Τουρισμός

Αδιάβαστοι οι Κύπριοι ταξιδιώτες

Έξι στους δέκα Κυπρίους που ταξιδεύουν δεν έχουν διαβάσει, ακούσει ή δει ποτέ πληροφορίες σε σχέση με τα δικαιώματά τους

Με το καλοκαίρι και κατ’ επέκτασιν την επιβατική κίνηση να βρίσκεται στο απόγειό της σκιαγραφήσαμε τα συχνότερα παράπονα και καταγγελίες των Κυπρίων ταξιδιωτών. Μέσα από μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη -την οποία παραχώρησε στη «Σ» η Βιργινία Χρίστου- η νομική σύμβουλος του Συνδέσμου Καταναλωτών επιβεβαίωσε την αυξητική τάση καθυστερήσεων και ακυρώσεων πτήσεων, ενώ στάθηκε στην απουσία ενημέρωσης των δικαιωμάτων που έχουν οι ταξιδιώτες. Μύθοι και αλήθειες για τις εταιρείες χαμηλού κόστους αλλά και… συμβουλές για να προφυλαχθείτε από τις ταξιδιωτικές «κακοτοπιές».

Δεχόμαστε συνεχώς παράπονα αναγνωστών που αφορούν καθυστερήσεις ή/και ακυρώσεις πτήσεων. Είναι αυτό κάτι που επιβεβαιώνεται μέσα από τους αριθμούς που κατέχετε;

Μέσα από έκθεση που δημοσίευσε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών στις 22.07.2024 καταγράφεται μια συνεχιζόμενη αυξητική τάση του αριθμού παραπόνων από τους καταναλωτές σε σχέση με τα δικαιώματά τους ως επιβατών, ως αυτά ορίζονται στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 261/2004/EK. Συγκεκριμένα, για το πρώτο εξάμηνο του 2023, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών κατέγραψε συνολικά 86 παράπονα από καταναλωτές τα οποία αφορούσαν ακυρώσεις πτήσεων, καθυστερήσεις πτήσεων, εσφαλμένο χειρισμό αποσκευών, καθώς και υπερπλήρωση πτήσεων. Οι ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων οφείλονταν κυρίως στις συνεχείς απεργίες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στη Γαλλία και Γερμανία, αλλά και στα ακραία καιρικά φαινόμενα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, που είχαν σημαντικό αντίκτυπο στις πτήσεις της Ευρώπης. Σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2024, καταγράφηκαν συνολικά 151 περιπτώσεις, οι οποίες αφορούσαν ακυρώσεις πτήσεων από και προς τους Διεθνείς Αερολιμένες της Λάρνακας και Πάφου, καθυστέρηση στην επιβίβαση, υπερπλήρεις πτήσεις με αποτέλεσμα οι επιβάτες να αναγκαστούν να ταξιδέψουν σε άλλη ημερομηνία και ώρα από την καθορισμένη ημερομηνία αναχώρησής τους, εσφαλμένος χειρισμός αποσκευών, υπερχρέωση επιβατών κατά τη διάρκεια του check-in λόγω της μη λειτουργίας της εφαρμογής (application) συγκεκριμένων αεροπορικών εταιρειών, καθώς και καθυστέρηση αποζημίωσης στους παραπονούμενους για περίοδο που υπερβαίνει ακόμα και τους 5 μήνες.

Μετά από ανάγνωση του Ευρωβαρόμετρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπιστώνεται ότι η πλειοψηφία των Κυπρίων ταξιδιωτών δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους. Ποια είναι αυτά; Γιατί δεν ενημερώνονται σωστά και πώς μπορούν να προφυλαχθούν;

Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 261/2004/EK διασφαλίζει ένα υψηλό επίπεδο προστασίας των επιβατών στις περιπτώσεις που αφορούν άρνηση επιβίβασης ή ματαίωση ή καθυστέρηση της πτήσης τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού, εάν η ακύρωση της πτήσης πραγματοποιηθεί 14 ημέρες πριν από την προγραμματισμένη πτήση, ο επιβάτης ενδεχομένως να µη δικαιούται οποιαδήποτε αποζημίωση. Σε περίπτωση που η ακύρωση της πτήσης πραγματοποιήθηκε τελευταία στιγμή (π.χ. ενώ ο επιβάτης βρισκόταν στο αεροδρόμιο ή την προηγούμενη μέρα), τότε έχει το δικαίωμα να επιλέξει επιστροφή αντιτίμου εισιτηρίου ή μεταφορά του µε άλλη πτήση.

Κατά την αναμονή του στο αεροδρόμιο και για την εκ νέου δρομολόγηση της πτήσης του, ο επιβάτης δικαιούται βοήθεια, όπως αναψυκτικά, γεύματα και διανυκτέρευση, αν χρειαστεί.

Ο αερομεταφορέας έχει την υποχρέωση να αποδείξει εάν και πότε υπήρξε ενημέρωση στον επιβάτη ότι η πτήση του ακυρώθηκε. Ωστόσο, δεν δίνεται αποζημίωση αν ο αερομεταφορέας μπορεί να αποδείξει ότι η ακύρωση της πτήσης οφείλεται σε έκτακτες περιστάσεις, οι οποίες ήταν εκτός του δικού του ελέγχου.

Σε περίπτωση που ο επιβάτης ακυρώσει για οποιοδήποτε λόγο το προγραμματισμένο του ταξίδι, τότε οι όποιες διευθετήσεις εξαρτώνται από την πολιτική που εφαρμόζει ο κάθε αερομεταφορέας.

Σε περίπτωση που ο επιβάτης προσέλθει εγκαίρως στον έλεγχο εισιτηρίων µε έγκυρη κράτηση και έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα και ο αερομεταφορέας δεν του επιτρέψει την επιβίβαση λόγω υπεράριθμων κρατήσεων ή για επιχειρησιακούς λόγους και δεν παραχωρήσει οικειοθελώς τη θέση του, τότε έχει δικαίωμα: 1) σε αποζημίωση, 2) σε βοήθεια, 3) σε επιλογή ανάμεσα σε επιστροφή αντιτίμου του εισιτηρίου ή μεταφορά του µε άλλη πτήση ή νέα κράτηση σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Στις περιπτώσεις όπου η πτήση έχει καθυστέρηση μεγαλύτερη από 3 ώρες ο επιβάτης δικαιούται αποζημίωση, έκτος κι αν η καθυστέρηση οφειλόταν σε έκτακτες περιστάσεις, γεγονός που θα πρέπει να αποδείξει ο αερομεταφορέας. Η χρηματική αποζημίωση (€250 - €600) καθορίζεται με βάση τα χιλιόμετρα της πτήσης και όχι τον αριθμό των ωρών που ταλαιπωρήθηκε ο επιβάτης στο αεροδρόμιο.

Εκεί και όπου παρουσιαστεί πρόβλημα καλείται ο επιβάτης να αποστείλει γραπτώς το παράπονό του στην αεροπορική εταιρεία, προσκομίζοντας όλα τα απαραίτητα έγγραφα που δικαιολογούν την απαίτησή του. Σε περίπτωση που ο επιβάτης δεν ικανοποιηθεί με την απάντηση της αεροπορικής εταιρείας, μπορεί να αποταθεί στην Αρμόδια Αρχή εφαρμογής του Κανονισμού 261/2004/EK, Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  1. Εάν η πτήση αναχωρεί από ένα από τα δύο Διεθνή Αεροδρόμια της Κύπρου (Λάρνακα / Πάφος) και εκτελείται από οποιαδήποτε αεροπορική εταιρεία.
  2. Εάν η πτήση εκτελείται από κοινοτικό αερομεταφορέα και αναχωρεί από αεροδρόμιο τρίτης χώρας και εκτελεί δρομολόγιο προς ένα από τα δύο Διεθνή Αεροδρόμια της Κύπρου (Λάρνακα / Πάφος).

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις όπου η ακύρωση πτήσης, άρνηση επιβίβασης και καθυστέρηση πτήσης επισυμβαίνει σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο επιβάτης θα πρέπει να συμβουλευτεί τον κατάλογο με τους Αρμόδιους Φορείς εφαρμογής του κανονισμού που είναι αναρτημένος στη σελίδα του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας.

Από την άλλη, τα κενά στην ενημέρωση των Κυπρίων πολιτών σε σχέση με τα δικαιώματά τους ως επιβατών, καθώς και ενδείξεις για σχετικές συμπεριφορές, αναδεικνύονται στο Ευρωβαρόμετρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 12 - 31 Ιανουαρίου 2024, όπου λήφθηκαν συνεντεύξεις από 506 πολίτες, οι οποίες θα ταξίδευαν το χρονικό αυτό διάστημα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε, το 61% των Κυπρίων συμμετεχόντων στην έρευνα δεν έχουν διαβάσει, ακούσει ή δει ποτέ πληροφορίες σε σχέση με τα δικαιώματά τους ως ταξιδιωτών το τελευταίο δωδεκάμηνο, έναντι ποσοστού 36% που έχουν λάβει πληροφορίες σε σχέση με τα δικαιώματά τους. Το 11% των συμμετεχόντων υπέβαλαν επίσημο παράπονο στην αρμόδια Εθνική Αρχή, ενώ το 46% δεν προχώρησαν στην υποβολή παραπόνου. Παρά ταύτα, το 52% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι προχώρησαν σε επίσημο παράπονο στην ταξιδιωτική εταιρεία.

Με αφορμή τα πιο πάνω αποτελέσματα, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών προτίθεται να προχωρήσει σε εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών σε σχέση με τα επιβατικά τους δικαιώματα, όπως επίσης να παρέχει βοήθεια σε όσους επιβάτες αδυνατούν να υποβάλουν το παράπονό τους τόσο στις αρμόδιες Αρχές, όσο και στην αεροπορική εταιρεία.

Μύθος ή πραγματικότητα ότι η πλειοψηφία των παραπόνων/καταγγελιών αφορούν εταιρείες χαμηλού κόστους;

Είναι αλήθεια ότι ένα μεγάλο ποσοστό των καταγγελιών που φτάνουν κοντά μας αφορούν εταιρείες χαμηλού κόστους. Η είσοδος αερομεταφορέων χαμηλού κόστους αύξησε τον ανταγωνισμό μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών, οι οποίες, στην προσπάθειά τους να κρατήσουν τους ναύλους χαμηλά, αναπροσαρμόζουν συχνά τις πτήσεις τους, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στους επιβάτες. Επιπρόσθετα, λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αριθμός αεροπορικών εταιρειών, δημιουργείται σημαντική καθυστέρηση στην αποζημίωση των παραπονουμένων, η οποία μπορεί να διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορεί να φθάσει μέχρι τους έξι μήνες ή και περισσότερο.

Μεγάλο κεφάλαιο αποτελεί και ο τομέας των αποσκευών. Υπάρχουν και σε αυτό το κομμάτι παράπονα και τι μπορεί να διεκδικήσει ο ταξιδιώτης σε περίπτωση εσφαλμένου χειρισμού;

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών γίνεται δέκτης αρκετών παραπόνων που αφορούν εσφαλμένο χειρισμό αποσκευών σε πτήσεις που πραγματοποιούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης από Κύπριους επιβάτες. Τα δικαιώματα των επιβατών σε σχέση με περιπτώσεις εσφαλμένου χειρισμού αποσκευών καθορίζονται στη Σύμβαση του Μόντρεαλ του 1999, βάσει της οποίας σε περίπτωση καθυστέρησης παραλαβής των αποσκευών κατά την άφιξη του επιβάτη στον προορισμό του, έχει το δικαίωμα να πραγματοποιήσει αγορές ειδών πρώτης ανάγκης (π.χ. πιτζάμες, οδοντόβουρτσες, οδοντόπαστες κ.ά.). Στις περιπτώσεις αυτές, ο επιβάτης θα πρέπει να συγκεντρώσει τις αποδείξεις και έχει περιθώριο 21 ημερών από τη μη παραλαβή της αποσκευής του να υποβάλει παράπονο στην αεροπορική εταιρεία, ζητώντας να του καταβληθεί το επιπλέον κόστος που έχει επωμιστεί. Σε περίπτωση που ο επιβάτης βρίσκεται στη χώρα διαμονής του, τότε δεν δικαιούται αγορά των απαραίτητων ειδών πρώτης ανάγκης. Σε περίπτωση που η αποσκευή καθυστερήσει πέραν των 21 ημερών, τότε αυτή θεωρείται ως χαμένη και ο επιβάτης μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση για το περιεχόμενό της. Εάν οι αποσκευές έχουν υποστεί φθορά, ο επιβάτης μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση εντός 7 ημερών. Το ανώτατο όριο αποζημίωσης ανέρχεται στα €1.200.

Ο επιβάτης θα πρέπει να θυμάται ότι, σε περίπτωση εσφαλμένου χειρισμού των αποσκευών του, θα πρέπει να απευθύνεται στο Γραφείο Εξυπηρέτησης στην αίθουσα παραλαβής των αποσκευών πριν φύγει από το αεροδρόμιο για υποβολή του παραπόνου του, λαμβάνοντας έτσι τη γραπτή δήλωση επιβεβαίωσης της μη άφιξης και ή ζημιάς αποσκευών (Property Irregularity Report). Η δήλωση αυτή θα συνοδεύει το παράπονο το οποίο θα υποβάλει ο επιβάτης στην αεροπορική εταιρεία.

Ποια είναι λοιπόν τα συνηθέστερα προβλήματα που παρουσιάζονται αλλά και ποια είναι τα πιο περίεργα εξ αυτών στα οποία έχετε γίνει μάρτυρες μέσω της ενασχόλησής σας;

Τα συνήθη προβλήματα που καταγράφονται, και αφορούν τα δικαιώματα των επιβατών, εστιάζονται κυρίως στις καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων άνευ προηγούμενης ενημέρωσης των επιβατών, καθώς και περιπτώσεις εσφαλμένου χειρισμού αποσκευών. Πρέπει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό των καταγγελιών που φτάνουν στον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών αφορούν αδικαιολόγητη καθυστέρηση από πλευράς των αεροπορικών εταιρειών να αποζημιώσουν τους επιβάτες σε εύλογο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα οι δεύτεροι να περιμένουν μήνες μέχρις ότου λάβουν τα χρήματά τους πίσω. Η αλήθεια είναι ότι φτάνουν κοντά μας αρκετά περιστατικά τα οποία είναι ιδιαίτερα, όπως είναι η πρόσφατη καταγγελία από επιβάτιδα η οποία ταξίδευε από Λάρνακα – Βρυξέλες εντός των επόμενων ημερών. Η αεροπορική εταιρεία την ενημέρωσε ότι η πτήση της θα ακυρωθεί και της προσφέρθηκε η επιλογή επιστροφής των χρημάτων της (η οποία θα πραγματοποιηθεί μετά από μήνες) ή η δυνατότητα δρομολόγησης νέας πτήσης μέχρι τη Γαλλία. Στη συνέχεια, η παραπονούμενη θα έπρεπε να πληρώσει επιπρόσθετο ποσό για τη μεταφορά της στον τελικό προορισμό της, τις Βρυξέλλες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η περίπτωση Κυπρίων επιβατών, οι οποίοι θα πραγματοποιούσαν τη διαδρομή Λάρνακα – Αθήνα – Μύκονος. Λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, το αεροπλάνο ενώ βρισκόταν κοντά στο αεροδρόμιο της Μυκόνου, αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Αθήνα. Εκεί οι επιβάτες παρέμειναν στο αεροπλάνο περίπου ενάμιση ώρα, όπου στη συνέχεια η αεροπορική εταιρεία τούς ενημέρωσε ότι η πτήση δεν θα εκτελεστεί και επομένως θα πρέπει οι ίδιοι να εξεύρουν άλλους τρόπους μεταφοράς τους στο νησί.

Έχοντας μπει στον Αύγουστο, που αποτελεί παραδοσιακά το peak season του τουρισμού, βρισκόμαστε στο απόγειο της επιβατικής κίνησης. Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές και ποιες είναι οι δικές σας συμβουλές για αποφυγή της ταλαιπωρίας;

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών δεν διαθέτει οποιαδήποτε στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι τον Αύγουστο θα αυξηθούν ή μειωθούν τα παράπονα. Παρόλα αυτά, οι καταναλωτές που θα επιλέξουν να ταξιδέψουν με οποιαδήποτε αεροπορική εταιρεία, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν πραγματοποιούν κράτηση, μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας μιας αεροπορικής εταιρείας. Μερικές αεροπορικές εταιρείες δεν περιλαμβάνουν στην τελική τιμή εισιτηρίου διάφορες χρεώσεις, όπως φόρους αεροδρομίων ή ναύλα, με απώτερο σκοπό να κάνουν τις τιμές τους πιο ελκυστικές στους καταναλωτές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο καταναλωτής να πληρώσει μεγαλύτερο ποσό από εκείνο που αρχικά τού παρουσιαζόταν. Επιπρόσθετα, ο καταναλωτής θα πρέπει να βεβαιώνεται ότι οι όροι των προσφορών σε εισιτήρια που προσφέρονται από αεροπορικές εταιρείες είναι ξεκάθαροι και αν αναγράφονται σε αυτούς οποιοιδήποτε περιορισμοί, π.χ. διαθεσιμότητα των εισιτηρίων προσφοράς, τυχόν ακύρωση εισιτηρίου ήτοι αλλαγή ημερομηνίας. Επιπρόσθετα, οι καταναλωτές θα πρέπει να αποφεύγουν ιστοσελίδες αμφιβόλου νομιμότητας, οι οποίες παρέχουν ταξιδιωτικά εισιτήρια σε τιμές ευκαιρίας, χωρίς να εξεταστεί το περιεχόμενο της σελίδας αλλά και το κατά πόσον αυτές συμμορφώνονται με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τα δικαιώματα των καταναλωτών (π.χ. να αναγράφεται η γεωγραφική διεύθυνση της επιχείρησης, στοιχεία επικοινωνίας, πολιτική επιστροφών κ.λπ). Με την ολοκλήρωση της κράτησης, ο καταναλωτής θα πρέπει να βεβαιώνεται ότι έχει λάβει την απόδειξη πληρωμής μέσω του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου ή και κινητού του τηλεφώνου.

Σημαντικό είναι οι καταναλωτές να διεκπεραιώνουν αμέσως τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με την ολοκλήρωση του check-in, προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία τους κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο. Στις περιπτώσεις όπου η εφαρμογή για online check-in δεν λειτουργεί στο κινητό μας τηλέφωνο, θα πρέπει να ενημερωθεί αμέσως η αεροπορική εταιρεία προκειμένου να εξευρεθούν άλλοι τρόποι λήψης του εγγράφου επιβίβασης, χωρίς οποιαδήποτε χρέωση του καταναλωτή. Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε σχέση με το βάρος των αποσκευών τους, ώστε αυτές να μην υπερβαίνουν το βάρος και τις διαστάσεις που ορίζονται από την πολιτική της κάθε αεροπορικής εταιρείας. Σε περίπτωση που υπερβούν το όριο στο βάρος ή τις διαστάσεις της αποσκευής και/ή χειραποσκευής, θα τους επιβληθεί επιπρόσθετη χρέωση.

Δέον να τονιστεί ότι η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε στις 04.10.2023 ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να υπάρξει μια ενιαία ευρωπαϊκή ρύθμιση με σκοπό οι αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εντός της ΕΕ να καταργήσουν τα πρόσθετα τέλη για τους επιβάτες που φέρνουν χειραποσκευές στην καμπίνα, καθώς και τις πρόσθετες και ενίοτε κρυφές χρεώσεις, που δυσχεραίνουν τη σύγκριση των τιμών από τους επιβάτες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε διαβούλευση με τις αεροπορικές εταιρείες και μέχρι σήμερα δεν προκύπτει κάποιο δεσμευτικό κείμενο.

Γιατί καθυστερούν ή ακυρώνονται συνήθως οι πτήσεις;

Θέλοντας να δούμε και την άλλη όψη του νομίσματος -δηλαδή πέραν της σκοπιάς των καταναλωτών- επικοινωνήσαμε με τη Μαρία Κουρούπη, ανώτερη Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Hermes Airports. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των ακυρώσεων, η κ. Κουρούπη ανέφερε, μιλώντας στη «Σ», ότι γενικά στην Κύπρο δεν έχουμε πολλές ακυρώσεις συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, ενώ στις περιπτώσεις που παρουσιάζονται, η ίδια υπέδειξε πως το επιβατικό κοινό έχει δικαιώματα. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι αεροπορικές εταιρείες συνήθως δίνουν επιλογές για αλλαγή πτήσεων. Αναφορικά με τον φάκελο «καθυστερήσεις» υπογράμμισε πως οφείλονται κυρίως σε θέματα του εναέριου χώρου (συνωστισμός) αλλά και σε καθυστερημένες αφίξεις αεροσκαφών. “Παρόλο που αυτήν την περίοδο υπάρχουν αρκετές καθυστερήσεις, εντούτοις λίγες είναι αυτές που έχουν διάρκεια πέραν των 45 λεπτών”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κληθείσα να σχολιάσει τους λόγους των καθυστερήσεων καθώς και το κατά πόσον αυτές οφείλονται κυρίως σε εταιρείες χαμηλού κόστους, η ανώτερη Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Hermes Airports δήλωσε ότι το συχνότερο είδος καθυστέρησης είναι αυτό που οφείλεται στον εναέριο χώρο (air traffic control). Όπως επεξήγησε, η κίνηση στον εναέριο χώρο μπορεί να φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις και κατ’ επέκτασιν καθυστερήσεις, ενώ κάποτε οδηγούν ακόμη και σε ακυρώσεις πτήσεων αφού τα πληρώματα βγαίνουν εκτός ωρών. Όπως ανέφερε η κ. Κουρούπη ,“οι καθυστερήσεις δεν αφορούν μόνο ένα είδος εταιρειών, συμβαίνουν σε όλες τις εταιρείες. Εκείνο που διαφοροποιεί τα πράγματα είναι ο τρόπος που η κάθε εταιρεία διαχειρίζεται τους επιβάτες της σε τέτοιες περιπτώσεις. Πρώτα απ’ όλα η πληροφόρηση, αν χρειάζεται να φροντίσει οικογένειες, άτομα ηλικιωμένα και κατά πόσον θα προσφέρει κάποιου είδους εξυπηρέτηση αν η πτήση καθυστερεί πέραν των δύο ωρών, ακόμα και διαμονή αν χρειαστεί”. Καταληκτικά υπενθύμισε πως όλα αυτά καθορίζονται από ευρωπαϊκές οδηγίες, ενώ υπογράμμισε το πόσο σημαντικό είναι για το επιβατικό κοινό να ενημερώνεται για τα δικαιώματά του.