστες βρέθηκαν στη «νεκρή ζώνη» μέσω κατεχομένων, όπου έφθασαν είτε από λιμάνια/αεροδρόμια της Τουρκίας είτε από μη-ελεγχόμενα σημεία εισόδου στην κατεχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα Κύπρο.
«Η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου δεν μπορεί να είναι επιλεκτική»
Υπενθυμίζεται ότι το Υφυπουργείο Μετανάστευσης είχε εκδώσει ανακοίνωση τονίζοντας ότι η εφαρμογή ή και επίκληση του Διεθνούς Δικαίου δεν μπορεί να είναι επιλεκτική.
Το Υφυπουργείο σημειώνει πως η Τουρκία, από την οποία έφθασαν οι μετανάστες στα κατεχόμενα, θεωρείται ασφαλής χώρα για σκοπούς ασύλου και οφείλει να παρέχει πρόσβαση σε αυτές τις διαδικασίες στους μετανάστες που βρίσκονται στην επικράτειά της.
Αναφέρει ότι «η διαχείριση του Μεταναστευτικού και οι ασύμμετρες ροές που έχουμε δεχτεί τα τελευταία χρόνια καταδεικνύουν την προσήλωση και τον σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο και στις συμβατικές μας υποχρεώσεις, πολιτική πρακτική για την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία απέσπασε εύσημα από ευρωπαϊκούς θεσμούς και οργανισμούς».
Υπενθυμίζει ακόμη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία σέβεται τις διεθνείς της υποχρεώσεις, όπως ασφαλώς και το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο, γι’ αυτό συνεχίζει την αποτελεσματική επιτήρηση κατά μήκος της «νεκρής ζώνης», σύμφωνα και με τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, ως είναι η υποχρέωσή της. «Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να επωμίζεται τις παραλείψεις της Τουρκίας και να καλείται να αναλάβει την ευθύνη για τους παράτυπους μετανάστες που έρχονται στην Κύπρο από την Τουρκία μέσω κατεχομένων», υπογραμμίζει, για να συμπληρώσει ότι «από τις οποιεσδήποτε τοποθετήσεις ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να παραβλέπεται η γενεσιουργός αιτία και οι υπαίτιοι αυτής της δύσκολης θέσης, στην οποία βρίσκονται οι παράτυποι μετανάστες εντός της ‘‘νεκρής ζώνης’’».