Διεθνή

Στις 11/9 θα συζητήσει με EKJ τα ονόματα των Επιτρόπων η Φον ντερ Λάιεν

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου θα συζητήσει τα ονόματα και τις αρμοδιότητες των μελών της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων, θα βρεθεί την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σε ανάρτησή της στο X (πρώην Twitter), η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντελφίν Κολάρντ, αναφέρει πως μετά από πρόσκληση της Προέδρου του σώματος, Ρομπέρτα Μέτσολα, οι ηγέτες του ΕΚ θα ανταλλάξουν απόψεις με την κ. Φον ντερ Λάιεν «για τη δομή της Κομισιόν και τα χαρτοφυλάκια που προτείνονται» την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου από τις 8:00 μέχρι τις 9:30 το πρωί, τοπική ώρα (9:00 με 10:30 ώρα Κύπρου).

«Αυτή η ανταλλαγή απόψεων στη Διάσκεψη των Προέδρων», σημείωσε η κ. Κολάρντ αναφερόμενη στην επιτροπή που μεταξύ άλλων είναι υπεύθυνη για την ατζέντα του σώματος και αποτελείται από την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου και τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων, «θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη της διαδικασίας των ακροάσεων, όταν το Κοινοβούλιο λάβει όλα τα απαραίτητα έγγραφα».

Εφόσον η κ. Φον ντερ Λάιεν ανακοινώσει τα ονόματα των υποψήφιων Επιτρόπων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ορίσει το πρόγραμμα των ακροάσεων των υποψηφίων με τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Αν και ο αρχικός προγραμματισμός είναι η τελική ψήφος για έγκριση του Κολεγίου των Επιτρόπων να πραγματοποιείτο εντός Οκτωβρίου ώστε η νέα Επιτροπή να αναλάβει τον Νοέμβριο, οι καθυστερήσεις στη διαδικασία δείχνουν ολοκλήρωση της διαδικασίας στην Ολομέλεια του Νοεμβρίου και ανάληψη καθηκόντων των Δεκέμβριο.