Κυπριακό

Αβέρωφ: Nα κοπεί ο ομφάλιος λώρος με Ελλάδα-Τουρκία-H.B για εγγυήσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην Εκπομπή του Σίγμα Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε o Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος μίλησε για μια σειρά από θέματα όπως το Κυπριακό, η ηλεκτρική διασύνδεση, η διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη αλλά και ο τρόπος άσκησης αντιπολίτευσης από τον ΔΗΣΥ.

Αρχικά για το Κυπριακό είπε πως αυτό που λέμε «η μη λύση του Κυπριακού είναι γιατί δεν θέλει η Τουρκία, είναι πιστικό επιχείρημα για το εσωτερικό. Όταν μιλάς με σοβαρούς παίκτες στην διεθνή πολιτική σκηνή σου λένε για το 2004 που με το όχι οι Ε/κ μπήκαν στην Ε.Ε και οι Τ/κ με το ΝΑΙ έμειναν στην απομόνωση. Δεν υιοθετώ ούτε ένα ν από την προπαγάνδα τους αλλά είναι ένα επιχείρημα που χρησιμοποιούν και πείθουν.

«Η μαγκιά ενός ηγέτη είναι να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία και να πείσει για τις θέσεις του τον διεθνή παράγοντα», επεσήμανε.

«Δεν είμαστε μια αμυντικά ισχυρή χώρα που μπορούμε δια της δύναμης των όπλων να πάρουμε αυτά που θέλουμε. Μια δύναμη έχουμε να πείσουμε ότι θέλουμε πραγματικά λύση. Τώρα είναι μια τελευταία ευκαιρία γιατί στην περιοχή μας θα ήθελαν ένα πυλώνα σταθερότητας σε αυτή την μπαρουταποθήκη. Είναι πιο εύκολο να λυθεί το Κυπριακό παρά το Παλαιστινιακό ή το Ουκρανικό», πρόσθεσε.

Υπάρχει, όπως είπε, μια μικρή ελπίδα προς το τέλος του Σεπτέμβρη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Η προσπάθεια είναι να γίνει μια τριμερής και τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμώ ότι έχουν μια πρόταση για το πώς να ξεκινήσει ο διάλογος με επίκεντρο την διακυβέρνηση και την ασφάλεια. Θα δουν αν υπάρχει έδαφος αλλά να ξέρουμε πως αν ξανακινήσουν οι διαπραγματεύσεις, δεν είναι για να ικανοποιηθεί μια ομάδα πολιτικών στην Κύπρο αλλά για να υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα», εξήγησε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως ήταν λάθος του ΠτΔ να υπερτονίζει ότι ήταν δική του πρωτοβουλία η προσπάθεια για συνάντηση 13 Αυγούστου από την στιγμή που ήταν ήδη «αφορμολοϊμένος» ο Τατάρ.

Επίσης είπε πως ήταν πολιτικά άστοχος ο χειρισμός του θέματος με την TUΙ από την Κυβέρνηση την ώρα που η άλλη πλευρά κάνει λόγο για οικονομική απομόνωση των Τ/κ.

«Είναι η κατάλληλη περίοδος να κάνεις τον παλικαρά και να κόψεις τις εκδρομές;», διερωτήθηκε.

Για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης ο κ. Νέοφύτου είπε «Έχει κανένα που δεν θέλει να αρθεί η ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και να μειωθεί το κόστος του ηλεκτρισμού; Για ένα έργο δις τώρα είναι 1,9 δις και αν θα γίνει θα διπλασιαστεί»

Στο πλαίσιο αυτό είπε πως είναι ένα έργο με τεχνικά και γεωπολιτικά ρίσκα που αναγνωρίζει και ο ΑΔΜΗΕ. Είπε πως κάποια ώρα η Τουρκία μπορεί να μην επιτρέψει να γίνει και ο Κύπριος καταναλωτής θα κληθεί να πληρώσει το σύνολο του έργου. Δημιουργούνται, επομένως είπε, εύλογα ερωτήματα που πρέπει να συζητούνται, είπε.

Για τα θέματα εσωτερικής πολιτικής επεσήμανε πως υπάρχει εντύπωση στον κόσμο ότι υπάρχει ακυβερνησία και υπάρχει μια κυβέρνηση που νοιάζεται για την επικοινωνία και όχι η ουσία. Όταν είσαι εξουσία πρέπει να παίρνεις αποφάσεις. Και όλες οι αποφάσεις να είναι σωστές θα κάνεις εχθρούς. Ο τόπος πρέπει να κυβερνηθεί. Στην δημοκρατία επιβάλλεται να αντιπολιτεύεσαι αν κρίνεις κάτι πάει στραβά, Ειδικά όταν υπάρχει αδύναμη κυβέρνηση και υπάρχει αίσθηση στην κοινωνία για ακυβερνησία, η αντιπολίτευση πρέπει να λειτουργεί ως πυλώνας και αποκούμπι».

Ο ΔΗΣΥ για ακόμη μια φορά έχει βαρύ φορτίο γιατί παραμένει, παρά τα όποια προβλήματα, η πιο αξιόπιστη πολιτική δύναμη που πρεσβεύει τις σωστές πολιτικές θεωρίες σε οικονομία και Κυπριακό. Χρειάζεται όλοι να συμβάλουμε να ασκεί τον ρόλο του στην αντιπολίτευση. Το παραταξιακό όφελος; είναι πρόσκαιρο, το κόστος στην χώρα είναι μόνιμο. Για αυτό πρέπει να ορθώνουμε πολιτικό ρόλο με ξεκάθαρες θέσεις ανεξάρτητα αν θα κακοφανήσουμε κάποιους

Για τα θέματα της οικονομίας είπε τόνισε πως «όπως πάμε με χουβαρτναλίκια στα θέματα του κρατικού μισθολογίου, τις κρατικές δαπάνες και ΓΕΣΥ , σφύρα μιας νέας τρόικας και θα έρθει. Ίσως όχι σε αυτή την Κυβέρνηση αλλά μια άλλη.

Κληθείς να σχολιάσει αν νομίζει πως έχει παρεξηγθεί είπε πως πλήρωσε αλλά δεν μετάνιωσε που όπως έλεγε, την αλήθεια

Συνεχίζοντας για το Κυπριακό είπε πως η κατοχή προσφέρει ένα είδες ασφάλειας και σιγουριάς σε κάποιος. Κάποια καλή πρωία θα ξυπνήσουμε και θα βιώσουμε αυτά που βιώνουν σε Γάζα και Ουκρανία.

Για την σχέση του με τον Ν. Αναστασιάδη είπε πως έκλεισε το θέμα. «Είπε εκείνος τις κουβέντες του μετεκλογικά είπα και εγώ τις θέσεις μου. Έχουμε σοβαρότατα ζητήματα».

Για την πολιτική του πορεία είπε πως η ηγεσία στο κόμμα έχει λήξει. «Συμπληρώνω 23 χρόνια βουλευτής δεν θα πεθάνω στην καρέκλα. Εάν ένας πολιτικός η βαρύτητα του λόγους του είναι εκ της θέσης του, δεν είναι πολιτικός» , είπε.

Καταλήγοντας είπε για το Κυπριακό: «Να αφήσουμε τις φοβίες να δούμε την μεγάλη εικόνα, έχουμε ένα από τα πιο σημαντικά γεωστρατηγικά οικόπεδα στον κόσμο. Μόνο κόστος είχαμε μέχρι σήμερα. H μεγάλη εικόνα είναι μια ενωμένη Κύπρος χωρίς τουρκικές εγγυήσεις και να κοπεί ο ομφάλιος λώρος με Ελλάδα-Τουρκία-ΗΒ για εγγυήσεις. Φανταστείτε μια Κύπρο ενωμένη εντός ΝΑΤΟ και εντός ΕΕ τι ρόλο μπορεί να διαδραματίσει στα ενεργειακά».

Τέλος ρωτήθηκε αν θα είναι υποψήφιος την επόμενη 5ετία για προεδρικός είπε πως τώρα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με το Κυπριακό τον Σεπτέμβριο «Όποιος θα λύσει το Κυπριακό θα τον στηρίζω και στην δεύτερή μου ζωή »