Ειδήσεις

«Ο Κύπριος τρώει 100 κιλά κρέας τον χρόνο» (ΒΙΝΤΕΟ)

Σταθερά ψηλά παραμένουν οι τιμές των κρεάτων και των φθαρτών στην Κύπρο.

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκαν ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κρεοπωλών Κώστας Λειβαδιώτης και ο παραγωγός φθαρτών Ανδρέας Στρούθος, οι οποίοι μίλησαν για τις τιμές στα τρόφιμα.

Ο κ. Λειβαδιώτης ανέφερε αρχικά ότι οι τιμές παραμένουν σταθερά ψηλές γιατί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία τα σιταρά έχουν μια ψηλή τιμή. «Αν και στη συνέχεια έπεσαν οι τιμές των σιτηρών, ορισμένες καταστάσεις και ορισμένοι επιτήδειοι κρατούν τις τιμές ψηλά. Βλέπουμε την αδυναμία του κόσμου να ζήσει και να επιβιώσει».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι το αρνάκι εδώ και ένα χρόνο έχει σταθερή τιμή. «Είναι 13 μέχρι 15 ευρώ το αρνάκι. Εμείς πουλάμε το χοιρινό με τον κόκκαλο από 6 μέχρι 7 ευρώ».

Όσον αφορά το κοτόπουλο, ανέφερε ότι η τιμή είναι από 3.20 μέχρι 4.50 ευρώ, ενώ το μοσχάρι από 10 μέχρι 11 ευρώ.

Ο κ. Λειβαδιώτης ανέφερε ότι ο μέσος λογαριασμός που κάνει ο καταναλωτής σε ένα κρεοπωλείο είναι 18 με 19 ευρώ. «Πριν από 10 χρόνια ήταν 10 ευρώ και πριν από 5 χρόνια 14 ευρώ». Σημείωσε ότι οι ποσότητες που παίρνει είναι περίπου. «Ο Κύπριος είναι κρεατοφάγος. Σε ένα χρόνο καταναλώνει περίπου 100 κιλά το άτομο, ενώ στην ευρώ είναι περίπου 65 κιλά».

Επιπλέον ανέφερε ότι ένα έξτρα κόστος είναι οι τσάντες οι οποίες πλέον χρεώνονται 10 σεντς η μία. «Θα γράψω επιστολή στην Υπουργό Γεωργίας».

Ανεβαίνουν οι τιμές των φθαρτών

Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Ανδρέας Στρούθος ο οποίος ανέφερε ότι οι τιμές των φθαρτών έχουν πάρει μια άνοδο χωρίς να υπάρχει πλάνο για κάθοδο για τις τελευταίες 90 μέρες. «Ο καταναλωτής εδώ και τρεις μήνες αγοράζει την ντομάτα 3.00 ευρώ και ένα κραμπί 2.00 ευρώ».

Συμπλήρωσε ότι αυτή την βδομάδα ακρίβυνε και η πατάτα. «Παίρνουμε συνεχώς τα μηνύματα από τους καταναλωτές ότι δεν βγαίνει το τραπέζι με τα φθαρτά».

Υπογράμμισε ότι ο μέσος λογαριασμός είναι 15 ευρώ.

Ξεκαθάρισε ότι αυτή την περίοδο τα παντοπωλεία πωλούν πατάτες του ψυγείου. «Είναι κυπριακές αλλά δεν είναι φρέσκες. Έχουν έρθει πατάτες από την Ελλάδα αλλά δεν είναι η ίδια η ποιότητα με την κυπριακή πατάτα».

Όσον αφορά το λουβί, εξήγησε ότι λόγω των καιρικών συνθηκών υπήρξε 100% καταστροφή. «Παγκύπρια κανένας παραγωγός τον Αύγουστο δεν παρήγαγε λουβί».

Τέλος, ανέφερε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα γιατί εκτός από τις καιρικές συνθήκες υπάρχει και η μείωση στους υδάτινους πόρους.