Oργανωμένοι γονείς: Υπερπληθυσμός-συγχωνεύσεις τμημάτων και φέτος σε σχολεία της Λάρνακας
Ο υπερπληθυσμός μαθητών σε αίθουσες, χωρίς την ταυτόχρονη ανέγερση νέων σχολείων, τα μετακινούμενα τμήματα και συγχωνεύσεις τμημάτων, αλλά και η μη έγκαιρη τοποθέτηση κλιματιστικών στα σχολεία, συνεχίζουν και φέτος να ταλανίζουν μαθητές και εκπαιδευτικούς στα εκπαιδευτήρια της πόλης και επαρχίας Λάρνακας.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Κώστας Κώστα, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, πόλης και επαρχίας Λάρνακας, ενόψει και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς είπε πως σε πρόσφατη συνεδρία της ολομέλειας της Ομοσπονδίας Γονέων, έγινε επικαιροποίηση ορισμένων θεμάτων από προηγούμενα χρόνια, τα οποία έθεσαν ενώπιον της Υπουργού Παιδείας σε συνάντηση που είχαν την Πέμπτη.
«Η Λάρνακα είναι μια πόλη με πάρα πολλά προβλήματα, με κυριότερα τα θέματα του υπερπληθυσμού, της μη ανέγερσης νέων σχολείων, των μετακινούμενων τμημάτων και της αναμονής για τοποθέτηση κλιματιστικών στις σχολικέ αίθουσες» είπε.
Πρόσθεσε ότι «μέχρι το τέλος του χρόνου αρχίζει η ανέγερση της νέας Τεχνικής Σχολής Λάρνακας στη περιοχή της Ριζοελιάς στην Αραδίππου, η οποία θα αντικαταστήσει την Τεχνική Σχολή Αγίου Λαζάρου, αλλά ταυτόχρονα θα είναι πιο διευρυμένη και μεγαλύτερη».
Όσον αφορά το θέμα της εγκατάστασης κλιματιστικών ο κ. Κώστα είπε πως «δυστυχώς για ακόμα μια φορά η Λάρνακα δεν κατάφερε να υλοποιήσει τις κυβερνητικές δεσμεύσεις. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θέσαμε έντονα στην Υπουργό Παιδείας, ότι δηλαδή όταν λαμβάνονται ορισμένες αποφάσεις θα πρέπει να βρίσκονται και οι αποτελεσματικοί μηχανισμοί υλοποίησής τους».
Διερωτήθηκε μάλιστα «για ποιο λόγο στη Λάρνακα επιλέγηκαν σχολεία για εγκατάσταση κλιματιστικών τα οποία δεν ήταν έτοιμα επειδή δεν είχαν τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει πλέον νέα ηγεσία της Σχολικής Εφορείας Λάρνακας αλλά τα προβλήματα υπάρχουν και πρέπει να εξευρεθούν ικανοποιητικές και οριστικές λύσεις» σημείωσε.
Όπως είπε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Μέσης Εκπαίδευσης Λάρνακας «ένα άλλο πρόβλημα που υπάρχει στη πόλη είναι οι συγχωνεύσεις τμημάτων οι οποίες παρατηρήθηκαν και φέτος με αποτέλεσμα να λαμβάνουμε παράπονα τόσο από γονείς όσο και από εκπαιδευτικούς. Επίσης υπάρχουν προβλήματα με μαθητές ειδικής εκπαίδευσης που επηρεάζονται από τις συγκεκριμένες συγχωνεύσεις, ενώ σήμερα πήραμε καταγγελίες για συγκεκριμένο Γυμνάσιο, από τις οποίες δημιουργήθηκε μεγάλη αναστάτωση τόσο στα παιδιά όσο και στις οικογένειες τους».
Όσον αφορά το θέμα του υπερπληθυσμού στις σχολικές αίθουσες και μετακινούμενων τμημάτων, ο κ. Κώστα είπε πως «κάθε χρόνο υπάρχει αύξηση των μετακινούμενων τμημάτων, αφού συνεχώς αυξάνονται οι μαθητές χωρίς ταυτόχρονα να ανεγείρονται νέα σχολεία. Επίσης υπάρχουν προβλήματα με το Αθλητικό Σχολείο, στο οποίο δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές».
Το μεγάλο στοίχημα του Υπουργείου Παιδείας, κατέληξε ο κ. Κώστα είναι ότι «θα πρέπει να περνούμε από τη θεωρία στην πράξη, δηλαδή αυτά που εξαγγέλλονται να υλοποιούνται και επιτέλους να εξευρεθεί εκείνος ο μηχανισμός που θα παρακολουθεί την υλοποίηση των αποφάσεων που λαμβάνονται».