Κόμματα

Στεφάνου: Η συζήτηση είναι για σέντερ φορ Ομόνοιας και με ρωτάτε για το 2028; (Βίντεο)

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ο οποίος μίλησε για το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, ενώ ρωτήθηκε και για τις Προεδρικές του 2028.

Αρχικά μίλησε για την ηλεκτρική διασύνδεση και για τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες στο Προεδρικό. «Ζητήσαμε να ενημερωθούμε καθώς εγείρονται ζητήματα», είπε.

Συμπλήρωσε ότι το 2022 η προηγούμενη Κυβέρνηση έκανε φιέστα ανακοινώνοντας την υλοποίηση του έργου, ενώ διερωτήθηκε στη βάση ποιας συμφωνίας είχαν συμφωνήσει. «Το γεωστρατηγικό ρίσκο σε σχέση με την Τουρκία ήταν χειρότερο».

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι αν το έργο γίνει με τους σωστούς όρους, θα βοηθήσει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της ΚΔ.

Διερωτήθηκε ποιος θα πληρώσει το κόστος σε περίπτωση που το έργο ξεκινήσει και στη συνέχεια το παρεμποδίσει η Τουρκία. «Ο ΑΔΜΗΕ έχει ως αίτημα να πληρώσουμε εμείς το κόστος».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα το σταματήσει η Τουρκία, ανέφερε ότι «αν παρέμβει η Τουρκία τότε θα παρανομήσει. Τα ρίσκα πρέπει να είναι σταθμισμένα».
Ακόμη ανέφερε ότι «από τη στιγμή που η ΕΕ και οι ΗΠΑ θέλουν το έργο για τους δικούς τους λόγους, τότε να αναλάβουν την ανάλογη ευθύνη για να ολοκληρωθεί το έργο».

Υπογράμμισε ότι πρέπει να απαντηθούν συγκεκριμένα ερωτήματα. «Να απαντηθεί το γεωπολιτικό ρίσκο, το κόστος – όφελος και η επίπτωση στην αγορά ενέργειας. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και την αγορά ενέργειας».

Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρχει μια τέτοια αγορά ενέργειας που να λειτουργεί ο ανταγωνισμός. «Πληρώνουμε το δεύτερο ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση εξήγγειλε τέσσερις φοράς την έλευση φυσικού αερίου και δεν ήρθε. Πληρώνουμε  300 εκατομμύρια τον χρόνο για ρύπους».

Στη συνέχεια μίλησε για το Κυπριακό. «Περιμένουμε αύριο να ενημερωθούμε στο Εθνικό Συμβούλιο. Υπάρχει μια κινητικότητα από μέρους του διεθνούς παράγοντα. Ο στόχος είναι να διευθετηθεί μια τριμερής συνάντηση έτσι ώστε να δουν την κατάσταση και την εξέλιξη».

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι οι πρωτοβουλίες που θα παίρνουμε πρέπει να στρέφουν τον διεθνή παράγοντα στην Τουρκία. «Ο διεθνής παράγοντας εναποθέτει την ευθύνη και στις δύο πλευρές».

Σημείωσε ότι θέλουν να συζητηθεί το Κυπριακό και η ηλεκτρική διασύνδεση στο Εθνικό Συμβούλιο.

Τέλος ρωτήθηκε ποιον θα κατεβάσει υποψήφιο το ΑΚΕΛ για τις Προεδρικές του 2028, απαντώντας ότι «η μεγάλη συζήτηση γινόταν για ποιον σέντερ φορ θα πάρει η Ομόνοια και με ρωτάτε για το 2028», απάντησε χαϊδολογώντας.

Τόνισε ότι δεν τους απασχολεί το 2028. «Ασχολούμαστε για το πως θα αποδείξουμε στον πολίτη ότι είναι σημαντικό το ΑΚΕΛ να είναι ισχυρό. Αν το πετύχουμε τότε θα πατήσουμε πάνω σε αυτό για να πάμε ισχυροί το 2028».