Ειδήσεις

Πρόσω ολοταχώς για νέο διαζύγιο; Στον «αέρα» σύμβαση €6 εκατομμυρίων

Ο Υφυπουργός Έρευνας, Νικόδημος Δαμιανού, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο τερματισμού της σύμβασης - Οι αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν σύντομα, με το κράτος να διασφαλίζει τα συμφέροντά του

Συνεχίζεται η συζήτηση γύρω από την τύχη της πλατφόρμας ηλεκτρονικής διακυβέρνησης e-justice, με το ενδεχόμενο τερματισμού της σύμβασης να βρίσκεται στο τραπέζι. Ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Νικόδημος Δαμιανού, μιλώντας, το πρωί της Δευτέρας, στο κρατικό ραδιόφωνο, αποκάλυψε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στον Σεπτέμβριο.

Η ώρα των αποφάσεων

«Την απόφαση την αναμένω γύρω στα μέσα του Σεπτεμβρίου», σημείωσε ο Υφυπουργός, ο οποίος εξήγησε ότι δεν θα είναι εύκολη. «Αντιλαμβάνεστε ότι η απόφαση για να τερματιστεί μια τέτοια σύμβαση, ένα έργο που ξεκίνησε πριν 7 χρόνια, ίσως περισσότερα, δεν είναι απλή απόφαση. Αυτό είναι που παίρνει λίγο παραπάνω χρόνο. Αλλά χρονικά είμαστε σε αυτό το σημείο που θα παρθούν οριστικές αποφάσεις. Δεν θα αφήσουμε να τραβήξει περαιτέρω αυτό το θέμα. Εντός Σεπτεμβρίου θα είναι οριστικές οι αποφάσεις και θα τις ανακοινώσουμε».

Ποιος θα πάρει την τελική απόφαση;

Ερωτηθείς ποιος θα πάρει την τελική απόφαση, ο κ. Δαμιανού αποσαφήνισε ότι το Συμβούλιο Έργου, το οποίο περιλαμβάνει πλέον και εκπροσώπους του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και της Δικαστικής Υπηρεσίας, θα είναι το αρμόδιο όργανο για την τελική απόφαση.

Δεν έμειναν ικανοποιημένοι οι χρήστες του συστήματος

Οι πρώτες ενδείξεις από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν δεν ικανοποιούν τους χρήστες του συστήματος. Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, παρότι η εταιρεία που ανέλαβε το έργο δήλωσε ότι διόρθωσε τα προβλήματα που είχαν οδηγήσει στην αποτυχία της πλατφόρμας να λειτουργήσει τον Ιανουάριο, οι προκαταρκτικοί έλεγχοι δείχνουν ότι το σύστημα ενδέχεται να μην ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις. «Οι πρώτες ενδείξεις αυτών των ελέγχων, εξ όσων έχω ενημερωθεί, δεν ικανοποιούν τους χρήστες του συστήματος», επεσήμανε ο Υφυπουργός.

Έχουν δοθεί ήδη €1,2 εκατομμύρια

Όσο για το οικονομικό κομμάτι, ο κ. Δαμιανού διαβεβαίωσε ότι το κράτος δεν πρόκειται να ζημιωθεί σε περίπτωση τερματισμού της σύμβασης, ύψους €5,8 εκατομμυρίων. Μέχρι στιγμής, η εταιρεία έχει λάβει €1,2 εκατομμύρια, ενώ η δυνατότητα διεκδίκησης επιστροφής των καταβληθέντων ποσών παραμένει ανοιχτή. «Προφανώς (δεν θα δοθούν τα υπόλοιπα €4 εκατομμύρια). Και επίσης θα διεκδικήσουμε και οποιαδήποτε ποσά έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα», τόνισε.