Έναρξη λειτουργίας Κέντρου Απασχόλησης και Προστασίας Παιδιών από το Σύνδεσμο Στήριξης για Άτομα με ΔΕΠ/Υ Κύπρου
Ελπίδα φωτός στις δύσκολες μέρες και ώρες που περνούν τα παιδιά και οι οικογένειες ατόμων με ΔΕΠ/Υ αναμένεται να προσφέρει η λειτουργία του «Κέντρου απασχόλησης και προστασίας παιδιών» του Συνδέσμου ΔΕΠ/Υ Κύπρου που θα ξεκινήσει τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου στη Λεμεσό.
Ο Σύνδεσμος για Άτομα με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) ανακοινώνει με χαρά την έναρξη λειτουργίας του νέου Κέντρου Απασχόλησης και Προστασίας Παιδιών, στο 13 Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού, το οποίο θα απευθύνεται σε παιδιά με ΔΕΠ/Υ και όχι μόνο.
Το κέντρο δημιουργήθηκε με σκοπό να προσφέρει ένα ασφαλές, υποστηρικτικό και εκπαιδευτικό περιβάλλον για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ΔΕΠ/Υ. Μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων, το κέντρο στοχεύει να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση, τις κοινωνικές δεξιότητες και τις μαθησιακές ικανότητες των παιδιών, προσφέροντας παράλληλα πολύτιμη υποστήριξη στους γονείς και κηδεμόνες τους.
Σκοποί του Κέντρου:
❖ Παροχή ασφάλειας και φροντίδας σε παιδιά με ΔΕΠ/Υ και μη.
❖ Στήριξη και συμφιλίωση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής των οικογενειών με παιδιά με ΔΕΠ/Υ.
❖ Προαγωγή της συμπερίληψης των παιδιών με ΔΕΠ/Υ στο κοινωνικό σύνολο.
❖ Μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού σε παιδιά με ΔΕΠ/Υ, αφού η συμμετοχή τους σε Κέντρα απασχόλησης συχνά απορρίπτεται λόγω των ιδιαίτερων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν.
❖ Εκμάθηση στα παιδιά με ΔΕΠ/Υ και μη, κοινωνικών δεξιοτήτων και καθημερινών ρουτίνων για την ενδυνάμωση της κοινωνικής τους προσαρμοστικότητας σε ένα περιβάλλον χαλάρωσης, κατανόησης και αποδοχής.
Ποιοι μπορούν να λάβουν μέρος;
Στο Κέντρο αυτό, θα συμμετέχουν καθημερινά εικοσιπέντε (25) παιδιά ηλικίας 6 - 12 χρονών (είκοσι παιδιά με ΔΕΠ/Υ και πέντε παιδιά τυπικής ανάπτυξης). Τα παιδιά αυτά θα έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν, μέσα από μικρές δομημένες ηλικιακές ομάδες, σε εξειδικευμένα προγράμματα παιχνιδιών και δραστηριοτήτων. Μεταξύ άλλων θα παρέχονται υπηρεσίες φροντίδας και φαγητού, καθώς και βοήθεια στην καθημερινή μελέτη των παιδιών.
Το Κέντρο θα στελεχώνεται από πτυχιούχους ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς καθώς και άλλες ειδικότητες, οι οποίοι θα τύχουν ειδικής εκπαίδευσης σε θέματα διαχείρισης της ΔΕΠ/Υ. Το πρόγραμμα είναι πρωτοποριακό και εξειδικευμένο αφού η όλη δομή του έχει σχεδιαστεί στη βάση βιωματικών εργαστηρίων για τη ψυχική ενδυνάμωση των παιδιών αλλά και την έκφραση και τη διαχείριση των συναισθημάτων τους.
Τι είναι η ΔΕΠΥ
Η ΔΕΠ/Υ είναι μια εκ γενετής νευροαναπτυξιακή διαταραχή, μη ιάσιμη. Ο ιδιαίτερος τρόπος αντίληψης των παιδιών με ΔΕΠ/Υ, η δυσκολία τους να προσαρμοστούν στο εκπαιδευτικό σύστημα καθώς και η έλλειψη ενημέρωσης του κοινού, έχουν ως συνέπεια τα παιδιά αυτά να γίνονται συχνά αντικείμενα απόρριψης και περιθωριοποίησης.
Στην Κύπρο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας το 2021, περίπου το 7% του μαθητικού πληθυσμού έχει διαγνωστεί με ΔΕΠ/Υ (8,000 περίπου μαθητές). Το ποσοστό αυτό αυξάνεται κάθε χρόνο, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό ενηλίκων με ΔΕΠ/Υ παραμένει αδιάγνωστο, με δυσμενείς επιπτώσεις στην ψυχοκοινωνική και οικονομική τους κατάσταση.
Ο Σύνδεσμος ιδρύθηκε με στόχο τη στήριξη των ατόμων με ΔΕΠΥ και των οικογενειών τους, μέσω ενημέρωσης, εκπαίδευσης και παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών.
Εκπροσωπεί εκατοντάδες παιδιά και είναι ένας Παγκύπριος μη κερδοσκοπικός, εγγεγραμμένος Οργανισμός, με εικοσαετή δράση, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανευρωπαϊκού Συνδέσμου «ADHD Europe», μέλος του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντών (ΠΣΕΕ), της Παγκύπριας Συμμαχίας για την Αναπηρία και της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ).
Ποιες υπηρεσίες προσφέρει ο Σύνδεσμος
Μεταξύ άλλων ο Σύνδεσμός, ως ο μοναδικός εξειδικευμένος Οργανισμός σε θέματα ΔΕΠ/Υ στην Κύπρο, παρέχει σήμερα τις ακόλουθες υπηρεσίες:
- Συμβουλευτικό Κέντρο στη Λεμεσό, για τη διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες ατόμων με ΔΕΠ/Υ, μέσω κατ’ οίκον επισκέψεων από επαγγελματία Κοινωνικό Λειτουργό.
- Κατ’ οίκον ψυχοεκπαίδευση από επαγγελματία ψυχολόγο, με κατ’ οίκον επισκέψεις σε όλες τις επαρχίες.
- Μερική επιχορήγηση εργοθεραπειών στα μέλη του Συνδέσμου.
- Ατομική ψυχολογική στήριξη σε παιδιά και γονείς από μεταπτυχιακούς φοιτητές ψυχολογίας σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της Κύπρου.
- Τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης για τη ΔΕΠ/Υ και παγκύπρια δωρεάν γραμμή άμεσης στήριξης σε άτομα/οικογένειες που βρίσκονται σε κρίση.
- Ομάδα ενηλίκων με επαγγελματία Ψυχίατρο εξειδικευμένο στη ΔΕΠ/Υ.
- Ομάδες αυτοβοήθειας γονέων και εφήβων από ειδικούς ψυχικής υγείας.
- Εκπαίδευση σε θέματα ΔΕΠ/Υ, μέσω σεμιναρίων/διαλέξεων, μία με δύο φορές μηνιαίως σε γονείς, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες.
- Παρουσιάσεις για τη ΔΕΠ/Υ σε δημόσια και ιδιωτικά νηπιαγωγεία/σχολεία όλων των βαθμίδων, επαγγελματικούς Συνδέσμους και εταιρίες.
- Διάφορες εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη ΔΕΠ/Υ καθώς και άλλες δραστηριότητες με θέμα τη ΔΕΠ/Υ.
Όσοι γονείς επιθυμούν να εγγραφούν στο Κέντρο μας μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 25311807
Email: addadhdorgcy@gmail.com
Ιστότοπος: https://add-adhd.org.cy
Ευχαριστίες:
Ευχαριστούμε την Σχολική Εφορεία Λεμεσού, η οποία έχει παραχωρήσει δωρεάν τους απαραίτητους χώρους για τη στέγαση του εν λόγω Κέντρου στην Λεμεσό.
Ευελπιστούμε στην στήριξη και άλλων χορηγών για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και του εξοπλισμού του Κέντρου.