Ειδήσεις

Παραδίδεται την Πέμπτη η πρώτη φάση του Περιμετρικού Λευκωσίας

Παραδίδεται στην κυκλοφορία την Πέμπτη, 8 Αυγούστου 2024 και ώρα 12:00 το μεσημέρι, η πρώτη φάση του Περιμετρικού Αυτοκινητοδρόμου Λευκωσίας.

Σύμφωνα με το Τμήμα Δημοσίων Έργων, η πρώτη φάση αφορά αυτοκινητόδρομο μήκους 7,5 χλμ. περίπου, για σύνδεση του υφιστάμενου αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Λεμεσού με τη Λεωφόρο Τσερίου, καθώς και 10 χλμ. συνδετήριων δρόμων για αποκατάσταση συνδέσεων με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο.

Περιλαμβάνει ανισόπεδο κόμβο παρά τη Βιομηχανική Περιοχή Ιδαλίου για είσοδο στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού και στις δύο κατευθύνσεις, γέφυρα που συνδέει τον υφιστάμενο παλαιό δρόμο Λευκωσίας – Λεμεσού με τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού, ανισόπεδο κόμβο παρά τη Βιομηχανική Περιοχή Τσερίου και ισόπεδο τερματικό κυκλικό κόμβο στη συμβολή με τις Λεωφόρους Τσερίου/ Πεύκου.

Σημειώνεται πως τις τελευταίες μέρες εντάθηκαν οι εργασίες, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο για το οποίο ο εργολάβος πληρώνει πέναλτι 5.500 ευρώ την ημέρα.

Η ακτινογραφία του έργου

Το γενικό έργο αφορά αυτοκινητόδρομο τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας, συνολικού μήκους 32 χιλιομέτρων, ο οποίος θα συνδέει τους αυτοκινητόδρομους από Λεμεσό, Τρόοδος και Παλαιχώρι που καταλήγουν στη Λευκωσία. Θα λειτουργεί ως παρακαμπτήριος δρόμος, εξυπηρετώντας δεκάδες δήμους και κοινότητες της Επαρχίας Λευκωσίας.

Το Υπουργείο Μεταφορών εκτιμά ότι το τελικό κόστος της πρώτης φάσης του έργου αναμένεται να είναι μειωμένο σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό, που ήταν περίπου 61 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι το έργο χρηματοδοτείται σε ποσοστό 85% από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το τμήμα που θα δοθεί αρχικά στην κυκλοφορία αρχίζει από τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού μέχρι τη λεωφόρο Τσερίου, συνολικού μήκους 7,4 χιλιομέτρων.

Για την ολοκλήρωση του Περιμετρικού θα προσφοροδοτηθούν ακόμη εφτά συμβόλαια. Η επόμενη φάση θα αρχίζει από τον οικισμό Ανθούπολης μέχρι τον δρόμο Λακατάμειας - Λευκωσίας. Αν τα χρονοδιαγράμματα ακολουθηθούν, τότε η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών αναμένεται στις αρχές του 2025.

Οι επόμενες φάσεις αναμένεται να προωθηθούν τα επόμενα χρόνια, αναλόγως των ευκαιριών χρηματοδότησης. Για παράδειγμα, τμήμα της τρίτης φάσης θα συγχρηματοδοτηθεί από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Θ.Αλ.Ε.Ι.Α», ενώ το υπόλοιπο από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη».

Συγκεκριμένα, η τρίτη φάση αφορά στο πρώτο σκέλος του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Παλαιχωρίου, δηλαδή από την περιοχή της Ανθούπολης μέχρι το χωριό Ανάγεια. Το τμήμα αυτό είναι μήκους περίπου 7 χιλιομέτρων, με πρόσθετα τμήματα αυτοκινητόδρομου μήκους 2,2 χιλιομέτρων για κατάλληλη διασύνδεση με τις υπόλοιπες φάσεις.

Περιλαμβάνονται επίσης και 3,5 χιλιόμετρα συνδετήριων δρόμων και δρόμων του δευτερεύοντος οδικού δικτύου, εκ των οποίων το 1,5 χιλιόμετρο αφορά σε δρόμους πρωταρχικής σημασίας.

Στο έργο συγκαταλέγονται επίσης τέσσερεις ανισόπεδοι κόμβοι, από τους οποίους ο ένας είναι κόμβος μεταξύ δύο αυτοκινητοδρόμων, καθώς και μία κοιλαδογέφυρα μήκους 240 μέτρων στην Ανθούπολη.