«Λύση ανάγκης» τα ασυνόδευτα σε στέγη ηλικιωμένων - Τι αναφέρει η Ευαγγέλου
Τον τρόπο λειτουργίας των παιδικών στεγών και τα προβλήματα στη λειτουργία τους εξέτασε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, με αφορμή το θέμα που προέκυψε με την ληστεία 64χρονου από ανήλικες και την φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων που φιλοξενούνταν στη στέγη ηλικιωμένων Άγιος Γεώργιος στη Λάρνακα.
Καλεσμένη στη Βουλή ήταν και η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ήταν λύση ανάγκης, μετά από προβλήματα σε άλλο χώρο φιλοξενίας και ότι στη στέγη ηλικιωμένων έγινε διαχωρισμό της στέγης με διαφορετικό προσωπικό σε προσωρινή βάση. Επεσήμανε πως είχε αρχίσει η μετακίνηση των παιδιών πριν τα γεγονότα που προέκυψαν και ο προγραμματισμός για απομάκρυνση όλων θα ολοκληρωνόταν αυτή την εβδομάδα.
Αρχικά, η Μαριλένα Ευαγγέλου ανέφερε ότι πρόκειται για καταστάσεις δύσκολες, ευαίσθητες και ευάλωτες. Παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο οικογενειακό τους περιβάλλον και έχουν βιώσεις βία εγκατάλειψη, κακοποίηση.
«Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας αναλαμβάνουν αυτά τα προβλήματα παιδιά με αυτά τα βιώματα. Είναι καλά να πούμε ότι η ανατροφή δεν γίνεται από την βρεφική τους ηλικία, η κηδεμονία αναλαμβάνεται σε διάφορες ηλικίες Το βέλτιστο είναι εκεί που είναι εφικτό και ασφαλές τα παιδιά να μεγαλώνουν με την οικογένειά τους», τόνισε.
Επεσήμανε ότι, τα περισσότερα παιδιά τοποθετούνται σε ανάδοχες οικογένειες ανάλογα με τα δεδομένα. «Μετά τα 18 τους χρόνια υπάρχει πρόγραμμα για την ενηλικίωση δεν τα αφήνουμε. Υπάρχει πρόβλημα για την ομαλή τους ενηλικίωση μέχρι τα 21. Έχουν βελτιωθεί οι δομές και χρήζουν περεταίρω βελτίωσης, παίρνουμε καλές πρακτικές από το εξωτερικό», πρόσθεσε.
Όσον αφορά την κλειστή δομή, ανέφερε ότι ήταν εισήγηση των ΥΚΕ και είχε γίνει τεράστια συζήτηση τα προηγούμενα χρόνια. «Από μόνες τους δεν μπορούν να λειτουργήσουν κλειστή δομή, δεν εννοούμε φυλακή ή σωφρονιστικό ίδρυμα, αλλά θεραπευτικό πλαίσιο με εξιδεικευμένο προσωπικό, για τις περιπτώσεις εφήβων που το χρειάζονται».
Αναφέρθηκε επίσης και στον προβληματισμό που προκύπτει ότι η κράτηση τις κλειστές δομές συνεπάγεται με εγκλεισμό.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι, η λειτουργία κέντρου ημέρας, δοκιμάστηκε στη Λευκωσία. «Ενισχύσαμε τα προγράμματα, πρόκειται για ένα διεπαγγελματικό κέντρο με τη συμμετοχή παιδοψυχίατρου, παιδοψυχολόγου, γυμναστών, φροντιστών και άτομα που αναλαμβάνουν την ψυχαγωγία των παιδιών.
Τόνισε ότι, «για πρώτη φορά έχουμε αξιολόγηση της κατάστασης του παιδιού στη βάση των πραγματικών του αναγκών. Μέχρι τα 18 για άτομα με παραβατικές συμπεριφορές, έχει αξιολογηθεί, εξυπηρετεί τις ανάγκες, τα παιδιά παρουσιάζουν βελτιώσεις, εμπλέκονται σε δημιουργική αξιολόγηση και παρουσιάζουν μείωση της παραβατικής του συμπεριφοράς».
Όπως ανέφερε, οι στέγες είναι ανοιχτού τύπου αλλά υπάρχουν περιορισμοί. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να βγαίνουν εκτός για ψυχαγωγία, κοινωνικοποίηση κτλ. Οι λειτουργοί έχουν επικοινωνία με τα παιδιά και στην πλειοψηφία τους ανταποκρίνονται και έχουν μια καλή πορεία, ενώ κάποια άλλα παιδιά δυσκολεύονται.
Όσον αφορά τα ελλείποντα είναι υποχρέωση των υπηρεσιών και της Αστυνομίας να δημοσιοποιούν κάθε υπόθεση για την ασφάλεια των παιδιών. Καταβάλλονται προσπάθειες για εντοπισμό τους.
Σαφώς υπάρχουν δυσκολίες και από μόνο του το θέμα είναι δύσκολο και υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Ενισχύουμε τα προγράμματα μας.
Περισσότερα στοSIGMALIVE