Υγεία

Ασφυκτιούν τα ΤΑΕΠ από τις βραδινές επισκέψεις

Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν οδηγήσει σε αυξημένα περιστατικά θερμοπληξίας, ενώ η συνεχής παρουσία του κορωνοϊού δημιουργεί πρόσθετη πίεση στο Σύστημα Υγείας

Συνεχής και αυξημένη ροή ασθενών καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών των κρατικών νοσοκομείων, καθώς τα περιστατικά θερμοπληξίας κατακλύζουν τα νοσοκομεία.

Τα τελευταία χρόνια, τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών αντιμετωπίζουν μια αυξημένη πίεση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με άλλες υγειονομικές προκλήσεις, όπως η θερμοπληξία. Οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών έχουν οδηγήσει σε αυξημένα περιστατικά θερμοπληξίας, ενώ η συνεχής παρουσία του κορωνοϊού δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες για το σύστημα υγείας.

Η θερμοπληξία είναι μια σοβαρή κατάσταση που προκαλείται από την υπερβολική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, συνήθως λόγω παρατεταμένης έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες ή έντονης σωματικής δραστηριότητας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, εφίδρωση, κόπωση, ζάλη, ναυτία, και σε σοβαρές περιπτώσεις, απώλεια συνείδησης.

Την ίδια ώρα ο κορωνοϊός συνεχίζει ν’ αποτελεί μια σοβαρή απειλή για την παγκόσμια υγεία. Τα συμπτώματα του COVID-19 ποικίλλουν από ήπια έως σοβαρά και περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, δύσπνοια, και απώλεια γεύσης ή όσφρησης. Ο συνδυασμός θερμοπληξίας και COVID-19 μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση των ασθενών, αυξάνοντας την πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών.

Οι υγειονομικές μονάδες και τα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών αντιμετωπίζουν αυξημένη πίεση λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας θερμοπληξίας και περιστατικών COVID-19. Οι λόγοι γι’ αυτήν την αύξηση είναι οι υψηλές θερμοκρασίες, κοινά συμπτώματα και μειωμένο προσωπικό.

Ωστόσο, εκτός από τα πιο πάνω, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τα ΤΑΕΠ επιβαρύνονται και από ατυχήματα που σημειώνονται στην παραλία.

Συμφόρηση λόγω ζέστης, κορωνοϊού και παραλίας

Η Κύπρος, λόγω του ζεστού κλίματός της, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε περιστατικά θερμοπληξίας. Τέτοιου είδους περιστατικά είναι επικίνδυνα και γι’ αυτό απαιτείται άμεσα ιατρική παρέμβαση, καθώς με την κατάλληλη πρόληψη και τις σωστές πρώτες βοήθειες μπορούν να αποφευχθούν σοβαρές συνέπειες.

Αυτήν τη στιγμή τρία άτομα συνεχίζουν να νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο με συμπτώματα θερμοπληξίας. Όπως δήλωσε στη «Σημερινή» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, οι δύο βρίσκονται στον θάλαμο εντατικής θεραπείας.

Πρόκειται για 34χρονο, ο οποίος αποσωληνώθηκε και η κατάσταση του έχει βελτιωθεί, με ελπίδες να εξέλθει του θαλάμου στις επόμενες μέρες. Δεύτερο άτομο στην Εντατική είναι 66χρονη, η οποία υποστηρίζεται από μηχανήματα. Τρίτο άτομο, είναι 78χρονη που τυγχάνει θεραπείας σε κοινό θάλαμο.

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο κ. Χαριλάου, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη ροή στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών ατόμων με θερμική καταπόνηση. Αυξημένη ροή παρατηρείται και λόγω ατυχημάτων, μικροτραυματισμών, τροχαίων αλλά και εμφραγμάτων.

Συμπλήρωσε ότι η αυξημένη ροή παρατηρείται κυρίως τα Σαββατοκύριακα, επειδή δεν εργάζονται οι ειδικοί και προσωπικοί γιατροί.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ καταγγέλλει, ωστόσο, ότι πολλοί από τους ασθενείς προστρέχουν στα ΤΑΕΠ αργά το βράδυ, προκαλώντας προβλήματα συνωστισμού, ενώ θα μπορούσαν να απευθυνθούν για θεραπεία πολύ νωρίτερα, όταν προέκυψε ο τραυματισμός ή τα συμπτώματα.

Ερωτηθείς για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού ανέφερε ότι καθημερινά καταγράφονται 40-50 περιστατικά, ενώ διευκρίνισε ότι τρία άτομα νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Μεταξύ άλλων ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι «η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας σε ό,τι αφορά την ετοιμότητα ή τη δυναμικότητα των νοσοκομείων μας να εξυπηρετήσουν όσους ασθενείς χρειαστούν βοήθεια».

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τους ασθενείς με θερμοπληξία, είπε ότι «όσο συνεχίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες σίγουρα θα έχουμε κάποια περιστατικά και είναι γι’ αυτόν τον λόγο που καλούμε τους πολίτες, για άλλη μια φορά, να τηρούν πιστά τα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα».

Αντιμέτωποι με πολλαπλές προκλήσεις οι υγειονομικοί υπάλληλοι

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι στην Κύπρο αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις στην καθημερινή τους εργασία. Αυτές οι προκλήσεις μπορεί να επηρεάσουν τόσο την επαγγελματική τους απόδοση όσο και την ψυχική τους υγεία.

Η αυξημένη ζήτηση για υγειονομικές υπηρεσίες, ειδικά κατά τις περιόδους επιδημιών και πανδημιών, έχει οδηγήσει σε υπερφόρτωση εργασίας για το προσωπικό υγείας. Η πρόσληψη επιπλέον προσωπικού και η βελτίωση της κατανομής εργασίας μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της υπερφόρτωσης.

Οι αυξημένες ροές στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών φανερώνουν την ανάγκη για πρόσληψη προσωπικού, κάτι για το οποίο εδώ και χρόνια παλεύουν οι συντεχνίες των νοσηλευτών.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα, όπως η επένδυση σε εξοπλισμό και η πρόσληψη επιπλέον προσωπικού.

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι στην Κύπρο διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην παροχή φροντίδας υγείας και στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, γι’ αυτόν τον λόγο οι νοσηλευτές αγωνίζονται για επαρκή στελέχωση ούτως ώστε να προσφέρεται ποιοτική δημόσια υγεία στους πολίτες.

176 χιλ. θάνατοι στην Ευρώπη ετησίως λόγω ζέστης

Η Ευρώπη σημείωσε κατά μέσο όρο 176.040 θανάτους ετησίως μεταξύ 2000 και 2019 λόγων των αυξανόμενων θερμοκρασιών.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η Ευρωπαϊκή Περιοχή είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη από τις έξι περιοχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπου οι θερμοκρασίες αυξάνονται με περίπου διπλάσιο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Σε ολόκληρη την Περιοχή, στα 53 Κράτη Μέλη της, οι άνθρωποι πληρώνουν το υπέρτατο τίμημα. Τα τρία θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί για την Ευρωπαϊκή Περιοχή του ΠΟΥ έχουν όλα συμβεί από το 2020 και τα 10 θερμότερα χρόνια έχουν καταγραφεί από το 2007.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ανέφερε ο κ. Κλούγκε, Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ, προέβη σε έκκληση σχετικά με την ακραία ζέστη ως απάντηση στις θανάσιμες επιπτώσεις της αύξησης των θερμοκρασιών σε όλον τον κόσμο. Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, η κλιματική κρίση ήδη οδηγεί τις θερμοκρασίες σε ανυπόφορα επίπεδα και εκτιμήσεις δείχνουν ότι, παγκοσμίως, περίπου 489.000 θάνατοι ετησίως συνδέονται με τη ζέστη μεταξύ 2000 και 2019, με την Ευρωπαϊκή Περιοχή να αντιπροσωπεύει το 36%, δηλαδή κατά μέσο όρο 176.040 θανάτους ετησίως μεταξύ 2000 και 2019.