Κόμματα

Όμηρος των νοσταλγών του Σχεδίου Ανάν η Αννίτα Δημητρίου

Όμηρος των νοσταλγών του Σχεδίου Ανάν και όσων φέρουν βαρύτατες ευθύνες για την απουσία λύσης στο Κυπριακό, φαίνεται να είναι η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου.

Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση των Συμβούλων της στο Κυπριακό με επικεφαλής τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και κυρίως Σύμβουλο τον Παναγιώτη Δημητρίου.

Αμφότεροι δεν έκρυψαν ποτέ την επιθυμία τους για επιστροφή στο Σχέδιο Ανάν ή σε ένα παρεμφερές πολιτειακό διχοτομικό σύστημα. Γεγονός που προκαλούσε και προκαλεί αντιδράσεις στη βάση του κόμματος, αυτό που ονομάζεται λαϊκή δεξιά. Υπενθυμίζεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία της, κοντά στο 70%, ψήφισε «ΟΧΙ».

Ήδη έχουμε λάβει αρκετές αντιδράσεις από φίλους, ακόμη και παραδοσιακά στελέχη του ΔΗΣΥ, που ανέμεναν από την Αννίτα Δημητρίου να γυρίσει σελίδα και να επαναφέρει το κόμμα στις βασικές αρχές του. Τόνιζαν μάλιστα ότι η αποκοπή από αυτές τις αρχές και η στροφή προς τις «προοδευτικές» κατευθύνσεις έφερε την πτώση των ποσοστών του ΔΗΣΥ.

Όπως παρατηρούσαν στελέχη του κόμματος, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στις εσωτερικές έριδες των μελών της εξουσίας, αλλά και στη συνεχιζόμενη διάσταση των απόψεων της κυρίας Δημητρίου και των επιλογών και των συμβούλων της, κυρίως ως προς το Κυπριακό με τη βάση του κόμματος. Δεν είναι τυχαία η συνεχής διαρροή παραδοσιακών ψηφοφόρων του Συναγερμού προς το ΕΛΑΜ αλλά και της νέας γενιάς.