Κόστος Ζωής

Στον «πάγο» η τιμή του πολυτιμότερου αγαθού, του νερού…

Σιγή ιχθύος από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου για το πλαφόν στην τιμή του νερού… Αιχμές από βουλευτές για παρασκηνιακές ενέργειες

Ανέβηκαν οι τόνοι την Τρίτη στη Βουλή για το επίμαχο θέμα της επιβολής πλαφόν στο νερό, όπου βουλευτές εξέφρασαν έντονη κριτική προς την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου, η οποία παρουσιάστηκε με άδεια χέρια και χωρίς καμία πρόταση.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου και συζήτησε το νομοσχέδιο «Ο Περί Καθορισμού Ανωτάτων Τιμών Λιανικής Πώλησης Προϊόντων σε Συγκεκριμένα Σημεία Πώλησης Νόμος του 2024», με το θέμα του πλαφόν στο νερό να αποτελεί κεντρικό σημείο.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή είχε στη διάθεσή της δύο μήνες για να ετοιμάσει και να παρουσιάσει τη μελέτη και τους υπολογισμούς για το θέμα. Ωστόσο, εμφανίστηκε στη Βουλή χωρίς απαντήσεις. Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας, επικαλούμενος θέματα απορρήτου, ανέφερε ότι η Υπηρεσία δεν είναι σε θέση να παρουσιάσει οποιαδήποτε στοιχεία, υπογραμμίζοντας πως προέχει η ψήφιση του νόμου. Υποστήριξε ότι η Υπηρεσία προχώρησε σε διαβουλεύσεις επί του νομοσχεδίου με εμπλεκόμενους φορείς. Παρ’όλα αυτά, όταν το ΚΕΒΕ, η ΟΕΒ και η ΠΟΒΕΚ ρωτήθηκαν αν συμμετείχαν στη διαβούλευση, απάντησαν αρνητικά.

Έτσι, βουλευτές αντέδρασαν και άφησαν αιχμές ότι δεν έγινε καμία σοβαρή διαβούλευση, αλλά, αντίθετα, μόνο παρασκηνιακές ενέργειες, οι οποίες δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

«Αυτά τα οποία η αρμόδια υπηρεσία είχε δεσμευθεί ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα ετοιμάσει, προκειμένου ν’ αποτελέσουν βάση για τα προβλήματα και τις απορίες βουλευτών, δεν έχει ετοιμάσει τίποτα. Και πάλι βρισκόμαστε στο ίδιο ακριβώς σημείο. Μία υπηρεσία να της ζητά η Βουλή συμπληρωματικές απαντήσεις σε ερωτήματα τα οποία προκύπτουν και να αρνείται να καταθέτει προτάσεις, που θέλει να τις κάνει νομοθεσία», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Σύνδεσμος Καταναλωτών: «Δεν μας έλαβαν υπόψη»

Ο Σύνδεσμος Καταναλωτών εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του καθώς δεν λήφθηκαν υπόψη οι εισηγήσεις του, μεταξύ των οποίων ήταν η συμπερίληψη στο νομοσχέδιο και επιπρόσθετων συσκευασιών νερού, όπως είναι τα 330 ml, το 1 L και το 1,5 L (σ.σ. το νομοσχέδιο αναφέρεται μόνο σε συσκευασίες 0,5 L και 750 ml). Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, η σημαντικότητα αυτής της πρακτικής έγκειται στο ότι θα αποτρέψει την πιθανότητα όπως επιχειρήσεις στο μέλλον αποφασίσουν ότι εξαντλήθηκαν οι ποσότητες που ορίζονται και ως αποτέλεσμα πωλούν στους καταναλωτές ποσότητες νερού με αυξημένο κόστος, που δεν καλύπτεται από το διάταγμα.

«Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι το νομοσχέδιο, ως έχει κατατεθεί, προσβλέπει στην επιβολή ανώτατης τιμής πώλησης σε τουλάχιστον μια εμπορική επωνυμία προϊόντος που διατίθεται προς πώληση και όχι σε όλες τις εμπορικές επωνυμίες, ως αναφέρεται σε κάποια δημοσιεύματα. Επομένως, οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα αποφασίσουν αν και εφόσον θα επεκταθούν και σε άλλες εμπορικές επωνυμίες προϊόντων, καθώς και ποια εμπορική επωνυμία θα επιλέξουν, ώστε να καθοριστεί ανώτατη τιμή. Σημειώνεται, δε, ότι η ανώτατη τιμή πώλησης θα διαφέρει από σημείο σε σημείο με βάση το λειτουργικό κόστος της κάθε επιχείρησης και, επομένως, δεν γίνεται αναφορά σε μια ενιαία τιμή», τόνισε στη «Σημερινή» η νομική λειτουργός του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Βιργινία Χρίστου.

Η κ. Χρίστου αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι καταγράφεται μια επίμονη προσπάθεια από πλευράς των εκπροσώπων των αεροδρομίων για να εξαιρεθούν από το κείμενο του νομοσχεδίου, προφασιζόμενη την ενσωμάτωση ψύκτη σε αρκετούς χώρους του αεροδρομίου, όπου θα προσφέρεται δωρεάν πόσιμο νερό στους επιβάτες, με την προϋπόθεση ότι θα μεταφέρουν μαζί τους το κατάλληλο δοχείο.

«Τη μη συμπερίληψή του στο νομοσχέδιο ζητά επίσης και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Αιθουσαρχών Κινηματογράφου», πρόσθεσε.

Συνεπώς ο Σύνδεσμος Καταναλωτών εκφράζει επιφυλάξεις ως προς το πού οδηγείται το νομοσχέδιο, καθώς, όπως υπογραμμίζει, η ουσία του και το περιεχόμενό του απέχουν κατά πολύ από τις αρχικές τοποθετήσεις και δημόσιες δηλώσεις της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή.

Δεν θέλουν πλαφόν οι επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις εκφράζουν έντονη αντίθεση στην επιβολή πλαφόν στις τιμές του νερού, χαρακτηρίζοντάς το ως μία «αναχρονιστική πρακτική». Συγκεκριμένα, ο γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), Μιχάλης Αντωνίου, μιλώντας στη «Σημερινή», υποστήριξε ότι η επιβολή πλαφόν δεν ωφελεί και δεν εξυπηρετεί κάποιον ουσιαστικό σκοπό.

«Ιδιαίτερα στο ζήτημα των αεροδρομίων, όπου έγινε και η μεγαλύτερη συζήτηση μετά τις προθέσεις του Υπουργείου, έχουν ήδη τοποθετηθεί τέσσερα νέα σημεία με δωρεάν νερό στη Λάρνακα και δύο στην Πάφο στις αναχωρήσεις, ενώ αναμένεται η τοποθέτηση και στις αφίξεις. Οι τιμές του νερού στα αεροδρόμια κυμαίνονται από 1 ευρώ έως 1,30 ευρώ, που δεν δικαιολογούν την επιβολή πλαφόν», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Ο κ. Αντωνίου υπέδειξε ότι η πρακτική του πλαφόν ανήκει στο παρελθόν, όταν χρησιμοποιείτο για τον έλεγχο των τιμών σε κλειστές οικονομίες χωρίς πραγματικό ανταγωνισμό.

«Η επιβολή πλαφόν δημιουργεί στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό και γι’ αυτό εγκαταλείφθηκε ως πρακτική. Σήμερα, ακόμα και στα αεροδρόμια, υπάρχει ανταγωνισμός και, επιπλέον, ο καθένας μπορεί να έχει μαζί του το δικό του νερό σε χώρους όπως τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και οι παραλίες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ΟΕΒ, Μιχάλη Αντωνίου, τέτοιες παρεμβάσεις μπορεί να προκαλέσουν δυσκολίες στις επιχειρήσεις και να οδηγήσουν ακόμη και σε ελλείψεις προϊόντων σε περιπτώσεις ανώτατων τιμών.

«Δεν υπάρχει πραγματικό όφελος από τη χρήση αυτών των εργαλείων και η πρακτική του πλαφόν δεν ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες της σύγχρονης οικονομίας», κατέληξε.

Αναπάντητα ερωτήματα…

Πάντως, αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα εκ μέρους της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, σε σχέση με στοιχεία που αφορούν το εύρος της τιμής, τον τρόπο υπολογισμού του κόστους και το εύλογο ποσοστό κέρδους. Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου ότι αυτά τα στοιχεία είναι εμπιστευτικά και θα κοινοποιηθούν όταν και εφόσον το νομοσχέδιο ψηφιστεί σε νόμο. Η συζήτηση για το πλαφόν στο νερό θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρία.