Δώδεκα προτάσεις για την Παιδεία παρουσίασε η Αννίτα - «Έκπληξη» του ΥΠΑΝ
"Το κόμμα που κυβέρνησε τον τόπο για δέκα ολόκληρα χρόνια, κάνει υποδείξεις στη σημερινή Κυβέρνηση πώς να χειριστεί τα θέματα παιδείας..."
Δώδεκα προτάσεις-παρεμβάσεις του ΔΗΣΥ για την Παιδεία, οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων, έγκαιρη στελέχωση, εκσυγχρονισμό αναλυτικών προγραμμάτων/μείωση ύλης, σωστή και δίκαιη αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου εκπαιδευτικών και μαθητών, εγκατάσταση κλιματιστικών, αναπτυξιακό σχεδιασμό, την άμεση εφαρμογή του νόμου για την ενδοσχολική βία, τη θέσπιση νομοθεσίας για ειδική/ενιαία εκπαίδευση με όραμα και την επέκταση και εφαρμογή του θεσμού του Ολοήμερου Σχολείου σε σωστή βάση παρουσίασε σήμερα, με την ευκαιρία της έναρξης και της νέας σχολικής χρονιάς, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου.
Μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, πλαισιωμένη από μέλη της ηγεσίας του ΔΗΣΥ (Γιώργος Κάρουλλας-Αντπρόεδρος, Ονούφριος Κουλλά-Εκπρόσωπος Τύπου, Πρόδρομος Αλαμπρίτης-Βουλευτής και Ξένια Κωνσταντίνου- Γραμματέας Πολιτικού Εκσυγχρονισμού, Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου) η Αννίτα Δημητρίου έκανε λόγο για ένα ζήτημα ουσίας και κορυφαίας προτεραιότητας για τον ΔΗΣΥ, υπενθυμίζοντας πως η Παιδεία δεν αποτελεί απλώς βασική υποχρέωση του κράτους απέναντι στους πολίτες του, αλλά τη μεγαλύτερη - επένδυση για το μέλλον «για να κτίσουμε το αύριο, για να διασφαλίσουμε το αύριο για τα παιδιά μας, και θα πρέπει να προσεγγιστεί ολιστικά με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και στρατηγική».
«Στρατηγική», όπως πρόσθεσε, «έτσι ώστε η εκπαίδευση μας να είναι μαθητοκεντρική, αλλά και να δούμε πως καλλιεργούμε ενεργούς πολίτες κα τους αρχιτέκτονες του αύριο που χρειαζόμαστε».
Ανέφερε πως ο ΔΗΣΥ έχει ολοκληρώσει αυτές τις μέρες ένα κύκλο επαφών με όλους τους αρμόδιους φορείς, εκπαιδευτικές οργανώσεις, καθηγητές, δασκάλους, γονείς, και εκεί και όπου χρειάζεται θα προχωρήσει με νομοθετικές πρωτοβουλίες και πολιτικές παρεμβάσεις ή και εισηγήσεις «για να δούμε πως αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα τα οποία υπάρχουν». Πρόσθεσε ότι έχει ήδη προγραμματιστεί συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας εντός των επόμενων ημερών.
Στελέχωση σχολικών μονάδων
Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των σχολικών μονάδων η Αννίτα Δημητρίου σημείωσε πως παρά το ότι η νέα σχολική χρονιά έχει αρχίσει για τους εκπαιδευτικούς από τις 2 Σεπτέμβριου οι μεταθέσεις και οι διορισμοί για όλες τις βαθμίδες δυστυχώς ακόμα συνεχίζονται, υποδεικνύοντας ότι η δυσμενής αυτή εξέλιξη επηρεάζει αρνητικά την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων στα πρώτα αυτά στάδια κα πως παρά το ότι η σχετική νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένη προθεσμία εντούτοις αυτή δεν τηρείται.
Εξήγησε στο πλαίσιο αυτό πως η διαχείριση του ζητήματος πρέπει να κατευθυνθεί σε δύο άξονες, την έγκαιρη διαμόρφωση και αποστολή των εκπαιδευτικών αναγκών από το Υπουργείο Παιδείας στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, έτσι ώστε οι διορισμοί, μεταθέσεις και τοποθετήσεις να γίνονται πιο έγκαιρα και τη βελτίωση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου για διορισμούς, μεταθέσεις και τοποθετήσεις.
Και πρόσθεσε πως ο ΔΗΣΥ έχει αρχίσει διερεύνηση και διαβούλευση με στόχο την ετοιμασία συγκεκριμένης πρότασης.
Αναλυτικά Προγράμματα
Για τα Αναλυτικά Προγράμματα η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπέδειξε πως αποτελούν τον πυρήνα του εκπαιδευτικού μας συστήματος και είναι απαραίτητο να εκσυγχρονίζονται συχνά, στη βάση των τεχνολογικών, κοινωνικών και πολιτισμικών μεταβολών.
Σημειώνοντας πως "η περιβόητη επικαιροποίησή" τους, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΝ, μόλις στις 28 Αυγούστου, ελάχιστες ημέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και ότι η μεγάλη καθυστέρηση δεν επέτρεψε να πραγματοποιηθεί ο απαραίτητος δημιουργικός διάλογος, μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, η Αννίτα Δημητρίου έκανε λόγο για απουσία προσπάθειας για καλλιέργεια σύγχρονης κριτικής σκέψης, χωρίς αποστηθίσεις, για ανάγκη ανάπτυξης σύγχρονου εκπαιδευτικού υλικού, σε όλες τις σχολικές βαθμίδες και για ανυπαρξία ουσιαστικής μείωσης της διδακτέας ύλης, ειδικά στη Μέση Γενική Εκπαίδευση.
Είπε ακόμη ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη ο μη ο ωφέλιμος διδακτικός χρόνος, σε σχέση με τους Δείκτες Επιτυχίας και Επάρκειας, πως δεν έχει ξεκαθαρίσει η ταύτιση της διδακτέας με την εξεταστέα ύλη, σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα αλλά και ότι δεν έγινε επικαιροποίηση στα Αναλυτικά Προγράμματα της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, παρά τις πρόσφατες εξαγγελίες.
«Χωρίς να μηδενίζουμε την προσπάθεια που έγινε τους τελευταίους μήνες, τονίζουμε ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα χρειάζεται πολύ περισσότερα από μία επιφανειακή επικαιροποίηση των Αναλυτικών Προγραμμάτων», ανέφερε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Πρόσθεσε ότι «τα σχολεία μας χρειάζονται σύγχρονο και ολοκληρωμένο όραμα, το οποίο θα αντικατοπτρίζεται σε νέα Αναλυτικά Προγράμματα» και διαμηνύοντας ότι «χρειαζόμαστε νέα Αναλυτικά Προγράμματα, από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο και τις Τεχνικές και Επαγγελματικές Σχολές Εκπαίδευσης και Κατάρτισης».
Σωστή και δίκαιη αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου και εκπαιδευτικών
Για το θέμα της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών, η κ. Δημητρίου αφού ανέφερε ότι η διαμόρφωση και η εφαρμογή ενός νέου συστήματος αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών θεωρείται επιβεβλημένη, ως πρωταρχικό μέτρο, με σκοπό την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος, κάλεσε το αρμόδιο Υπουργείο να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα που εξήγγειλε μέχρι τον Δεκέμβριο για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης για το νέο σύστημα αξιολόγησης.
Εγκατάσταση κλιματιστικών στα σχολεία
Σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση κλιματιστικών στα σχολεία, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, έκανε λόγο για μια ύψιστη και άμεση προτεραιότητα λόγω και της κλιματικής αλλαγής, υποδεικνύοντας πως είναι απόλυτα αναγκαίο όπως εκπονηθεί συγκεκριμένος προγραμματισμός και το όλο έργο να περιληφθεί στον Προϋπολογισμό του 2025 με επαρκές ποσό έτσι ώστε η εγκατάσταση να ολοκληρωθεί όσο το δυνατό συντομότερα και σίγουρα κάτω από τον χρονικό ορίζοντα των τριών ετών, όπως έχει και δημόσια εξαγγείλει η Κυβέρνηση.
«Άρα αν έχει λεχθεί δημοσίως ότι κοστίζει γύρω στα €45 εκ. ύστερα από μελέτη που έγινε, αναμένουμε και το ανάλογο ποσό στον Προϋπολογισμό που θα κατατεθεί στη Βουλή το αμέσως προσεχές διάστημα» ανέφερε.
Πρόσθεσε ακόμη ότι ο ΔΗΣΥ θέτει εδώ και καιρό το θέμα των κλιματιστικών, υποδεικνύοντας πως «δεν μπορεί κάθε φορά να δίνεται η απάντηση ‘γιατί δεν έγινε κάτι προηγουμένως;’».
«Τώρα που υπάρχουν οι οικονομικές δυνατότητες από το κράτος και χαιρόμαστε γι’ αυτό - ξέρετε πολύ καλά ότι έχουμε συμβάλει ουσιαστικά ως ΔΗΣΥ για να μπορεί να υπάρχει αυτό το οικονομικό πλεόνασμα και ότι έγνοια μας πάντοτε είναι να διασφαλιστεί η σταθερότητα της οικονομίας για να μπορούμε να επενδύουμε εκεί και όπου χρειάζεται– τώρα λοιπόν που υπάρχουν οι πόροι, είναι για μας θέμα απόλυτης προτεραιότητας το θέμα των κλιματιστικών» σημείωσε, υποδεικνύοντας πως δεν μπορεί σε μια ευρωπαϊκή χώρα όπως η Κύπρος του 2024, τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί να λειτουργούν κάτω από αυτές τις δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες. «Δεν μπορεί να υπάρξει καμία άλλη καθυστέρηση» συμπλήρωσε.
Αναπτυξιακός σχεδιασμός
Σε ό,τι αφορά το θέμα του αναπτυξιακού σχεδιασμού, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι το φαινόμενο του υπερπληθυσμού στα σχολεία πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων εκεί και όπου χρειάζεται και βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων εκεί και όπου απαιτείται.
Ανέφερε ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που έγιναν και την εφευρετικότητα των εκπαιδευτικών θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας, αν στοχεύει πραγματικά σε ποιοτικές υποδομές, να λάβει υπόψη την αύξηση και την κατανομή του πληθυσμού και να παρουσιάσει τον αναπτυξιακό του σχεδιασμό.
Εφαρμογή του Νόμου για την Ενδοσχολική Βία
Υπενθυμίζοντας ότι τον περασμένο Ιούλιο η Βουλή των Αντιπροσώπων τροποποίησε τον νόμο για την ενδοσχολική βία που ψηφίστηκε αρχικά το 2020 και πως με τον νόμο αυτό θεσπίζονται νέοι μηχανισμοί πρόληψης και διαχείρισης του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας, «μιας πραγματικότητας που υπάρχει στα σχολεία μας», η κ. Δημητρίου υπέδειξε πως «δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες για τη μη εφαρμογή του νόμου».
Και παράλληλα, όπως πρόσθεσε, «είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός της Στρατηγικής για την Πρόληψη της Βίας στις σχολικές μονάδες», ενώ «καθοριστικής σημασίας επίσης είναι η ενδυνάμωση της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης με αποκέντρωση, συγκεκριμένες αρμοδιότητες και επιμόρφωση».
Αξιολόγηση Μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης
Για την αξιολόγηση των μαθητών της Μέσης Εκπαίδευσης, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι μετά τον νόμο που υπερψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων το 2023 για το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης, αναμένεται ακόμη η αξιολόγηση του εν λόγω συστήματος, όπως προβλέπει και η σχετική νομοθεσία.
«Ως Δημοκρατικός Συναγερμός δεν έχουμε την οποιανδήποτε ενημέρωση, αν και απευθυνθήκαμε στο Υπουργείο Παιδείας και θεωρούμε ότι και αυτό το ζήτημα θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα», πρόσθεσε.
Νέο σχέδιο διορισμών
Για το νέο σχέδιο διορισμών, η κ. Δημητρίου σημείωσε πως η προσπάθεια που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα για διατήρηση του Καταλόγου Διοριστέων προκαλεί αναστάτωση, υπενθυμίζοντας παράλληλα τις πρόνοιες της νομοθεσίας που ψηφίστηκε με πρωτοβουλία του ΔΗΣΥ το 2015 και υπέδειξε πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και αυτό το ζήτημα.
Κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας να καταθέσει με σαφήνεια τη θέση του για να κλείσει το συντομότερο αυτή η εκκρεμότητα και να σταματήσει η όποια ανασφάλεια μεταξύ των εκπαιδευτικών.
«Σίγουρα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αναιρεθεί μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία θεωρούμε λειτουργεί προς όφελος και των εκπαιδευτικών και της ίδιας της εκπαίδευσης» πρόσθεσε.
Νομοθεσία για την ειδική / ενιαία εκπαίδευση
Σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία για την ειδική/ενιαία εκπαίδευση, η Αννίτα Δημητρίου δήλωσε ότι παρά τις εξαγγελίες και την προβλεπόμενη διαβούλευση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η ετοιμασία της νέας νομοθεσίας και πως δεν μπορεί η προσέγγιση της ειδικής εκπαίδευσης να γίνεται με ημίμετρα, όπως η μονομερής αύξηση των συνοδών, η οποία αν και αναγκαία δυστυχώς δεν συνοδεύεται από νέες διαδικασίες και μηχανισμούς, όπως είπε..
«Το όραμα για το συμπεριληπτικό σχολείο που όλοι τόσο αναμένουμε και ειδικά τα παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες μένει χωρίς σαφή ορίζοντα ολοκλήρωσης», ανέφερε, και υπέδειξε πως «πρέπει η διαβούλευση να ενταθεί δημιουργικά με όλους τους εμπλεκομένους» δηλώνοντας, παράλληλα, την ετοιμότητά του ΔΗΣΥ να συμβάλει εποικοδομητικά.
Επέκταση προδημοτικής εκπαίδευσης
Για την επέκταση της προδημοτικής εκπαίδευσης η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως πέραν από τις εγγραφές και τον προγραμματισμό για προκατασκευασμένες αίθουσες δεν έχουμε ενώπιον μας συγκεκριμένο σχέδιο υλοποίησης σε σχέση με τις νέες υποδομές που απαιτούνται για την πλήρη εφαρμογή της σημαντικής αυτής αλλαγής και εξέφρασε την ελπίδα «τουλάχιστον να υπάρξουν οι σωστές υποδομές, στην πορεία υλοποίησης, εφόσον έτσι αποφάσισε να προχωρήσει η Κυβέρνηση για τη σημαντική αυτή μεταρρύθμιση».
Ολοήμερο Σχολείο
Σε ό,τι αφορά το Ολοήμερο Σχολείο, η κ. Δημητρίου σημείωσε πως η επέκταση του θεσμού αποτελεί παιδαγωγική και κοινωνική αναγκαιότητα, ενώ ταυτόχρονα είναι επιβεβλημένο να ενδυναμωθεί ακόμα περισσότερο η σύνδεση με την πρωινή φοίτηση και να καταβληθεί κάθε προσπάθεια έτσι ώστε το Προαιρετικό Ολοήμερο Σχολείο να αρχίζει τη λειτουργία του από την πρώτη μέρα έναρξης των μαθημάτων μέχρι και την τελευταία, στη βάση ολοκληρωμένου αναλυτικού προγράμματος σπουδών.
Βασική προτεραιότητά, όπως πρόσθεσε, είναι η μετεξέλιξη του θεσμού του Προαιρετικού Ολοήμερου Σχολείου σε υποχρεωτικό, καθώς και η επέκτασή του προκειμένου να καλύψει το σύνολο της προδημοτικής, δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης.
Υπερβολικό βάρος σχολικής τσάντας
Σε σχέση με το υπερβολικό βάρος σχολικής τσάντας, η κ. Δημητρίου είπε πως θα πρέπει να βρεθούν πρακτικές και άμεσες λύσεις από το Υπουργείο Παιδείας, «όπως η δημιουργία ντουλαπιών στις σχολικές μονάδες» αλλά και μακροπρόθεσμες λύσεις συμβατές με την ψηφιακή εποχή.
Καταλήγοντας η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ διαβεβαίωσε ότι ο ΔΗΣΥ θα βρίσκεται μπροστάρης σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις στον τομέα της Παιδείας, με στόχο ένα σύγχρονο και δίκαιο εκπαιδευτικό σύστημα που να σέβεται τον μαθητή, να στηρίζει τον εκπαιδευτικό και να προετοιμάζει τη νέα γενιά για το μέλλον που αξίζει, αναφέροντας πως σε αυτό το πλαίσιο έχει ήδη προγραμματιστεί συνάντηση εντός των επόμενων ημερών και με την Υπουργό Παιδείας.
Απαντά το Υπουργείο Παιδείας: Το κόμμα που κυβέρνησε τον τόπο για δέκα ολόκληρα χρόνια, κάνει υποδείξεις στη σημερινή Κυβέρνηση...
Από πλευράς του, το Υπουργείο Παιδείας, σε ανακοίνωσή του σε σχέση με τη σημερινή συνέντευξη Τύπου της Πρόεδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) κ. Αννίτας Δημητρίου για τα θέματα της Παιδείας, "καταγράφει με έκπληξη το γεγονός ότι το κόμμα που κυβέρνησε τον τόπο για δέκα ολόκληρα χρόνια, υποδεικνύει στη σημερινή Κυβέρνηση τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί τα θέματα της Παιδείας. Δικαιολογημένα οι πολίτες διερωτώνται γιατί όλες αυτές οι εισηγήσεις δεν υλοποιήθηκαν κατά τη δεκαετή εκείνη περίοδο.
Έκπληξη όμως προκαλεί το γεγονός ότι συγκεκριμένες εισηγήσεις που κατατέθηκαν από την κ. Δημητρίου, όχι μόνον περιλαμβάνονται, μαζί με άλλες, στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη, αλλά ήδη υλοποιούνται και μάλιστα παρουσιάζουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ενδεικτικά, ήδη υλοποιούνται τα πιο κάτω:
- αναδόμηση Αναλυτικών Προγραμμάτων και μείωση της περιττής ύλης,
- βελτίωση των συνθηκών διδασκαλίας και μάθησης, περιλαμβανομένης και της εγκατάστασης κλιματιστικών στη βάση ολοκληρωμένου σχεδιασμού,
- περαιτέρω αυτονόμηση των σχολικών μονάδων,
- εκσυγχρονισμός και επέκταση του Ολοήμερου Σχολείου,
- μετάβαση από την Ειδική στην Ενιαία Εκπαίδευση,
- εισαγωγή παρεμβατικών προγραμμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας/παραβατικότητας και του αναλφαβητισμού,
- εισαγωγή πρόσθετων προγραμμάτων Αγωγής Ζωής,
- αναβάθμιση της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης,
- μετάβαση στο ψηφιακό σχολείο,
- περαιτέρω ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών,
- περαιτέρω καλλιέργεια και προώθηση της ελληνικής γλώσσας,
- περαιτέρω ενίσχυση και επέκταση της Προδημοτικής Εκπαίδευσης.
Οι πιο πάνω ενδεικτικές δράσεις και μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με το σύνολο των πολιτικών και αλλαγών που προωθούνται για πρώτη φορά τεκμηριωμένα, στοχευμένα και στη βάση παιδαγωγικών κριτηρίων στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, έχουν ήδη επιφέρει νέα πνοή και σημαντική πρόοδο στην παιδεία του τόπου μας.
Μας ξενίζει ιδιαίτερα η αναφορά τόσο στην εγκατάσταση κλιματιστικών όσο και στα Αναλυτικά Προγράμματα. Η παρούσα κυβέρνηση είναι η μόνη που προωθεί και υλοποιεί σχέδιο δράσης για πλήρη αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων των σχολείων και εγκατάσταση κλιματιστικών συσκευών.
Μόλις πρόσφατα, δε, αναρτήθηκαν τα επικαιροποιημένα Αναλυτικά Προγράμματα για όλα τα μαθήματα Δημοτικής και Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης
Η έμφαση που η Κυβέρνηση αποδίδει στην Παιδεία αποδεικνύεται εμπράκτως μέσω των αυξημένων, πολύ στοχευμένων επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που ήδη προωθούνται. Για πρώτη φορά τα κονδύλια για την εκπαίδευση αυξάνονται και διοχετεύονται στοχευμένα με σκοπό την μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα, στη βάση μετρήσιμων στοιχείων.
Καταγράφουμε με ενδιαφέρον τις εισηγήσεις και προτάσεις της Προέδρου του ΔΗΣΥ όπως και κάθε πολιτικής δύναμης εξάλλου, δεδομένης και της δεδηλωμένης θέσης μας για συνεργασία. Την ίδια ώρα αισθανόμαστε την ανάγκη να σημειώσουμε ότι τα θέματα Παιδείας πρέπει να μένουν μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και κομματικές ατζέντες. Το ΥΠΑΝ θα συνεχίσει να λειτουργεί στη βάση προγραμματισμού, διαλόγου, συζήτησης με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και αποφασιστικής λήψης αποφάσεων, προς την επίλυση χρόνιων ζητημάτων και στρεβλώσεων στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.
Καταλήγοντας σημειώνουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει κατ’ επανάληψη τονίσει τη σημασία, την αξία και την προτεραιότητα που αποδίδει η σημερινή Κυβέρνηση στα θέματα της Παιδείας. Το ΥΠΑΝ, με βάση το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης και στο πλαίσιο του οράματος της Κυβέρνησης για ένα σύγχρονο, δημοκρατικό και συμπεριληπτικό σχολείο, σχεδιάζει, προωθεί και υλοποιεί ήδη, όλες εκείνες τις πολιτικές και δράσεις που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός πραγματικά αναβαθμισμένου εκπαιδευτικού συστήματος. Ενός συστήματος στο οποίο το κάθε παιδί, η κάθε νέα και ο κάθε νέος μας θα έχουν την ευκαιρία να καλλιεργούν τα ταλέντα και τις ικανότητές τους στον μέγιστο βαθμό, µέσω ευέλικτων και καινοτόμων διαδικασιών μάθησης, αξιοποιώντας το ενδυναμωμένο ανθρώπινο δυναμικό μας και διασφαλίζοντας πιο σύγχρονες υποδομές".
Σημαντική η συνεργασία με τα κόμματα λέει η ΥΠΑΝ μετά από συνάντηση με ΓΓ ΑΚΕΛ
Την ίδια στιγμή, η Υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, σε δηλώσεις της μετά από συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου στα γραφεία του κόμματος, είπε πως είναι πολύ σημαντική η συνεργασία με τα κόμματα και τους Βουλευτές, ειδικά της Επιτροπής Παιδείας.
Η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι είναι ως Υπουργείο ανοικτοί σε εισηγήσεις «που μπορούν να μας βοηθήσουν να βελτιώσουν τις δράσεις και τα μέτρα που λαμβάνουμε. Δηλώνω εκ των προτέρων ότι είμαστε έτοιμοι να συζητούμε ανά πάσα στιγμή θέματα που θα μας βοηθήσουν στον διπλό μας στόχο, το συμπεριληπτικό και πιο αποτελεσματικό σχολείο».
Η Υπουργός Παιδείας είπε ότι η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της ενημέρωσης του ΥΠΑΝ προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς κι αφορά τις προτεραιότητες και σχεδιασμούς του Υπουργείου, καθώς και για όσα ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη χρονιά αλλά και όσα «δουλεύουμε αυτή την χρονιά».
Ο Στέφανου Στεφάνου χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσα και δημιουργική τη συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας, σημειώνοντας ότι τα ζητήματα παιδείας είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του ΑΚΕΛ.
«Έχουμε επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο πακέτο θέσεων και προτάσεων για όλα τα θέματα της παιδείας και της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καθώς και για ζητήματα που αφορούν τη Στρατηγική για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, την εκπαιδευτική πολιτική, αλλά και άλλα ζητήματα που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, όπως για παράδειγμα η στελέχωσή τους», είπε.
Επειδή ακριβώς βρισκόμαστε σε μια πολύ επίκαιρη χρονική στιγμή, συνέχισε, λόγω της έναρξης της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς, συζήτησαν με την κ. Μιχαηλίδου τα γενικότερα και ειδικότερα ζητήματα που προκύπτουν για τη φετινή χρονιά. «Αναπτύξαμε όλα τα ζητήματα. Θεωρώ πως σε αρκετά έχουμε μια συγκλίνουσα αντίληψη, πάντοτε με έγνοια να έχουμε ένα δημοκρατικό, συμπεριληπτικό σχολείο που διαμορφώνει, διαπαιδαγωγεί και πρώτα απ’ όλα, κάνει το παιδί ευτυχισμένο. Αυτός είναι ο βασικός στόχος κάθε εκπαιδευτικού συστήματος: τα παιδιά να γίνονται ευτυχισμένα, να χαίρονται τη ζωή, να θέλουν να δημιουργήσουν και το εκπαιδευτικό σύστημα να τους δίνει αυτή τη δυνατότητα και όλα τα απαραίτητα εφόδια», πρόσθεσε.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι επέδωσαν ένα ολοκληρωμένο υπόμνημα στην Υπουργό, με όλα τα ζητήματα που συναποτελούν το εκπαιδευτικό σύστημα σε όλες τις βαθμίδες, «σε ένα πλαίσιο συνεχούς διαλόγου που έχουμε με το Υπουργείο Παιδείας, τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής». Θα συνεχίσουν, ανέφερε, τον αμφίδρομο διάλογο και την επικοινωνία, πάντοτε προς όφελος της παιδείας, της έγκαιρης και αποτελεσματικής απάντησης σε προκλήσεις, αλλά και της επίλυσης των προβλημάτων.
Υπόμνημα ΑΚΕΛ
Το ΑΚΕΛ έδωσε στη δημοσιότητα το υπόμνημα προς την ΥΠΑΝ στο οποίο περιλαμβάνονται κατηγοριοποιημένα οι θέσεις του.
Το ΑΚΕΛ ζητεί να γίνεται έγκαιρα η στελέχωση των σχολικών μονάδων, εντός των νομοθετικά θεσπισμένων χρονοδιαγραμμάτων και στη βάση ενός αποτελεσματικού προγραμματισμού και θεωρεί ανάγκη όπως μειωθεί ο αριθμός των αποσπασθέντων Διευθυντών και Βοηθών Διευθυντών στο Υπουργείο Παιδείας και αλλού, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο, σχολεία να ξεκινούν τη νέα χρονιά χωρίς διευθυντικό προσωπικό.
«Επιπλέον, πρέπει επιτέλους να επικαιροποιηθεί στα σημερινά δεδομένα το κανονιστικό πλαίσιο (του 1987) που ρυθμίζει τα θέματα διορισμών, τοποθετήσεων και μετακινήσεων των εκπαιδευτικών, καθώς και να θεσπιστεί κανονιστικό πλαίσιο για τα αντίστοιχα θέματα που αφορούν στους συμβασιούχους και τους αορίστου χρόνου εκπαιδευτικούς».
Κεντρικός άξονας επίλυσης των προβλημάτων αυτών θεωρεί ότι αποτελεί η δημιουργία περισσότερων μόνιμων, οργανικών θέσεων στην εκπαίδευση, ώστε να καταστεί δυνατή η μείωση του ποσοστού των έκτακτων εκπαιδευτικών και να κινείται στα πανευρωπαϊκά επίπεδα. Στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνεται, το ποσοστό των αναγκών που καλύπτεται από έκτακτους εκπαιδευτικούς κυμαίνεται περίπου στο 5%, ενώ στην Κύπρο διαχρονικά ξεπερνά το 15%.
Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να υποβάλει πρόταση όσον αφορά το μεγάλο αριθμό αορίστου χρόνου εκπαιδευτικών οι οποίοι, ενώ αυξάνονται ετησίως, στελεχώνουν σε σημαντικό ποσοστό τις σχολικές μονάδες και διαθέτουν πλούσια εκπαιδευτική εμπειρία, δεν απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.
Υπενθυμίζει ότι εκκρεμεί προς συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ (ημερομηνίας 23.11.2023) η οποία προνοεί την απαγόρευση απόλυσης αορίστου χρόνου εκπαιδευτικών για λόγους πλεονασμού.
Για το νέο σύστημα διορισμών στο υπόμνημά του το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι το Υπουργείο πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα τη θέση του όσον αφορά το θέμα της κατάργησης των Πινάκων Διοριστέων και ευρύτερα. «Πρέπει επίσης να γίνει μια πολύ σοβαρή θεσμική αξιολόγηση των μέχρι τώρα δεδομένων και των στρεβλώσεων που ήδη παρατηρούνται στο Σύστημα και έχουν να κάνουν, μεταξύ άλλων, με τη θεματοθέτηση των γραπτών στις εξετάσεις διορίσιμων εκπαιδευτικών και τη διαδικασία αξιολόγησης και στατιστικής επεξεργασίας των αποτελεσμάτων και να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις έγκαιρα».
Ενόψει του 2027, αναφέρεται, στη θέση που οφείλει να καταθέσει το Υπουργείο, κύριο μέλημα πρέπει να είναι η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και της πολύχρονης εκπαιδευτικής εμπειρίας που έχουν συσσωρεύσει οι εκπαιδευτικοί στους Πίνακες Διοριστέων, καθώς και η μη θυματοποίηση αυτών και των οικογενειών τους.
Υπενθυμίζει ότι το ΑΚΕΛ ενέγραψε το θέμα προς αυτεπάγγελτη εξέταση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας στις 23.11.2023 και η συζήτησή του εκκρεμεί.
Το ΑΚΕΛ θεωρεί επίσης ότι η στρατηγική για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση καταρτίστηκε και παρουσιάστηκε με σημαντική αργοπορία και απόκλιση από το χρονοδιάγραμμα το οποίο ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εξαγγείλει. «Η Στρατηγική που παρουσιάστηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού στις 28.08.2024 κατά την άποψη μας, δεν αποτελεί ολοκληρωμένη στρατηγική για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ούτε απαντά σε ουσιαστικά ερωτήματα που έπρεπε να είχαν τεθεί, όπως: ποια είναι τα σημερινά δεδομένα σε ότι αφορά στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση στη χώρα, τι είδους πανεπιστημιακή εκπαίδευση θέλουμε να έχουμε στο μέλλον και πώς προτίθεται το Υπουργείο να φτάσει σε αυτήν;»
Επιβάλλεται, προστίθεται, να ετοιμαστεί μια ουσιαστική και συνολική Στρατηγική, η οποία θα απαντά στα γενικά και ειδικά ζητήματα που άπτονται της ανάπτυξης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με τη συμμετοχή όλων των συμβαλλόμενων φορέων.
Για τα θέσεις φοιτητών σε πανεπιστήμια σημειώνει ότι με τον τρόπο που διατίθενται δεκάδες παραμένουν κάθε χρόνο αδιάθετες, ενώ μπορούν να κατανεμηθούν σε Κύπριους απόφοιτους. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να προσπαθήσει να έρθει σε συνεννόηση με το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας και την ελληνική Κυβέρνηση, σημειώνεται, για την πιο έγκαιρη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τους Κύπριους φοιτητές στα ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς και για την πιθανότητα διεξαγωγής Β’ κατανομής θέσεων γι’ αυτούς. «Αφετέρου, είναι καθοριστικό όπως τα κυπριακά δημόσια πανεπιστήμια πραγματοποιούν Γ’ κατανομή θέσεων, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο ή να εκμηδενιστεί ο αριθμός των αδιάθετων θέσεων».
Το ΑΚΕΛ αναφέρει στο υπόμνημα ότι δεδομένων των ολοένα και συχνότερων πολύ υψηλών θερμοκρασιών που καταγράφονται ετησίως στην Κύπρο, το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να επισπεύσει τη διαδικασία εγκατάστασης κλιματιστικών στα σχολεία, καθώς και να προχωρήσει σε μια σειρά άλλα προαπαιτούμενα ή/και υποστηρικτικά μέτρα.
Επαναλαμβάνει δε το αίτημα όπως κατατεθεί ο συνολικός σχεδιασμός για την εγκατάσταση κλιματιστικών.
Για τα ολοήμερα σχολεία αναφέρει ότι συνεχίζει να υφίσταται η ανάγκη για επέκταση του ωραρίου, επέκταση του χρόνου λειτουργίας τους ώστε να συνάδει με αυτό των υπόλοιπων σχολείων, αύξηση του αριθμού των Ενιαίων Ολοήμερων Σχολείων και για σταδιακή μετατροπή όλων των δημοτικών σχολείων σε Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία, καθώς και για ποιοτική αναβάθμιση του θεσμού, ο οποίος κρίνεται ως επιτυχημένος και εξυπηρετεί χιλιάδες παιδιά και τις οικογένειές τους.
Για την ειδική εκπαίδευση αναφέρει ότι το Υπουργείο οφείλει να διευκρινίσει το πλάνο του γύρω από το θέμα: «κατευθυνόμαστε προς τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την Ενιαία Εκπαίδευση ή σε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, εντελώς διαφορετικό, το οποίο θα αφορά σε μια Ενιαία Συμπεριληπτική Εκπαίδευση;»
Για την επέκταση της Προδημοτικής Εκπαίδευσης το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι βασική θέση του είναι η σταδιακή επέκτασή της μέσα από τις δομές του δημόσιου σχολείου και ως ενδεικτικά μέτρα εφαρμογής αυτής της μεταρρύθμισης αναφέρει την ανάπτυξη στρατηγικής και οράματος, την ποιοτική αναβάθμιση των υλικοτεχνικών υποδομών των νηπιαγωγείων, την διασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων ασφάλειας και υγείας, συμπεριλαμβανομένου και του ελέγχου της καταλληλόλητας των κτιριακών εγκαταστάσεων κ.ά.
Για τη βία και την παραβατικότητα το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη της νεανικής παραβατικής συμπεριφοράς, μέσω μιας σειράς πολιτικών που πρέπει να αναπτύξει το Υπουργείο Παιδείας, καθώς και η καταπολέμηση των κοινωνικών και οικονομικών γενεσιουργών αιτιών της.
Σημειώνει δε ότι όλες οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας που ασχολούνται με ζητήματα νεανικής παραβατικότητας, παραμένουν σοβαρά υποστελεχωμένες. «Επομένως, Κυβέρνηση και Υπουργείο οφείλουν να παρέχουν τα απαραίτητα μέσα στις εντεταλμένες υπηρεσίες τους προκειμένου να ασκούν αποτελεσματικά και έγκαιρα τον ρόλο τους».
Το ΑΚΕΛ θεωρεί θετικό βήμα την εξαγγελθείσα δημιουργία εναλλακτικής δομής σχολείου η οποία αναμένεται να λειτουργήσει τον Οκτώβριο και στην οποία θα εντάσσονται παιδιά με σοβαρότατη παραβατική συμπεριφορά.
Για το προγράμματα ΔΡΑΣΕ Μέσης Εκπαίδευσης το ΑΚΕΛ τάσσεται υπέρ του να βρεθούν τρόποι διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων των ατόμων που εργοδοτούνται από το Υπουργείο εδώ και πολλά χρόνια και έχουν συσσωρευμένη εκπαιδευτική εμπειρία.