Παραπολιτικά

Ο... ακινητόδρομος Λευκωσίας-Λεμεσού

Αν θα ταξιδέψετε στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού, μη βάλετε ποτέ στοίχημα ότι θα φθάσετε στον προορισμό σας έγκαιρα. Κατήντησε συχνότατο φαινόμενο να κλείνει για πολλές ώρες η ζωτική αυτή οδική αρτηρία, κυρίως λόγω ανατροπής βαρέων οχημάτων.

Στο τελευταίο περιστατικό, ανατράπηκε κοντά στη Μονή ένα σκυβαλοφόρο, με κατεύθυνση προς Λευκωσία, και ο δρόμος έμεινε κλειστός κάπου... 12 ώρες! Καταλαβαίνετε τι χάος δημιουργήθηκε. Αν κάποιος είχε, ας πούμε, ένα σημαντικό ραντεβού, όχι μόνο το έχασε, αλλά ήταν και υποχρεωμένος να κάθεται τόσες ώρες μέσα στο αυτοκίνητο και να ατενίζει τα σκουπίδια με τα οποία γέμισε ο αυτοκινητόδρομος. Ο οποίος έχει καταντήσει... ακινητόδρομος!

Μα τι γίνεται, κύριε Βαφεάδη μου; Κατάρα έχει πέσει στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τις δυο μεγαλύτερες πόλεις μας; Κάθε τρεις και λίγο χιλιάδες αυτοκίνητα που τον χρησιμοποιούν υποχρεώνονται να ακινητοποιηθούν, όταν ανατρέπεται κάποιο φορτηγό και συχνά κλείνουν όλες οι λωρίδες κυκλοφορίας.

Εγώ φαντάστηκα την ακόλουθη σκηνή. Ο δρόμος να μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο, γεμάτος με συντρίμμια φορτηγού και μπετονιέρας που συγκρούστηκαν. Οδηγός αυτοκινήτου που έχει ακινητοποιηθεί, παίρνει τηλέφωνο συνεργάτη του:

-Ρε φίλε, εν ν’ αρκήσω να έρτω. Εττουμπάραν θκυο φορτηγά τζι εκολλήσαμεν στον δρόμον Λευκωσίας-Λεμεσού. Εκλείσαν τζι οι θκυο λωρίδες κυκλοφορίας.

-Εσύ σε ποιαν λωρίδαν είσαι;

-Στην λωρίδαν... της Γάζας!

Το νέο δυστύχημα φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το θέμα της διακίνησης βαρέων οχημάτων στους αυτοκινητοδρόμους, σε συνάρτηση με την ασφάλεια, την τήρηση των νόμων, αλλά και τους επαρκείς ελέγχους.

Η συμβουλή μου, πάντως, προς τους οδηγούς που χρησιμοποιούν τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού είναι να έχουν πάντα μαζί τους νερό, τρόφιμα, κανένα γκαζάκι για καφέ, κανένα κουτί πρώτων βοηθειών, να φοράνε... πάνες, αφού δεν υπάρχουν τουαλέτες στον αυτοκινητόδρομο, να έχουν μαζί τους σταυρόλεξα κ.λπ.

Το τελευταίο δυστύχημα, αλλά και πολλά άλλα των οποίων γίναμε μάρτυρες τους προηγούμενους μήνες, μας έδωσαν την εντύπωση ότι στους δρόμους μας κυριαρχούν πλέον τα... τρελά φορτηγά. Κι αν τύχει και αποκλειστείς, εξαιτίας τους, για δώδεκα ώρες στον αυτοκινητόδρομο, σίγουρα θα καταλήξεις κι εσύ... τρελός οδηγός! Όχι με τα «φρένα σπασμένα», όπως τραγουδά ο Πάριος στο «Τρελό φορτηγό», αλλά με τα... «νεύρα σπασμένα»!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ