Μαραθώνιος αναμονής στα Επείγοντα
Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, οι υποδομές σε ορισμένα νοσοκομεία της Κύπρου δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες
Πολυάριθμες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα ΤΑΕΠ, με την υπερβολική ροή ασθενών να δημιουργεί συμφόρηση, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους υψηλής ζήτησης. Η καθυστέρηση στη διαχείριση των περιστατικών συνδέεται με τον περιορισμένο αριθμό προσωπικού, κάτι που προσπαθεί να αντιμετωπίσει ο ΟΚΥπΥ με συνεχείς επενδύσεις σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό.
Οι αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού και η έλλειψη προσωπικού έχουν συμβάλει στη δημιουργία ενός κλίματος πίεσης, το οποίο επηρεάζει αρνητικά τόσο τους ασθενείς όσο και τους επαγγελματίες υγείας.
Την ίδια ώρα η αύξηση των επισκέψεων στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, πολλές από τις οποίες αφορούν περιστατικά που δεν είναι άμεσης προτεραιότητας, οδηγεί σε υπερφόρτωση των τμημάτων. Αυτό επιτείνει την καθυστέρηση για τους ασθενείς που έχουν πιο σοβαρά προβλήματα και χρήζουν επείγουσας φροντίδας.
Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, οι υποδομές σε ορισμένα νοσοκομεία της Κύπρου δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.
12ωρη «μάχη» ασθενών στα ΤΑΕΠ
Ο θάνατος του 43χρονου Άλκη Μιχαήλ, την περασμένη Κυριακή (15/9), εγείρει πολλά ερωτήματα για το πώς τα κρατικά νοσηλευτήρια διαχειρίστηκαν το περιστατικό, με τον ΟΚΥπΥ να έχει ξεκινήσει έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί τι συνέβη στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού.
Υπενθυμίζεται ότι ο άτυχος άνδρας είχε μεταβεί γύρω στις 05:00 το πρωί στις Πρώτες Βοήθειες του Νοσοκομείου Λεμεσού, με έντονο πόνο στο στήθος. Αν και έκανε εγγραφή, για άγνωστο λόγο αποφάσισε να φύγει, για να μεταβεί σε ιδιωτική κλινική της πόλης.
Δυστυχώς, δεν τα κατάφερε και έσβησε στο τιμόνι, με το όχημά του να ακινητοποιείται σε σταθμευμένο βαν επί της Οδού Αγίας Φυλάξεως.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, σε σχετική ενημέρωση ανέφερε ότι «η παραμονή του 43χρονου ασθενούς στο Νοσοκομείο ήταν ολιγόλεπτη». Σημείωσε, ακόμη, ότι ο ασθενής αποχώρησε από μόνος του από τον χώρο αναμονής, χωρίς να ενημερώσει τους γιατρούς και χωρίς να υπογράψει ότι αποχωρεί με δική του θέληση.
«Θα ήθελα να τονίσω ότι, αν ένα άτομο νιώθει έντονο πόνο στο στήθος, είναι προτιμότερο, αντί να πάρει το αυτοκίνητό του και να πάει στο Νοσοκομείο, να καλέσει το 112 να τον μεταφέρει ασθενοφόρο», επισήμανε ο κ. Χαριλάου μιλώντας στην εκπομπή του «Σίγμα», «Μεσημέρι και Κάτι».
Μιλώντας στη «Σημερινή» ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΝΟ, Σάββας Ιακώβου, ανέφερε ότι οι καθυστερήσεις στα ΤΑΕΠ προκύπτουν κυρίως λόγω της περιπλοκότητας των περιστατικών και όχι λόγω υποστελέχωσης. Όπως εξήγησε ο κ. Ιακώβου, τα περιστατικά που καταλήγουν στα ΤΑΕΠ είναι πιο δύσκολα από αυτά που δέχεται ο ιδιωτικός τομέας, καθώς χρειάζονται αριθμό εξετάσεων, όπως επίσης και συγκεκριμένες ειδικότητες για να διεκπεραιωθεί το περιστατικό.
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, ασθενείς μπορεί να παραμένουν στα ΤΑΕΠ πάνω από 12 ώρες είτε λόγω της ειδικότητας που χρειάζεται το περιστατικό είτε λόγω επιπλέον εξετάσεων, στις οποίες πρέπει να υποβληθεί ο ασθενής.
«Εντός 10 λεπτών η ανταπόκριση των ασθενοφόρων»
Η Υπηρεσία Ασθενοφόρων διαδραματίζει έναν καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση επειγόντων περιστατικών και στην προνοσοκομειακή φροντίδα. Οι ανταποκρίσεις των ασθενοφόρων χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, ανταποκρίσεις σε επείγουσες κλήσεις και στη διάσωση της ανθρώπινης ζωής, προγραμματισμένες μεταφορές και προγραμματισμένες εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητές.
Με στόλο που περιλαμβάνει περίπου 80 ασθενοφόρα, στόχος της Υπηρεσίας είναι η εξασφάλιση της ταχείας ανταπόκρισης ανάλογα με την τοποθεσία του περιστατικού, όπως και η ελαχιστοποίηση του χρόνου επέμβασης, η οποία είναι κρίσιμη για τη διάσωση ζωών.
Μιλώντας στη «Σημερινή» η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, Ριάνα Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι συνήθως εντός της πόλης η Υπηρεσία Ασθενοφόρων ανταποκρίνεται εντός 10 λεπτών, διευκρινίζοντας ότι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες ο χρόνος, όπως για παράδειγμα πόσες σοβαρές κλήσεις υπάρχουν ταυτόχρονα και αν συμβαίνει και κάτι άλλο.
«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες είναι ότι πρέπει να τηλεφωνούν στο 112, εκεί η Αστυνομία θα τους ενώσει με την Υπηρεσία Ασθενοφόρων. Οι λειτουργοί της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων είναι εξειδικευμένοι και λειτουργούν με πρωτόκολλα. Κάνουν ερωτήσεις και αναμένουν τις ανάλογες απαντήσεις, για να μπορέσουν να κατηγοριοποιήσουν τη βαρύτητα του περιστατικού. Ανάλογα με το πόσο βαρύ είναι το περιστατικό, δίνουμε και την ανάλογη προτεραιότητα», εξήγησε η κ. Κωνσταντίνου.
Ερωτηθείσα αν υπάρχουν προβλήματα υποστελέχωσης, ανέφερε ότι έχουν κάποια θέματα με τις προγραμματισμένες μεταφορές.
«Κλείνουν» τα κρατικά νοσηλευτήρια για ένα 24ωρο
Για 24 ώρες αποφάσισαν να κλείσουν τα νοσοκομεία οι έξι συντεχνίες που εκπροσωπούν τους περίπου 7.000 εργαζομένους στον δημόσιο τομέα της Υγείας.
Η απόφαση λήφθηκε κατά τη διάρκεια κοινής σύσκεψης των έξι συντεχνιών (ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΚΙ, ΠΑΣΥΝΟ, ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ) και αιτία είναι το γεγονός ότι ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, όπως διαφαίνεται πλέον, «σκοπίμως» καθυστερεί τον διάλογο για τη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης.
Ταυτόχρονα, οι έξι συντεχνίες θα δώσουν δημοσιογραφική διάσκεψη, με στόχο να επεξηγηθούν στους πολίτες οι λόγοι για τους οποίους αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από ακριβώς ένα χρόνο οι έξι συντεχνίες είχαν και πάλι προχωρήσει σε απεργία, διαμαρτυρόμενες για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων.
Η τότε διαμαρτυρία αφορούσε τη διαφωνία τους ως προς τις προτάσεις που είχε θέσει ενώπιόν τους ο ΟΚΥπΥ. Έκτοτε πραγματοποιήθηκε αριθμός συσκέψεων μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο ο Οργανισμός προχώρησε σε αναβολή των δύο τελευταίων προγραμματισμένων συναντήσεων, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή των συνδικαλιστών.
Στην ανακοίνωσή τους οι συντεχνίες αναφέρουν ότι η 24ώρη απεργία θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου 15νθημέρου του Οκτωβρίου.
Όπως ανέφερε στη «Σημερινή» ο εκπρόσωπος Τύπου της συντεχνίας των νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ), Θεόδωρος Πετέλης, οι συλλογικές συμβάσεις είναι ένα θέμα που δεν τελειώνει. «Εδώ και τρία χρόνια συζητάμε το ίδιο θέμα, φτάσαμε σε μια τελική πρόταση, η οποία κατατέθηκε στις 10 Ιουνίου και ορίστηκε συνεδρία στις 13 Ιουνίου. Δύο ώρες πριν από τη συνάντηση ο ΟΚΥπΥ την ακύρωσε. Ορίστηκε ξανά για τις 5 Σεπτεμβρίου και μια μέρα πριν μάς στέλνει επιστολή ο ΟΚΥπΥ και μας αναβάλλει για δεύτερη φορά τη συνάντηση. Από τότε δεν λάβαμε καμία απάντηση από τον ΟΚΥπΥ για επόμενη συνάντηση και τι μέλλει γενέσθαι».
Επισήμανε ότι, εξαιτίας αυτής της συμπεριφοράς, αποφάσισαν να προχωρήσουν με τα απεργιακά μέτρα και πως δεν θα σταματήσουν αν δεν πετύχουν τον στόχο τους, που είναι οι συλλογικές συμβάσεις. «Σε αυτήν την 24ωρη απεργία θα πάρουν μέρος όλοι οι εργαζόμενοι. Γι’ αυτό το 24ωρο δεν θα λειτουργεί τίποτα στον ΟΚΥΠΥ, θα σταματήσουν όλοι να εργάζονται, μόνο το προσωπικό ασφαλείας θα εργάζεται, όπως γίνεται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις».