Αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο κουδούνι
Το θρίλερ με τα κλιματιστικά, τα σχολεία-εργοτάξια και η στελέχωση
Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, σηματοδοτώντας την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Οι μαθητές γέμισαν μπαταρίες κατά την καλοκαιρινή περίοδο και ετοιμάζονται να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες. Την ίδια ώρα, οι εκπαιδευτικοί προετοιμάζονται για έναν ακόμα κύκλο μαθημάτων, με στόχο την πρόοδο και την ανάπτυξη των παιδιών σε όλα τα επίπεδα.
Όπως πληροφορείται η «Σ», τα βιβλία είναι έτοιμα, ενώ όλο το εκπαιδευτικό υλικό υπάρχει ηλεκτρονικά, αλλά και σε έντυπη μορφή.
Τη νέα σχολική χρονιά αναμένεται να λειτουργήσουν περισσότερα από 740 σχολεία και στις σχολικές αίθουσες αναμένεται να βρεθούν συνολικά 121.893 μαθητές και μαθήτριες Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης.
Ενδεικτικά, τα νηπιαγωγεία θα υποδεχθούν 13.117 μαθητές και μαθήτριες, ενώ τα δημοτικά 51.590. Τα γυμνάσια θα υποδεχθούν 24.989 μαθητές και μαθήτριες και τα λύκεια 17.661.
Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς που θα διδάξουν σε όλα τα σχολεία, όλων των βαθμίδων, ανέρχονται στους 13.775. Σε αυτούς προστίθενται οι ειδικοί εκπαιδευτικοί.
Σημειώνεται πως, κατά τη φετινή σχολική χρονιά, θα φοιτήσουν 9.074 παιδάκια στην πρώτη τάξη του δημοτικού.
Νέα σχολική χρονιά με 25 σχολεία-εργοτάξια
Την ίδια ώρα, οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, υλοποιούν τον κτηριακό προγραμματισμό και προβαίνουν στη διεξαγωγή όλων των απαραίτητων εργασιών, με στόχο την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των σχολείων.
Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ορισμένα σχολεία θα γίνουν εργοτάξια, καθώς θα συνεχιστεί ή θα αρχίσει η υλοποίηση 25 έργων, συνολικής δαπάνης πέραν των €140 εκατομμυρίων ευρώ.
Συγκεκριμένα, στον κτηριακό προγραμματισμό του Υπουργείου περιλαμβάνονται έργα ανεγέρσεων, επεκτάσεων, αντισεισμικών και ενεργειακών αναβαθμίσεων, συντηρήσεων και βελτιώσεων σχολικών κτηρίων.
Τα έργα αυτά αφορούν τη νέα Τεχνική Σχολή Λεμεσού, καθώς και το παράρτημα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Λεμεσού.
Προγραμματίζονται έργα και στην ειδική σχολή Αποστόλου Λουκά και στο αναρρωτήριο του Ερυθρού Σταυρού στη Λεμεσό. Η Β’ Τεχνική Σχολή Λεμεσού επίσης θα αναβαθμιστεί, ενώ έργα θα εκτελεστούν και στο Γυμνάσιο Παραλιμνίου, στην Αμμόχωστο.
Στο Β’ Δημοτικό Σχολείο Γερίου, όπως και στο Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο Λάρνακας, θα γίνουν εργασίες. Το Β’ Δημοτικό Σχολείο Ύψωνα στη Λεμεσό και το Β’ Δημοτικό Σχολείο Κολοσσίου επίσης περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αναβάθμισης.
Εργασίες θα γίνουν και στο Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου στην Πάφο, στο Γυμνάσιο Αγλαντζιάς, καθώς και στο Λύκειο Ιδαλίου. Επίσης, προβλέπονται έργα στο Δημοτικό Σχολείο Κυπερούντας και στη Β’ Τεχνική Σχολή Λευκωσίας.
Το Δημοτικό Σχολείο Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου στην Αγλαντζιά, το Γυμνάσιο Έγκωμης, το Β’ Δημοτικό Σχολείο Λακατάμειας, και το Δημοτικό Σχολείο Αγίων Τριμιθιάς περιλαμβάνονται επίσης στη λίστα. Εργασίες θα γίνουν και στο ΙΖ' Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Λεμεσού, στη νέα Τεχνική Σχολή Αγίου Λαζάρου Λάρνακας, στο Α' Δημοτικό Σχολείο Χλώρακας και στο Δημοτικό Σχολείο Ψιμολόφου.
Τέλος, αναβαθμίσεις προβλέπονται στο Δημοτικό Σχολείο Μενίκου, στο ΚΘ Δημοτικό Σχολείο Μέσα Γειτονιάς στη Λεμεσό, στο Α' Δημόσιο Νηπιαγωγείο Ύψωνα και στο Δημοτικό Σχολείο Κυβίδων.
Θρίλερ με τα κλιματιστικά
«Βραχνά» για το Υπουργείο Παιδείας αποτελεί η εγκατάσταση κλιματιστικών. Συγκεκριμένα, ούτε στα μισά από τα 50 σχολεία δεν έχουν εγκατασταθεί κλιματιστικά και, όπως διαφαίνεται, δεν θα προλάβουν να τοποθετηθούν πριν από το πρώτο κουδούνι.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», οι καθυστερήσεις οφείλονται κυρίως στις παλιές ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και δυσκολίες στη διαδικασία προσφορών.
Το Υπουργείο Παιδείας κατηγορεί τις Σχολικές Εφορείες για τις καθυστερήσεις, ενώ οργανωμένοι γονείς ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες του και να διασφαλίσει την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Από την άλλη, εκτός από το αίτημα για την ταχεία εγκατάσταση των κλιματιστικών από τους εκπαιδευτικούς, υπάρχει και πρόταση για τη δημιουργία πρωτοκόλλου διαχείρισης ακραίων καιρικών φαινομένων.
Παρόλα αυτά, η διαδικασία εγκατάστασης κλιματιστικών συνεχίζεται και η πρώτη φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί σε όλες τις επαρχίες αρχές του Οκτώβρη.
Στελέχωση
Εκκρεμότητες παρατηρούνται και στο θέμα στελέχωσης λίγες ημέρες πριν από το πρώτο κουδούνι.
Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα έντονο στη Δημοτική Εκπαίδευση, αφού παρουσιάζονται πολλές αλλαγές στο εκπαιδευτικό προσωπικό, μεταθέσεις, διορισμοί και μετακινήσεις της τελευταίας στιγμής.
Σημειώνεται πως κάποιοι εκπαιδευτικοί δικαιούνται να μην αποδεχτούν τον διορισμό τους και να κάνουν ένσταση, οπότε πρέπει να περάσει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να εξεταστούν αυτά τα αιτήματα, ελπίζοντας πως αυτό δεν θα παρεμποδίσει την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς.
«Καμπανάκι» κρούει και η ΟΕΛΜΕΚ, αφού, όπως αναφέρει, τα διευθυντικά στελέχη πρέπει να βρίσκονται στα σχολεία και να μην είναι αποσπασμένοι στο ΥΠΑΝ ή σε άλλες Υπηρεσίες.
Σημειώνει πως παρατηρείται σημαντικός αριθμός διευθυντικών στελεχών της εκπαίδευσης να είναι σε απόσπαση.
Καλεί επίσης το Υπουργείο, μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τουλάχιστον, να μειωθούν αισθητά τα αποσπασμένα διευθυντικά στελέχη.
Όπως ανέφεραν στη «Σ» πηγές από το Υπουργείο, η στελέχωση για τη Μέση Εκπαίδευση έχει ολοκληρωθεί κατά 98% και δεν αναμένεται να επηρεαστεί η ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Ίδιες πηγές σημειώνουν πως όλα τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης είναι επαρκώς στελεχωμένα με διευθυντές/διευθύντριες, εκτός από την περίπτωση μίας σχολικής μονάδας, στην οποία καθήκοντα διευθυντή έχουν ανατεθεί σε Βοηθό Διευθυντή Α΄.
Οι αλλαγές με τη νέα σχολική χρονιά
Με τη νέα σχολική χρονιά προωθούνται σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των εκπαιδευτηρίων. Ο θεσμός των ολοήμερων επεκτείνεται από πέντε σε εφτά σχολεία σε όλη την Κύπρο, ενώ αυξάνονται κατά τριάντα τα προαιρετικά ολοήμερα σχολεία στη δημοτική εκπαίδευση, με ενσωμάτωσή τους και σε προγράμματα STEM.
Η αύξηση των θέσεων σχολικών βοηθών και συνοδών συνοδεύεται από προγραμματισμένη επιμόρφωση για βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους.
Επεκτείνεται, επίσης, η δωρεάν υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση από την ηλικία των τεσσάρων ετών και έξι μηνών και συνεχίζεται το πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας με προσθήκη δεύτερης νηπιαγωγού για καλύτερη στήριξη αλφαβητισμού και της συμπεριφοράς των παιδιών.
Η διαμορφωτική αξιολόγηση προωθείται σε όλες τις τάξεις της Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, ώστε οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να εντοπίζουν προβλήματα νωρίς και να παρέμβουν έγκαιρα. Παράλληλα, εφαρμόζονται επικαιροποιημένα και αναλυτικά προγράμματα που εστιάζουν στην ουσιώδη ύλη και στις ψηφιακές δεξιότητες, με στόχο τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.
Εισάγονται, επίσης, νέα προγράμματα, όπως το Πρόγραμμα Χρηματοοικονομικής Παιδείας για τη Γ’ τάξη Γυμνασίου και η Συμβουλευτική και Επαγγελματική Αγωγή από τη Στ’ τάξη Δημοτικού. Σχεδιάζεται ακόμη η πιλοτική εφαρμογή σχολείου εναλλακτικής φοίτησης για μαθητές με ακραία παραβατική συμπεριφορά.
Η ειδική/ενιαία εκπαίδευση επίσης αναβαθμίζεται, με αλλαγές στη νομοθεσία, ταχύτερη αξιολόγηση και διαφοροποιημένη διδασκαλία. Προωθούνται δράσεις για την αναβάθμιση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και βελτίωση της διδασκαλίας της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας, ιδιαίτερα για παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία.
Σχετικά με την ψηφιοποίηση, ολοκληρώνεται η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος eΔΕΑ και επεκτείνεται η εφαρμογή ηλεκτρονικών εγγραφών και φακέλων μαθητών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Επιπλέον, αρχίζει η συζήτηση για τη δημιουργία νέου συστήματος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και την κατάργηση του καταλόγου διοριστέων το 2027.
Για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας εισάγεται πιλοτικά σύστημα βιντεοπαρακολούθησης και επεκτείνεται η φρούρηση στα σχολεία.
Τέλος, ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει περαιτέρω συζήτηση για την ανώτερη εκπαίδευση και στρατηγική για τη βελτίωση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα.