Αναλύσεις

Φάκελος Λούνα-Παρκ: Αδειοδότηση, έλεγχος και το νομοθετικό κενό

Το πρόσφατο ατύχημα που συνέβη σε λούνα-παρκ της Χαλκιδικής, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός 19χρονου παιδιού, φέρνει στο φως τα θέματα ασφάλειας

Σε τραγωδία εξελίχθηκε βόλτα σε λούνα-παρκ στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής για 19χρονο, τα ξημερώματα της Δευτέρας, 20 Αυγούστου. Συγκεκριμένα, ο νεαρός από τη Βέροια, που παραθέριζε οικογενειακώς, τραυματίστηκε θανάσιμα όταν παιχνίδι με περιστρεφόμενες καρέκλες έσπασε. Εξ αφορμής του περιστατικού και του ντόμινο αποκαλύψεων, που ακολούθησαν σε ό,τι αφορά τους λόγους, τις παραλείψεις και τις αιτίες που οδήγησαν στην τραγωδία, ανοίγουμε τον φάκελο για την Κύπρο, για ν’ αντιληφθούμε πώς αδειοδοτούνται τα λούνα-παρκ, αλλά και πώς πραγματοποιούνται οι έλεγχοι, για αποφυγή τέτοιων θλιβερών περιστατικών.

Υπεύθυνοι ουσιαστικά… οι Δήμοι

Αρχικά να αναφέρουμε πως, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία του κόσμου έχει κατά νουν ότι αρμόδιο για τους ελέγχους είναι το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού υπεύθυνη -σύμφωνα με την τροποποιημένη νομοθεσία- είναι η κάθε τοπική Αρχή. Σύμφωνα με τη νομοθεσία (περί Δήμων ή Κοινοτήτων Νόμος), για τη λειτουργία λούνα-παρκ, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να έχει τα απαραίτητα πιστοποιητικά από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, τα οποία θα πρέπει να προσκομίσει στο οικείο Δημοτικό ή Κοινοτικό Συμβούλιο, ανάλογα με την περιοχή όπου θα λάβει χώραν η εν λόγω δραστηριότητα. Το οικείο Δημοτικό ή Κοινοτικό Συμβούλιο μπορεί να απαιτεί επιπρόσθετους όρους, υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί καθορίστηκαν και δημοσιεύτηκαν τουλάχιστον 1 μήνα πριν από την υποβολή της αίτησης. Πραγματοποιούνται επιτόπιοι έλεγχοι από εξουσιοδοτημένους επιθεωρητές του Δημοτικού / Κοινοτικού Συμβουλίου, σε συνεργασία με εξουσιοδοτημένους επιθεωρητές άλλων σχετικών Υπηρεσιών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, χρειάζεται:

1) Άδεια οικοδομής και Πιστοποιητικό έγκρισης για τις εγκαταστάσεις.

2) Προσκόμιση καταλόγου του εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθεί.

3) Πιστοποιητικό Καταλληλότητας του εξοπλισμού από τον Δημοτικό Μηχανικό ή σε κάθε άλλη περίπτωση από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, που να επιβεβαιώνει την ασφάλεια και την καταλληλότητα των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού, της επίπλωσης, του φωτισμού και του συστήματος εξαερισμού.

4) Απόκτηση Πιστοποιητικού Καταλληλότητας του ηλεκτρικού εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών.

5) Απόκτηση του Πιστοποιητικού Καταλληλότητας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου.

6) Απόκτηση Υγειονομικού Πιστοποιητικού από τον Δήμο.

7) Προσκόμιση τίτλου ιδιοκτησίας ή σύμβαση μίσθωσης με τον ιδιοκτήτη του χώρου.

Το ευρωπαϊκό πρότυπο

Το σωστό θα ήταν να ενταχθεί νομοθετικά η χρησιμοποίηση παιχνιδιών ή μηχανημάτων που βρίσκονται κάτω από το ευρωπαϊκό πρότυπο (13814). H σειρά Ευρωπαϊκών Προτύπων EN13814 προσδιορίζει τις απαιτήσεις για τον σχεδιασμό, τη λειτουργία και τη συντήρηση εγκαταστάσεων ψυχαγωγίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, με στόχο την εξασφάλιση της ασφάλειας του προσωπικού που εργάζεται σε αυτά και των επισκεπτών τους. Τα Πρότυπα ΕΝ 13814 χωρίζονται σε 3 βασικά μέρη και καλύπτουν όλον τον κύκλο ζωής των εγκαταστάσεων ψυχαγωγίας: σχεδιασμό και κατασκευή, εγκατάσταση και συντήρηση, καθώς και τη λειτουργία και επιθεώρηση. Ένα κύριο στοιχείο των Προτύπων είναι η απαίτηση για συχνούς ελέγχους και συντηρήσεις, που αφορούν τόσο στις τεχνικές πτυχές του εξοπλισμού, όσο και στην ασφάλεια στη λειτουργία τους. Αυτό διασφαλίζει τη μακροχρόνια λειτουργία και τη μείωση των κινδύνων από ατυχήματα. Τα Πρότυπα προβλέπουν επίσης την εκπαίδευση και πιστοποίηση των υπευθύνων για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων, προσθέτοντας ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας στη συνολική διαδικασία. Η σειρά Προτύπων αναθεωρείται και ενημερώνεται σε τακτική βάση, ώστε να προσαρμόζεται στις νέες τεχνολογίες και τις ανάγκες του αγοραστή, ενώ η εφαρμογή τους διασφαλίζει την εναρμόνιση των προτύπων ασφαλείας σε όλη την Ευρώπη και ενισχύει την εμπιστοσύνη του κοινού στις εγκαταστάσεις αναψυχής.

Η καυτή πατάτα και το πινγκ-πονγκ των Υπουργείων

Συνοψίζοντας, λοιπόν, τα όσα προαναφέρθηκαν και αλιεύσαμε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες γίνεται αντιληπτό ότι, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μία μορφή πλαισίου και διαδικασιών, εντούτοις απουσιάζει το νομοθετικό πλαίσιο. Διότι το σωστό νομοθετικό πλαίσιο θα λειτουργεί ως δικλίδα προστασίας ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα παιχνίδια και κατ’ επέκτασιν όσους τα χρησιμοποιούν. Κάτι που ανέφερε, μιλώντας στη «Σ», ο βουλευτής των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. Όπως υπογράμμισε, εντοπίζοντας το κενό στη νομοθεσία, προσπάθησε πριν από 4 χρόνια να περάσει πρόταση νόμου, η οποία όμως έμεινε στα συρτάρια. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική δε ήταν η τοποθέτησή του για το πινγκ-πονγκ ευθυνών και την «καυτή πατάτα» μεταξύ των Υπουργείων, αφού κανένα δεν ήθελε να θέσει υπό την ευθύνη του την ασφάλεια, η οποία μετακυλίεται μέχρι και σήμερα στους Δήμους/Κοινότητες.