Σειρά επαφών ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Στο επίκεντρο τα επιτόκια και τα δικαιώματα των δανειοληπτών
Βλέπουν προσπάθειες του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για έμμεση πίεση προς τις τράπεζες, ώστε να μειώσουν τα επιτόκια

Σε μια περίοδο εντατικών επαφών με τις αρμόδιες Αρχές και τραπεζικά ιδρύματα βρίσκεται ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ), με στόχο την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων που απασχολούν τους δανειολήπτες. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ έχει ήδη πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων, ξεκινώντας με την ΚΕΔΙΠΕΣ στις 12 Σεπτεμβρίου, και στις 17 Σεπτεμβρίου είχε συνάντηση με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Χριστόδουλο Πατσαλίδη.
Η επόμενη συνάντηση, που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι με τον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου και έχει προγραμματιστεί για τις 3 Οκτωβρίου. Οι βασικοί άξονες των συζητήσεων περιλαμβάνουν τα δανειστικά επιτόκια, τους εγκλωβισμένους αγοραστές, την προστασία της πρώτης κατοικίας, τις εκποιήσεις και τις αναδιαρθρώσεις δανείων.
Ένα από τα πιο σημαντικά αποτελέσματα των πρόσφατων συναντήσεων είναι η πρόθεση που διεφάνη από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για άσκηση πίεσης προς τις τράπεζες, με στόχο τη μείωση των δανειστικών επιτοκίων. Εξάλλου, η Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο ενίσχυσης της διαφάνειας, την προηγούμενη εβδομάδα, έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία επιτοκίων για κάθε πιστωτικό ίδρυμα, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο την κατανόηση της αγορά. Τα χρήσιμα αυτά στοιχεία βρίσκονται στη σελίδα της Κεντρικής Τράπεζας και πρόσβαση έχουν όλοι οι πολίτες (σ.σ. τα στοιχεία αφορούν τον μήνα Ιούλιο).
Συν τοις άλλοις, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ επιδιώκει όπως γίνει νόμος η Οδηγία που αφορά τη συμπεριφορά για τον χειρισμό δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και καλεί τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, να προβούν σε καταγγελία στην Κεντρική Τράπεζα.
Εκποιήσεις και αναδιαρθρώσεις
Η συνάντηση με την ΚΕΔΙΠΕΣ επικεντρώθηκε στην πολιτική της ΚΕΔΙΠΕΣ και της διαχειρίστριας εταιρείας Dovalue, σε βάση με την οποία θα ενισχύεται η προσπάθεια προστασίας των Δανειοληπτών και Εγγυητών. Συζητήθηκαν επίσης θέματα που παρουσιάστηκαν διαχρονικά και συνεχίζουν να παρουσιάζονται σε διαπραγματεύσεις που γίνονται για βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, οι αναστολές πλειστηριασμών, καθώς και προβλήματα που προέκυψαν σε θέματα υπερχρεώσεων με δάνεια που έχουν μεταφερθεί στην Ελληνική κατά το έτος 2018.
«Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν οι αναδιαρθρώσεις και τα μέσα που χρησιμοποιούμε από πλευράς μας και από εκείνους είναι δεκτά για να βοηθούμε τις αναδιαρθρώσεις και να αποφεύγουμε τις εκποιήσεις. Συμφωνήθηκε να υπάρχει, αν χρειάζεται, άμεση επαφή για αποφυγή των εκποιήσεων», ανέφερε στην εφημερίδα «Σημερινή» ο πρόεδρος του ΣΥΠΡΟΔΑΤ, Κώστας Μελάς.
Τι είπαν με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας
Στη συνάντηση με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο πρόεδρος του ΣΥΠΡΟΔΑΤ χαρακτήρισε τη συζήτηση εποικοδομητική, αναφέροντας πως όλες οι πλευρές επιδεικνύουν διάθεση για την εξεύρεση λύσεων που θα βοηθήσουν τους δανειολήπτες.
«Το κύριο μήνυμα της συνάντησης είναι ότι όλοι θέλουν να βοηθήσουν τους δανειολήπτες, και καιρός ήταν. Η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε, μεταξύ άλλων.
Επιπλέον, όπως ανέφερε ο κ. Μελάς, συζητήθηκαν πρακτικές λύσεις για τις αναδιαρθρώσεις δανείων, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν ότι αυτές προσφέρουν μεγαλύτερα οφέλη τόσο για τις τράπεζες όσο και για τους δανειολήπτες, καθώς συμβάλλουν στην αποφυγή των αρνητικών συνεπειών των εκποιήσεων.
Σε σχέση με τα επιτόκια, ο κ. Μελάς βλέπει προσπάθειες του Διοικητή για άσκηση πίεσης προς τις Τράπεζες, ώστε να μειώσουν τα δανειστικά επιτόκια και να περιορίσουν την ψαλίδα που υπάρχει ανάμεσα στα δανειστικά και καταθετικά επιτόκια.
Παράλληλα, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ προτείνει όπως η Οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας, σε σχέση με τη συμπεριφορά για τον χειρισμό δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, γίνει νόμος, ώστε να εφαρμόζεται απ’ όλες τις τράπεζες.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Μελάς, η Οδηγία είχε συνταχθεί κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και με επιμονή της Τρόικας.
«Η Οδηγία έχει τέσσερεις σελίδες με παραδείγματα και τρόπους να εφαρμόζουν οι Τράπεζες για να παρέχουν βιώσιμες αναδιαρθρώσεις προς τους δανειολήπτες. Η εκποίηση δεν επιλύει το πρόβλημα των ΜΕΔ, γιατί για ένα δάνειο με αξία 100 μονάδες η εκποίηση αποφέρει στην Τράπεζα 50 μονάδες και τότε οι υπόλοιπες εξακολουθούν να επιβαρύνουν τον δανειολήπτη», υπέδειξε.
Ο κ. Μελάς σημείωσε ότι, εάν το όλο θέμα νομοθετηθεί, τα πιστωτικά ιδρύματα θα είναι υποχρεωμένα να τηρούν τον νόμο.
«Πρέπει να τονίσουμε κάτι που μας είπε και ο Διοικητής, ότι η Οδηγία είναι ήδη υποχρεωτική. Η παράβασή της επισύρει ποινές από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Ο Διοικητής μάς είπε καταγγείλτε μας ό,τι υποθέσεις ξέρετε όπου δεν τηρείται η Οδηγία», διευκρίνισε.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Μελά, όποιος δανειολήπτης έχει πρόβλημα, είτε με εταιρεία είτε με τράπεζα, μπορεί να προβεί σε καταγγελία στην Κεντρική Τράπεζα, και το θέμα του θα εξεταστεί. Όπως είπε, υπάρχει η υπηρεσία της χρηματοπιστωτικής δεοντολογίας, στην οποία μπορεί να πάει ο δανειολήπτης και να υποβάλει το παράπονό του, το οποίο θα εξεταστεί.
Το επόμενο βήμα
Εκτός από τα πιο πάνω ζητήματα, στη συνάντηση του ΣΥΠΡΟΔΑΤ με τον Σύνδεσμο Τραπεζών, που είναι προγραμματισμένη για τις 3 Οκτωβρίου, θα τεθεί και το θέμα των εγκλωβισμένων αγοραστών, κάτι που δεν συζητήθηκε με τον Διοικητή.
«Αν και με καθυστέρηση, γίνεται τώρα προσπάθεια να λυθεί το θέμα. Είναι και ευθύνη των τραπεζών. Οι εγκλωβισμένοι αγοραστές, οι οποίοι στην ουσία πληρώνουν τα χρέη των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης από τους οποίους αγόρασαν το διαμέρισμα ή την οικία τους. Οι τράπεζες από πλευράς τους, αντί να τηρούν και να εμμένουν στην εφαρμογή της συμφωνίας δανειοδότησης, έκλειναν τα μάτια. Επομένως έχουν ευθύνη», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΠΡΟΔΑΤ, Κώστας Μελάς.