Κόμματα

Αλαλούμ στην συγκυβέρνηση

Έλλειψη συντονισμού και ενημέρωσης από τον Πρόεδρο - Βροχή τα παράπονα προς το Προεδρικό – Μετά το ΔΗΚΟ, ακολούθησε η ΔΗΠΑ

Μπαίνει για τα καλά σε φουρτούνες η σχέση των κομμάτων της συμπολίτευσης με το Προεδρικό και δη με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Η τακτική που ακολουθεί η Λευκωσία στον σχεδιασμό των κινήσεών της επί σειράς ζητημάτων και γενικότερα οι αποφάσεις στο πλαίσιο της παραγωγής πολιτικής, πολλές φορές εκθέτουν τα κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση. Αυτό τουλάχιστον δηλώνουν στη «Σ» και αφήνουν να νοηθεί με δημόσιες παρεμβάσεις τους στελέχη κομμάτων. Ο λόγος είναι το γεγονός ότι στα πλείστα, αν όχι σε όλα, ο Πρόεδρος δεν τους ενημερώνει, τους κρατά στο σκοτάδι, με αποτέλεσμα αυτοί να έρχονται προ τετελεσμένων. Αυτό δημιουργεί 1) κακό στην εικόνα τους, 2) εσωτερικές διαφορές, με στελέχη να τοποθετούνται διαφορετικά στα καυτά ζητήματα.

Αυτά σε συνδυασμό, αποτελούν τους κύριους παράγοντες για τους οποίους τα κόμματα της συμπολίτευσης ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ έχουν χάσει την εκτίμηση του κόσμου, που τα θεωρεί τυχοδιωκτικά. Όλη αυτή η εικόνα παίρνει σάρκα και οστά και προσφέρει στους πολίτες την ευκαιρία να καταλάβουν τι σημαίνει θέατρο του παραλόγου.

Η ΔΗΠΑ βάζει όρους και προϋποθέσεις στον Πρόεδρο

Η ΔΗΠΑ είναι το κόμμα που στηρίζει περισσότερο απ’ όλα τις κινήσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη στα πλείστα ζητήματα και είναι λίγες οι φορές που εκφράζει την αντίθεσή της. Ακόμα και για την πρόσκληση Φιντάν στο Άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ συμφώνησαν ότι ήταν μια καλή κίνηση στρατηγικής, για να στριμώξουμε την Τουρκία… Ε, τελικά, δεν ήταν.

Υπάρχει και στη ΔΗΠΑ δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι δεν τυγχάνουν ενημέρωσης σχεδόν για τίποτα από το Προεδρικό. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», η ΔΗΠΑ ετοιμάζει σχετική επιστολή προς τον ένοικο του Προεδρικού, για να του κοινοποιήσει τη δυσαρέσκειά της και να του ζητήσει όπως συμμετέχει ενεργά στη διακυβέρνηση, στην παραγωγή πολιτικής και στη λήψη αποφάσεων. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να επαναξιολογήσει τη θέση της. Για του λόγου το αληθές υπάρχουν μάλιστα στελέχη του κόμματος, που δημοσίως έχουν διαφωνήσει με την τακτική με την οποία προσεγγίζει το Κυπριακό η Λευκωσία. Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, στο δελτίο ειδήσεων του ΣΙΓΜΑ, αναγνώρισε ότι με την πρόσκληση του Τούρκου ΥΠΕΞ στην ΕΕ τελικά δεν καταφέραμε τίποτα.

Όπως μαθαίνουμε, επίσης, ούτε η ΔΗΠΑ ήταν ενήμερη για την απόφαση της Κυβέρνησης να ετοιμάσει νομοσχέδιο που να αφορά την αλλαγή της μορφής της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Υπενθυμίζουμε εδώ ότι η Κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα αλλάξει τον θεσμό του Γενικού Ελεγκτή, μετατρέποντάς τον σε Ελεγκτικό Συνέδριο. Σε αυτό θα συμμετέχουν ο Γενικός Ελεγκτής, ο Βοηθός Γενικός Ελεγκτής και τρία μέλη. Όλοι θα διορίζονται από τον Πρόεδρο και υπάρχει η σκέψη η θητεία τους να είναι τα 9 έτη. Στέλεχος της ΔΗΠΑ μάς ανέφερε ότι αυτή η προσπάθεια της Κυβέρνησης θα μετατραπεί σε φιάσκο…

Το ΔΗΚΟ για το Κυπριακό δεν… αλλά για τον Ελεγκτή στέκεται σπαθί

Το ΔΗΚΟ βρίσκεται, πραγματικά, σε μια κατάσταση αφασίας. Σημαντικά και εμβληματικά στελέχη διαφωνούν με τις πολιτικές του Προέδρου, αλλά επιμένουν να ανεμίζουν τη σημαία ότι είναι κόμμα συγκυβέρνησης. Το πρώτο επεισόδιο έντονης διαφωνίας ήρθε στο Κυπριακό, με τρεις βουλευτές του κόμματος να αμφισβητούν ευθέως την πολιτική της Λευκωσίας. Υπενθυμίζουμε ότι με επιστολή τους οι Χρίστος Ορφανίδης, Ζαχαρίας Κουλίας και Παύλος Μυλωνάς έκαναν λόγο για εν κρυπτώ υποχωρήσεις, που έχουν ως στόχο να εξυπηρετήσουν τα τουρκικά συμφέροντα! Η ηγεσία του ΔΗΚΟ σ’ εκείνη την περίπτωση δικαιολόγησε την κυβερνητική πολιτική.

Η απόφαση όμως της Κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας… βρίσκει το ΔΗΚΟ να σηκώνει τα λάβαρα στον αγώνα υπέρ του Γενικού Ελεγκτή. Τόσο ο Πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, όσο και ο βουλευτής Χρύσης Παντελίδης. Ο κ. Παντελίδης τόνισε μάλιστα την έντονη και κάθετη διαφωνία του με την εν λόγω κυβερνητική πρωτοβουλία, σημειώνοντας επίσης την έλλειψη επικοινωνίας πριν ληφθεί απόφαση από το Υπουργικό. Αντίθετος με την απόφαση αυτή είναι και ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, ένας από τους εκφραστές του λεγόμενου «σκληρού» ΔΗΚΟ. Άρα και τα ΔΗΚΟ εντός ΔΗΚΟ διαφωνούν.

Αφού δεν συμφωνούν γιατί επιμένουν;

Εύκολη η απάντηση στο πιο πάνω ερώτημα, αλλά χάριν της κουβέντας ας το αναλύσουμε.

Το ΔΗΚΟ διαφωνεί, κατά βάση, σε δυο καυτά γι’ αυτό ζητήματα. Αυτό του Γενικού Ελεγκτή (έφτασε στο σημείο να καταψηφίζει προϋπολογισμό) και στο Κυπριακό, έστω και αν οι φωνές του ενδοτισμού υπάρχουν, είναι φανερές και οι διαφωνίες. Αξίζει, πάντως, να πούμε ότι το ζήτημα της μεταρρύθμισης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ήταν προεκλογική εξαγγελία του Προέδρου. Άρα, τότε, δεν ήξερε το ΔΗΚΟ;

Η ΔΗΠΑ συμφωνεί, κατά βάση, στην πλειοψηφία των κυβερνητικών πολιτικών, ωστόσο θέλει να συμμετέχει στη διακυβέρνηση και να ενημερώνεται. Πράγμα που δεν συμβαίνει μέχρι σήμερα και, αν δεν αλλάξει, ίσως το κόμμα να χρειαστεί να επαναξιολογήσει τον ρόλο του καθώς με αυτόν τον τρόπο εκτίθεται.

Η ΕΔΕΚ διαφωνεί, κατά βάση, στο πιο σημαντικό ζήτημα που αφορά τον τόπο, το Κυπριακό. Ούτε αυτή ενημερώνεται, ούτε συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων. Αναμένεται ότι, σε κάποια στιγμή, το Κυπριακό θα αποτελέσει και γι’ αυτούς “deal breaker”. Άποψη του γράφοντος είναι, φυσικά, ότι το Κυπριακό θα έπρεπε να έχει οδηγήσει, ήδη, την ΕΔΕΚ να άρει τη στήριξή της προς την Κυβέρνηση, αν είναι ένα τόσο καυτό και υπαρξιακό ζήτημα όπως το ίδιο το κόμμα το χαρακτηρίζει. Αφού διαφωνούν ακόμη και ως προς τη βάση λύσης… γιατί το κουράζουν;

Θέλουμε, όμως, να είμαστε δίκαιοι και προς τον Πρόεδρο. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν είναι υποχρεωμένος να συμβουλεύεται τα κόμματα, που αυτά επέλεξαν να το στηρίξουν. Είναι εξάλλου αυτές οι λογικές που δεν επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να προωθήσουν τα συμφέροντα των πολιτών και συχνά γινόμαστε δέσμιοι στα συμφέροντα των κομμάτων. Κάποιος θα υποστήριζε επίσης ότι τα κόμματα δεν έχουν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό, ιδίως στο Κυπριακό και, άρα, αφού είναι αποτυχημένα, γιατί να πρέπει ο Πρόεδρος να λογοδοτεί σ’ αυτά; Σε κάθε περίπτωση, όμως, εάν τα κόμματα της δήθεν συγκυβέρνησης θέλουν να είναι αληθινά με τον κόσμο τους και με τον εαυτό τους, θα πρέπει να ξεφύγουν από τη λογική της καρέκλας, αλλιώς… η κατρακύλα δεν έχει τέλος. Και γι’ αυτούς και για τους πολίτες.