Αναλύσεις

Στο VAR οι ευθύνες για τον χουλιγκανισμό

Η μπάλα στην κερκίδα από ΚΟΠ, Κυβέρνηση και Αστυνομία

Στο ίδιο έργο θεατές για άλλη μια φορά. Μόλις στην τρίτη αγωνιστική του κυπριακού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου και ήδη η κατάσταση είναι έκρυθμη όσο ποτέ άλλοτε. Τα όσα συνέβησαν πριν από και μετά το ντέρμπι Απόλλων – ΑΕΛ, στο στάδιο «Άλφαμεγα», παιχνίδι το οποίο τελικά δεν ξεκίνησε ποτέ, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την ανικανότητα του κράτους να επιβάλει την τάξη. Αναδεικνύεται ξανά η ακαταλληλότητα των Αρχών να προστατεύσουν τον υγιή φίλαθλο και να απομακρύνουν τους 200 χούλιγκαν κάθε ομάδας από τα γήπεδα.

Μετά τα όσα συνέβησαν, η Αστυνομία, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η ΚΟΠ, τα Σωματεία, η Κυβέρνηση και τα κόμματα επιδίδονται σε έναν αγώνα πινγκ-πονγκ, με τον μπαλάκι των ευθυνών εν τέλει να μην ακουμπά κανέναν.

Η Αστυνομία αρνείται ότι για άλλη μια φορά απέτυχε να αποτρέψει τα επεισόδια. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ρίχνει το φταίξιμο στην ΚΟΠ και τα Σωματεία για την όλη κατάσταση. Η ΚΟΠ αρνείται ότι οι συμπλοκές στη Λεμεσό έχουν σχέση με την απόφασή της για διεξαγωγή αγώνων με φιλοξενούμενους οπαδούς. Η Κυβέρνηση καλεί τη Βουλή να ψηφίσει άμεσα τα νομοσχέδια για τη βία στα γήπεδα, ενώ την ίδια ώρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν από το Υπουργείο να καταθέσει τα νομοσχέδια! Είναι ξεκάθαρο πως κανείς δεν είναι έτοιμος ν’ αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.

Μέσα σε όλο αυτό το μπάχαλο έχουμε τρεις τραυματίες αστυνομικούς, δέκα συλλήψεις ΑΕΛιστών και δεκάδες αναζητούμενους που μπήκαν στο γήπεδο χωρίς έλεγχο, αρκετοί εξ αυτών έχοντας μαζί τους το εισιτήριό τους!

Το τι έγινε εκείνη τη μέρα, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει. Η Αστυνομία λέει ότι οι οργανωμένοι φίλαθλοι πήγαν έτοιμοι για «πόλεμο», με τη διοίκηση της ΑΕΛ να απαντά ότι η συμπεριφορά των οπαδών της ομάδας ήταν άψογη, σημειώνοντας πως δεν έπεσε καρφίτσα εντός του αγωνιστικού χώρου. Ακόμη, υποστηρίζει ότι η Αστυνομία φέρει ξεκάθαρα ευθύνη για το τι συνέβη μετά.

«Σπαταλήσαμε 123 αστυνομικούς»

Για την κατάσταση στην αστυνόμευση αγώνων αλλά και για το επιχειρησιακό πλάνο της Αστυνομίας μίλησε στη «Σ» ο Πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος Ισότητα, Νίκος Λοϊζίδης.

Αρχικά ανέφερε ότι το λάθος του επιχειρησιακού πλάνου ήταν ότι επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί η πορεία της Ομόνοιας 29ης Μαΐου. «Σπαταλήσαμε 123 αστυνομικούς για να επιτηρούν την πορεία», είπε.

Συμπλήρωσε ότι στο στάδιο «Άλφαμεγα, όπου θα γινόταν το λεμεσιανό ντέρμπι, υπήρχαν 240 αστυνομικοί. «Αν ήταν εκεί και οι 123 αστυνομικοί, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα», ανέφερε.

Τόνισε ότι δεν είναι θέμα ανικανότητας, αλλά οργάνωσης και ποσότητας. «Το 50% των αστυνομικών ήταν δόκιμοι», είπε.

«Δυστυχώς, εδώ και χρόνια βγάζουν δύο πλάνα»

Υπογράμμισε ότι το δεύτερο λάθος που έγινε αφορά το πλάνο της Αστυνομίας. «Εμείς εδώ και χρόνια φωνάζουμε ότι πρέπει να υπάρχει ένα πλάνο σε κάθε εκδήλωση ή αγώνα. Δυστυχώς, εδώ και χρόνια βγάζουν δύο πλάνα. Το ένα αφορά τη ΜΜΑΔ και το άλλο την Αστυνομική Διεύθυνση της επαρχίας όπου θα πραγματοποιηθεί το παιχνίδι».

Ο κ. Λοϊζίδης επεσήμανε ότι, «όσες φορές υπήρξε αποτυχία σε αυτό το πράγμα, το είχαμε αναφέρει ότι πρέπει να αλλάξει αυτή η τακτική. Τα αποτελέσματα είναι εκεί με μεγάλες αποτυχίες σε μεγάλα γεγονότα, όπως τα επεισόδια στο ΣΙΓΜΑ, Κολοκάση-Αίαντας, Τσίρειο, Ελευθερία και τα ντέρμπι Απόλλων–ΑΕΛ». Πρόσθεσε ότι φαίνεται πως τα τελευταία τρία χρόνια δεν βγαίνει το πλάνο. «Χρειάζεται να γίνει ένα ενιαίο πλάνο», τόνισε.

Ακατάλληλα γήπεδα επιτηρούνται από δόκιμους αστυνομικούς

Ακόμη, ανέφερε ότι υπάρχει το ζήτημα της υποστελέχωσης. «Δεν δίνουν περισσότερα λεφτά για υπερωριακά, γιατί εκμεταλλεύονται τους δόκιμους. Ο δόκιμος πήγε στη ΜΜΑΔ για εκπαίδευση και βρέθηκε σε υψηλού κινδύνου κατάσταση. Η αντιοχλαγωγική εκπαίδευση είναι δεκαπέντε μέρες κάτω από πραγματικές συνθήκες».

Σημείωσε ότι οι δύο από τους τρεις αστυνομικούς που τραυματίστηκαν, αυτήν την εβδομάδα θα περνούσαν από αντιοχλαγωγική εκπαίδευση. «Πώς θ’ αντεπεξέλθουμε όταν το 50% είναι δόκιμοι;» είπε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον εξοπλισμό που έχουν στην διάθεσή τους οι αστυνομικοί. «Δεν έχουμε δεύτερο Αίαντα και δεν έχουμε οχήματα που μπορούν να κινούνται ευέλικτα».

Όσον αφορά τα γήπεδα, τόνισε ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες κτηριακές εγκαταστάσεις. «Δεν υπάρχουν αψίδες, δεν υπάρχουν χώροι για σωματικό έλεγχο, δεν υπάρχουν σταθερές περιφράξεις. Τα κάγκελα στα γήπεδα τα παίρνει η Αστυνομία».

Η Σύμβαση του Saint-Denis

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στη Σύμβαση του Saint-Denis, η οποία επικυρώθηκε ομόφωνα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η εν λόγω συμφωνία είναι για την ασφάλεια και προστασία των ποδοσφαιρικών αγώνων.

Όπως εξήγησε, η συμφωνία αναφέρει ότι οι αστυνομικοί θα πρέπει να βρίσκονται όσο πιο μακριά γίνεται από το γήπεδο. «Η Αστυνομία θα επέμβει μέσα στο γήπεδο όταν θα υπάρξει πρόβλημα. Ο νόμος που θέλει να φέρει ο Υπουργός Δικαιοσύνης λέει ότι τα πάντα θα τα αναλαμβάνει η Αστυνομία», είπε.

Αναμονή για τα νομοσχέδια

Το ζήτημα με τα δύο νομοσχέδια που αφορούν τη βία στα γήπεδα και τους Συνδέσμους Φιλάθλων έχουν τραβήξει πολύ και μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα οδηγηθούν στη Βουλή.

Αρμόδια πηγή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε στη «Σ» ότι τα δύο νομοσχέδια βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο. Όπως μας λέχθηκε, αν και επαφίεται στην Υπηρεσία πότε θα είναι έτοιμα τα νομοσχέδια, πρόθεση του Υπουργείου είναι να τα καταθέσουν στη Βουλή το συντομότερο δυνατό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης ζητούσε από την ΚΟΠ την παράταση του μέτρου απαγόρευσης στις μετακινήσεις φιλάθλων μέχρι την ψήφιση των δύο νομοσχεδίων, που αναμενόταν να γίνει μέσα στο φθινόπωρο.

Το ένα νομοσχέδιο αφορά τους Συνδέσμους Φιλάθλων. Στόχος του εν λόγω νομοσχεδίου είναι να υπάρχει πίσω από κάθε Σύνδεσμο Φιλάθλων μια συγκεκριμένη νομική προσωπικότητα και να υπάγονται στα σωματεία, ώστε να υπάρχει ο απαιτούμενος έλεγχος.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τη Βία στα Γήπεδα, σκοπός του είναι η ενίσχυση των μέτρων για αντιμετώπιση της βίας στους αθλητικούς χώρους με τροποποιήσεις που αποσκοπούν στην πρόληψη και καταστολή της βίας στους αθλητικούς χώρους.