Προς κάθε Τούρκο: Η εισβολή και η κατοχή δεν διαγράφονται με το πέρασμα του χρόνου
Άρθρο Γνώμη της ομογενειακής εφημερίδας στο Λονδίνο «Ελευθερία» 5.9.24 - Ο Σισι στην Πάφο τον Οκτώβριο
«Είναι πασίδηλο ότι οι Τούρκοι προσπαθούν να αποσείσουν από την πλάτη τους τις εγκληματικές τους δράσεις, πα-ρελθούσες και πρόσφατες. Τους ενοχλούν οι λέξεις εισβολή-κατοχή. Ενίστανται, κάνουν ότι αγανακτούν, επιτίθενται αδιάκριτα σε όσους τους καταλογίζουν αυτό το διαρκές έγκλημά τους κατά της Κύπρου. Οργίζονται όταν τους καταμαρτυρούν τις γενοκτονίες και τις άλλες βαρβαρότητές τους κατά γειτονικών κρατών. Πρόσφατα επιτέθηκαν με σφοδρότητα κατά του υπουργού Άμυνας της Ελλάδας Νίκου Δένδια επειδή, ευρισκόμενος στην Κύπρο, μίλησε για εισβολή και κατοχή.
Οσα ψέματα κι αν επικαλούνται οι Τούρκοι και ο εγκάθετός τους Τατάρ για να «δικαιολογήσουν» τη βαρβαρότητα του 1974, όπως και να την… βαφτίσουν, είναι και θα χαρακτηρίζονται ως κατακτητές. Μπορεί με τη μαύρη προπαγάνδα τους στο εξωτερικό τα τελευταία είκοσι χρόνια να πέτυχαν να «πείσουν» ξένους να μην αναφέρονται στην εισβολή και κατοχή, όμως, δεν πρέπει να «επηρεάζουν» και εμάς. Δυστυχώς, βλέπουμε ότι όσοι ξένοι αναφέρονται στο Κυπριακό δεν μιλούν για κατοχή αλλά επικεντρώνονται σε… συμβουλές και ευχές για λύση στο Κυπριακό στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Ειδικά το βρετανικό Foreign Office δεν χρησιμοποιεί στα κείμενα και τις απαντήσεις του τις λέξεις εισβολή-κατοχή. Ούτε και στα κείμενα/Συμπεράσματα της ΕΕ βλέπουμε κάτι για κατοχή του 37% ευρωπαϊκού εδάφους. Μόνο συμβουλές και παροτρύνσεις.
Μας λυπεί ιδιαίτερα όταν και δικοί μας στην Κύπρο και στην Ελλάδα αποφεύγουν να αναφερθούν σε εισβολή-κατοχή, μιλώντας απλώς για… επανένωση, λες και πρόκειται για… επανασυγκόλληση μετάλλων. Επανένωση δεν επιτυγχάνεται χωρίς τερματισμό πρώτα της κατοχής.
Οι τελευταίες εξελίξεις με τη συμμετοχή του Χακάν Φιντάν στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων – με «άδεια» της Κυπριακής Δημοκρατίας – απέδειξε ξανά στην Τουρκία ότι το Κυπριακό δεν είναι «λυμένο» το 1974, αλλά υφίσταται ως πρόβλημα και ότι από την Κύπρο περνά η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη. Συνεπώς, ορθά η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη συναίνεσε στη συμμετοχή Φιντάν.
Σίγουρα στο Κυπριακό δεν θα υπάρξουν εξελίξεις, παρά την καλή μας (και υποχωρητική) θέληση. Όσοι ευελπιστούν σε κάτι άλλο, διέρχονται βαθέως ύπνου… Οι θέσεις των Τούρκων είναι σταθερά διχοτομικές με στόχο την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, αναγκαίο άμεσα αλλαγή τακτικής. Χωρίς να ξεφεύγουμε από το καθορισμένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, όπως περιγράφεται στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, πρέπει να προβάλλουμε διεθνώς και να δίνουμε έμφαση στον τερματισμό της κατοχής. Να απαιτούμε παντού και πάντοτε αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων. Να αντικρούομε με στοιχεία την τουρκική προπαγάνδα περί απομόνωσης των Τ/κ. Τέτοια απομόνωση δεν υφίσταται. Απομόνωση ΥΠΑΡΧΕΙ μόνο για το ψευδοκράτος και τους παράνομους έποικους με επιταγή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Ψ. 550) καθώς και με αποφάσεις άλλων διεθνών ενώσεων και οργανισμών (ΕΕ, ΙΑΤΑ, ΕΔΑΔ κλπ).
Την ίδια στιγμή, να «κυνηγήσουμε» ως Κυπριακή Δημοκρατία τους ξένους σφετεριστές ε/κ περιουσιών. Το νόμιμο κράτος κατέχει τα ονόματα ξένων που λεηλατούν κλεμμένες ε/κ περιουσίες. Να εκδοθούν διεθνή εντάλματα σύλληψης, ώστε οι σφετεριστές να μην μπορούν να ταξιδέψουν πουθενά. Όπως έγραψε και ο Σενέρ Λεβέντ, «δεν περνούν στο νότο με την ανησυχία να συλληφθούν. Δεν πάνε στην Ευρώπη… Απολύουν εργάτες και σταματούν οικοδομές». Παράλληλα, να απαγορευθεί ευθαρσώς σε ξένους τουριστικούς πράκτορες να συμπεριλαμβάνουν και «επισκέψεις» στα κατεχόμενα των πελατών τους που πηγαίνουν για διακοπές στην Κύπρο. Πρέπει το κόστος της κατοχής να το «νοιώσει» και το ψευδοκράτος. Η προβολή του «άλλοθι» περί μη διατάραξης του κλίματος των συνομιλιών δεν ισχύει. Οι Τούρκοι δεν έχουν καμία διάθεση για ειλικρινείς συνομιλίες. Ας μην τους αφήνουμε να νομίζουν ότι είμεθα κορόιδα.
“Ε”
ΥΓ. Ο Ερντογάν υποδέχθηκε τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι στην Άγκυρα, αναγκασθείς να «γλείψει εκεί όπου έφτυνε». Το κάνει μόνο και μόνο για να πλήξει την Ελλάδα (θαλάσσιες ζώνες με Αίγυπτο κλπ) και την Κυπριακή Δημοκρατία (κυπρο-αιγυπτιακή συνεργασία στο ενεργειακό). Δεν είμαστε σίγουροι αν θα «δελεαστεί» ο Σίσι με τα τουρκικά «δώρα» και θα ξεχάσει πώς τον αποκαλούσε μέχρι πρωτινός ο Ερντογάν (δικτάτορα, τύραννο κλπ). Πάντως, τον Οκτώβριο ο πρόεδρος της Αιγύπτου είναι προγραμματισμένο να βρίσκεται στην Πάφο με ηγέτες εννέα άλλων χωρών της Μεσογείου (Γαλλία, Ιταλία κ.ά.) για τη Μεσογειακή Διάσκεψη που συγκαλεί η Κυπριακή Δημοκρατία…»
http://www.eleftheria.co.uk/pdf/9520248439Eleftheria_1216.pdf σελ. 4 5.9.2024