Περιβάλλον

Θαλάσσια χελώνα βόλταρε και εντυπωσίασε στο Κάβο Γκρέκο (ΒΙΝΤΕΟ)

Αντιμέτωποι με ένα μοναδικό θέαμα ήρθαν επισκέπτες της περιοχής του Κάβο Γκρέκο το απόγευμα της Κυριακής αφού στον διάβα τους συνάντησαν και μια θαλάσσια χελώνα.

Δύο είδη θαλάσσιων χελωνών αναπαράγονται στις παραλίες της Κύπρου, η Πράσινη Χελώνα (Chelonia mydas) και η Καρέττα (Caretta caretta). Στη Μεσόγειο οι Πράσινες χελώνες γεννούν σχεδόν αποκλειστικά στην Κύπρο και την Τουρκία. Η Καρέττα γεννά και στην Ελλάδα και σε πιο μικρούς αριθμούς και σε άλλες χώρες της Μεσογείου.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια γενική αύξηση της φωλεοποίησης των θαλασσίων χελωνών και ιδιαίτερα της χελώνας Καρέττα. Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα των μέτρων προστασίας τους που παίρνονταν πριν από 20 - 25 χρόνια και στο ότι συνεχίζονται να παίρνονται.

Γι’ αυτό το λόγο οι θαλάσσιες χελώνες και τα αυγά τους προστατεύονται από τον περί Αλιείας Νόμο Νόμο (ΚΕΦ. 135) και Κανονισμούς 1990 (Reg. No. 273/90) από το 1971 και η προστασία του βιότοπού τους στην περιοχή Λάρας-Τοξεύτρας εξασφαλίζεται από το 1989, με τα διαχειριστικά μέτρα που παρουσιάζονται στους Κανονισμούς του ιδίου Νόμου.